Εκδήλωση παράδοσης ομοιώματος έφιππου οπλίτη του ’40 στον Δήμο Κόνιτσας

 


Δήμος Κόνιτσας: Εκδήλωση παράδοσης ομοιώματος έφιππου οπλίτη του ’40 στον Δήμο Κόνιτσας από τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων 

Παρουσία του επίτιμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου η εκδήλωση παράδοσης προς τον Δήμο Κόνιτσας  ομοιώματος έφιππου ιππέα του 1940 από τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων. Το ομοίωμα τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση στο Δημαρχείο και στη συνέχεια θα κοσμήσει το υπό σύσταση Στρατιωτικό Μουσείο Κόνιτσας. 

Με τον χαιρετισμό και το εγκάρδιο καλωσόρισμα του Δημάρχου έγινε η έναρξη της εκδήλωσης, ενώ προσφέρθηκαν τιμητικές πλακέτες στον επίτιμο Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού, στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων Αντιστράτηγο ε.α. Κυριάκο Δημήτριο και στον τέως Πρόεδρο Παπαδογεωργόπουλο Χρήστο Υποστράτηγο ε.α., ενώ εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, που εκτάκτως απουσίαζε, την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο Διοικητής της VIII Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Γεώργιος Παππάς. 

Ο Δήμαρχος μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πολύτιμη συμβολή του στη δημιουργία του Στρατιωτικού Μουσείου Κόνιτσας. Επίσης, ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή και τον συντοπίτη μας Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου για τη διαρκή αρωγή τους στον Δήμο μας και στο Μουσείο, καθώς και τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων για την προσφορά του, την Επιτροπή Στρατιωτικού Μουσείου και όλους τους δωρητές που πρόσφεραν ενθυμήματα, κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα των συγγενών τους από το έπος του ’40 για το υπό σύσταση Μουσείο.   


Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ – πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής και η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Γιούλα Μητροκώστα, ενώ παράλληλα αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά και του Βουλευτή Ιωαννίνων Σταύρου Καλογιάννη, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη εφικτό να παραστούν. 

Στη συνέχεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν από τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων συγγενείς των Αξιωματικών του Ιππικού Στρατηγού Γεωργίου Στανωτά, Συνταγματάρχη Σωκράτη Δημάρατου, Ιλάρχου Κωνσταντίνου Τζαβέλλα, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον Ελληνο – Ιταλικό πόλεμο του ’40. Επιπλέον, τιμήθηκε η συγγραφέας Μαρούλα Παπαευσταθίου – Τσάγκα Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ηπείρου για το εξαιρετικό ιστορικό δίτομο πόνημά της με τίτλο «Ελληνοϊταλικός Πόλεμος - Κατοχή - Εθνική Αντίσταση. (1940-1944)» και ο κ. Γεώργιος Τάσσος για τη συμβολή του στη δημιουργία του Μουσείου.  


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων Αντιστράτηγος ε.α. Κυριάκος Δημήτριος παρουσίασε αναλυτικά τη σημαντική δράση των Σχηματισμών και Μονάδων του Ιππικού κατά των Ιταλών εισβολέων στην περιοχή της Πίνδου και ο Γεώργιος Τάσσος, μέλος της Επιτροπής Στρατιωτικού Μουσείου Κόνιτσας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από το 2015 έως σήμερα για τη δημιουργία του Μουσείου στην Κόνιτσα, ενώ παράλληλα τόνισε την τεράστια σημασία του εγχειρήματος για τον πολύπαθο τόπο μας. 

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης, διατυπώνοντας λίγες σκέψεις για το μεγαλείο της ψυχής των Ελλήνων του ’40 και το χρέος μας απέναντί τους.     

           

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης  Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ – πρώην ΥΦΕΘΑ Στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου,  ο Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης (Μ/Π) Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Παππάς Γεώργιος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Γιούλα Μητροκώστα ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ηπείρου, ο Διοικητής του 583 ΤΠ Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Χαλάστρας Περικλής, ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Αντισυνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Ζιώγας Ιωάννης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Δημήτριος Διαμάντης ως εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας Υπαστυνόμος Β’ Παναγιώτης Νάκος, οι Αντιδήμαρχοι Νικόλαος Τσιαλιαμάνης, Δημήτριος Χήρας και Αριστείδης Λαζογιάννης, ο τέως Δήμαρχος Ανδρέας Παπασπύρου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βασίλειος Σπανός, Γεώργιος Ρόμπολος, Δήμητρα Λάκκα και Κατερίνα Δημάρατου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κόνιτσας Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης, Πρόεδροι των λοιπών Κοινοτήτων του Δήμου μας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού  Ιωαννίνων Οδυσσέας Κιτσάκης, μέλη του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων, τα μέλη της Επιτροπής Στρατιωτικού Μουσείου Κόνιτσας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος πολιτών. 

Ο Δήμαρχος ευχαριστεί θερμά εκείνους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση τιμής και μνήμης, καθώς και τους συντελεστές της.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]