Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Γρίβας - Πώς η Ελλάδα μπορεί να σώσει τη Δύση και τον εαυτό της[video]

 


«Η Ελλάδα είναι μια πολιτισμική υπερδύναμη εν υπνώσει – ποιος είναι ο ρόλος μας»


 


Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και καθηγητής Γεωγραφίας της Άμυνας στο ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Γρίβας παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εκπομπή «Ίριδα». Πέρα από τις ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά, ο έγκριτος καθηγητής προχώρησε σε εμβάθυνση για τη θέσης μας στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο μεταξύ ανατολής και δύσης αλλά και στα θεμελιώδη ζητήματα που απασχολούν και πρόκειται να απασχολήσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον την «Ευρωγενή Δύση». Έδωσε έμφαση όχι μόνο στις βαθύτερες αιτίες των ζητημάτων αλλά και στις λύσεις, αναδεικνύοντας τον σημαντικότατο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα.


 


«Πώς η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια θα σταθεροποιήσει τα ελληνοτουρκικά – οι συσχετισμοί είναι υπέρ μας»


 


Ο κ. Γρίβας πρότεινε ως λύση στο ελληνοτουρκικό ζήτημα την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, με ταυτόχρονη αλλαγή στην εξοπλιστική φιλοσοφία. «Να προχωρήσουμε σε μία εξοπλιστική λογική που να μην είναι με μεμονωμένα οπλικά συστήματα για κάθε κλάδο. Να είναι ένα είδος υπερκλαδικής λογικής, δηλαδή συστήματα όλων των κλάδων με πυρήνα το «μεταλλαγμένο πυροβολικό», πρότεινε συγκεκριμένα ο καθηγητής.


 


«Η Τουρκία θέλει το γεωπολιτικό ακρωτηριασμό της Ελλάδος για να προχωρήσει στις αυτοκρατορικές της φιλοδοξίες»


 


Όσον αφορά στην ανάλυση των ισορροπιών στα ελληνοτουρκικά μέσα στο ευρύτερο διεθνές πλαίσιο, ο κ. Γρίβας τόνισε τις αιτίες της ακραίας επιθετικότητας της γείτονος. Περιέγραψε δε και την σημαντικότατη επιρροή των ευρασιατικών δυνάμεων σε αυτή την ισορροπία, κάτι που όπως ανέφερε, δεν λαμβάνεται υπόψη όσο θα έπρεπε από την ελληνική και τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.


 


«Κανείς δε θα μας βοηθήσει επειδή είμαστε «τα καλά παιδιά - Κερδίζεις μόνο όταν λειτουργείς εθνοκεντρικά, αυτόνομα και δυναμικά.»


 


Η λύση που πρότεινε ο καθηγητής είναι μια εκ βάθρων αλλαγή αντίληψης και στάσης της Ελλάδος που χαρακτήρισε ως «γεωπολιτικό επαρχιωτισμό», δηλαδή απουσία μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής. «Η Ελλάδα πρέπει να εμφανιστεί ως δυναμικός και αυτόνομος παίκτης, μέσα στο δυτικό γεωπολιτικό πλαίσιο αλλά ακολουθώντας δική της πολιτική, και «απειθαρχώντας» ακόμη και σε άμεσα γεωπολιτικά κελεύσματα»


 

«Η ευθύνη δεν είναι μόνο σε αυτούς που λένε και κάνουν αυτά τα πράγματα. Είναι και σε αυτούς που τους προσφέρουν τον «ζωτικό χώρο» για να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο.» ανέφερε ο καθηγητής, προσθέτοντας «δεν μιλάμε για κάποιο πολιτικό περιθώριο, μιλάμε για ανθρώπους σε θέσεις εξουσίας»


 


Ποια είναι τα ισχυρά χαρτιά της Ελλάδος - Η Ελλάδα παραμένει μία πολιτισμική υπερδύναμη εν υπνώσει.


 


Το μεγάλο ατού της Ελλάδος στο νέο παγκόσμιο ρευστό σύστημα είναι το πολιτισμικό της δυναμικό σύμφωνα με τον κ. Γρίβα, το οποίο, όπως είπε, είναι παραδόξως υποβαθμισμένο. «Ο νέος παγκόσμιος χάρτης που διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφωθεί βάσει πολιτισμικών κριτηρίων.» δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας «Ο δυτικός πολιτισμός περνάει μια υπαρξιακή κρίση. Η Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ο ανανεωτής του δυτικού πολιτισμού, ως πολιτισμική γέφυρα μεταξύ των νέων ανερχόμενων παγκόσμιων δυνάμεων που έχουν άλλους πολιτισμούς, πέραν του δυτικού, αλλά σέβονται τον ελληνικό.»


 


«Η αποδόμηση των συλλογικών ταυτοτήτων οδηγεί σε αποδόμηση του ίδιου του ανθρώπου»


 


Ο κύριος Γρίβας ανέλυσε επίσης θέματα δημοκρατίας και παραχώρησης εξουσίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Περιέγραψε επίσης με γλαφυρό τρόπο το βαθύ υπαρξιακό ζήτημα του δυτικού πολιτισμού, τις ρίζες και τις εκφάνσεις του στο σύγχρονο γίγνεσθαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]