ΙΩΑΝΝΙΝΑ/ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ:ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2023 - Δείτε τις νέες αυξημένες εισφορές

  Γράφει η Μαίρη Λαμπαδίτη 


 Σε λειτουργία τέθηκε στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα ανάμεσα στις έξι την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 (Ενότητα Ασφαλισμένοι - Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023).


Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης - δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/1/2023.


Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση - δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2023, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.


Υπενθυμίζεται ότι οι μη μισθωτοί  θα κληθούν να καταβάλλουν στο τέλος Φεβρουαρίου «φουσκωμένες» εισφορές για τον Ιανουάριο του 2023  καθώς ο νόμος προβλέπει την αύξησή τους με βάση  τη διακύμανση του τιμαρίθμου.


Για την αναπροσαρμογή των εισφορών θα ληφθεί υπόψη το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού 9.9% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Δεν αποκλείεται ωστόσο να γίνουν διορθώσεις  όταν δημοσιοποιηθούν τα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού από την ΕΣΤΑΤ το φθινόπωρο του 2023 .


Ειδικότερα, με βάση την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει στο 9.9% , το 2023  η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα ( για τον κλάδο σύνταξης και υγείας ) θα διαμορφωθεί στα 231 ευρώ (+ 21 ευρώ) για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία στα 277.2 ευρώ από 252, για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία στα 332.2 ευρώ από 302, για την τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία στα 399.3 ευρώ από 363, για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία στα 478.5  ευρώ από 435 και για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία στα 622.6 ευρώ από 566.


Αντίστοιχα οι εισφορές για τους αγρότες θα διαμορφωθούν το 2023 , στα 137.5 ευρώ από 125 για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 165 ευρώ από 150 για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, στα 198 ευρώ από 180 για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 238.7 ευρώ από 217 για τη τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 286 από 260 για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία και στα 372.9  ευρώ από 339 για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία.


Αν και υπήρχαν αντιδράσεις από τους φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών ( οικονομολόγοι, δικηγόροι, επαγγελματικό επιμελητήριο) οι οποίοι ζήτησαν να «παγώσει» η   διάταξη του νόμου 4670/2020  που συνδέει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών με τη διακύμανση του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, η ηγεσία του υπουργείου εργασίας είναι κατηγορηματική ότι η αύξηση θα εφαρμοστεί προτάσσοντας τα εξής επιχειρήματα.


α) αν οι  εισφορές αν δεν ακολουθήσουν την πορεία του πληθωρισμού , οι συντάξεις  θα είναι πολύ μικρές β) η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων ασφαλίζεται στη χαμηλότερη κλίμακα, επομένως η επιβάρυνση δεν είναι μεγάλη και γ) οι εισφορές των μισθωτών σε σχέση με τη χαμηλή κλίμακα των μη μισθωτών είναι υψηλότερες.


Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες εν όψει και της προεκλογικής περιόδου. Το σενάριο που εξετάζεται είναι  να καταργηθεί η  εισφορά 10 ευρώ υπέρ ανεργίας που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να ελαφρύνει η συνολική εισφορά. Άλλωστε ο «κουμπαράς» που δημιουργήθηκε από την εισφορά υπέρ της ανεργίας δεν χρησιμοποιήθηκε και ιδιαίτερα για την επιδότηση ανεργίας  των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς προϋπόθεση της επιδότησης ήταν ο επαγγελματίας να έχει κλείσει τα βιβλία του. Και οι περισσότεροι έδειξαν απροθυμία να συμμορφωθούν ως προς τας υποδείξεις..

nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]