Η Μαρία θεοδωρίδου .....για την τρι-δημία (γρίπη -covid-19& RSV )

 


Στη σημερινή έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου  έκανε λόγο για μία "τρι-δημία" για την οποία πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι .

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ανησυχία που υπάρχει στους επιστήμονες για μία "τριδημία" με τον ιό της γρίπης ,τον covid-19 και τον αναπνευστικό ιό RSV .

Ακολουθεί η ερώτηση και η απάντηση της κυρίας Θεοδωρίδου 

  Ερώτηση δημοσιογράφου:Θέλω να ρωτήσω την Πρόεδρο την κυρία Θεοδωρίδου αναφορικά λοιπόν με την πορεία των εμβολιασμών. Ακούγονται πολλά, θα τολμούσα να πω λίγο φοβιστικά για το φετινό χειμώνα. Μιλάμε για τη συνδρομή, το ενδεχόμενο συνδρομής λοιπόν εποχικής γρίπης Covid και του αναπνευστικού ιού του RSV.


Μιλούν οι επιστήμονες για μια τριδημία λοιπόν. Τι σημαίνει αυτό για τη δημόσια υγεία; Τι σημαίνει για όλους εμάς, δηλαδή με ποια προτεραιότητα πρέπει τελικά να κάνουμε τα εμβόλια;


Και αν έχετε εικόνα αυτή τη στιγμή πόσο μπορεί να μας καλύψει η ανοσία. Δηλαδή έχει νοσήσει ένας πολίτης, πόσο τελικά μπορεί να κρατήσει; Γιατί ακούμε μετά τον εμβολιασμό, τους τρεις μήνες; Πέντε μήνες, έξι μήνες; Και ποια η εκτίμησή σας για τον ερχομό της γρίπης της εποχικής; Δηλαδή υπάρχει κάποια εκτίμηση πότε θα περιμένουμε αυτό το κύμα;
Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:


Ευχαριστώ πολύ για τη σύνθετη αυτή ερώτηση. Θα προσπαθήσω να απαντήσω λέγοντας ότι εκεί που υπάρχουν εμβόλια, δηλαδή όπως ανέφερα για τον Covid και για τη γρίπη, είναι μια καλή προστασία η οποία δεν θα πρέπει να αναβάλλεται.


Έχουμε τονίσει ότι δεν χρειάζονται και διαστήματα χρονικά μεταξύ των εμβολίων. Επομένως η προτεραιότητα είναι σχετική. Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο. Έχουμε ήδη αρχές Νοεμβρίου. Τολμώ να πω ότι έχουν γίνει 1.000.000 εμβόλια μέχρι τώρα αλλά θα μπορούσανε να έχουνε γίνει και περισσότερα ή τουλάχιστον πρέπει να γίνουνε μέσα, μέσα στον Νοέμβριο.


Και τις προηγούμενες χρονιές είχαμε ξεκινήσει, δεν ήταν τότε τριδημία, ήταν διδυμία, διότι φοβόμαστε ακριβώς την συμπόρευση της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης με τον, με τον Covid.


Ένας από τους βασικούς λόγους που δικαιολογούν αυτή την ανησυχία είναι ότι λείπει η, η προίκα η ανοσολογική από τις, από τις λοιμώξεις των προηγούμενων ετών με τον ιό της γρίπης που δίνουνε μια προστασία.


Δηλαδή, έχουμε μείνει με το να φοράμε τις μάσκες και να προσέχουμε, πολύ σωστά, όπως ήτανε και οι επιταγές λόγω της επιδημίας, έχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση από τον ιό, από την κυκλοφορία του ιού της γρίπης της, για την παραγωγή των αντισωμάτων.


Επομένως, είμαστε πιο ευάλωτοι αυτή την χρονιά στον ιό της γρίπης που θα έρθει. Τώρα η ανησυχίες πάντα ξεκινάνε και από τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων χωρών που έχουνε προηγηθεί.


Ήδη στην Αμερική λένε ότι τα κρούσματα ήδη είναι υπερδιπλάσια από ότι, από ότι την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή, ότι υπάρχει μια δυναμική έναρξης της γρίπης.


Εδώ έχουν αρχίσει τα κρούσματα αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πούμε, εκτός από την παρουσία της γρίπης, ότι είναι μια, ένα κύμα το οποίο έχει αρχίσει και μας απειλεί.


Επομένως, για αυτά τα δυο νοσήματα, τα τρία που αναφέρατε, υπάρχουν εμβόλια. Για τον RSV, τον… ιό… τον ξέρουμε πολύ καλά διότι κυρίως έχει επίπτωση στις μικρές ηλικίες και προκαλεί την βρογχυολίτιδα που βάζει παιδιά μέσα στα νοσοκομεία λόγω της παρουσίας τους, ο τρόπος προφύλαξης μας είναι τα κοινά αλλά πολύ χρήσιμα και σημαντικά μέτρα προστασίας για την ατομική μας, για την ατομική μας υγεία.


Ας ετοιμαζόμαστε, λοιπόν, για την τριδημία που είπατε και μακάρι να διαψευστούμε. Αυτή είναι η ελπίδα μας. Αλλά πάντα είναι καλύτερο η προετοιμασία και η πρόληψη από την αντιμετώπιση.


Η αντιμετώπιση της γρίπης έχει και φάρμακα εκτός από το, όπως και για τον κορωνοϊό, αλλά καλύτερο είναι να μην φτάνουμε και σε φαρμακευτικές αγωγές. Δεν ξέρω αν κάλυψα το, τα ερωτήματα σας."


Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)  

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι ένας ιός που προκαλεί λοιμώξεις των πνευμόνων και της αναπνευστικής οδού. Είναι τόσο συνηθισμένος που τα περισσότερα παιδιά έχουν μολυνθεί από τον ιό κατά ηλικία 2. Στους ενήλικες και τα μεγαλύτερα, υγιή παιδιά, τα συμπτώματα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού είναι ήπια και συνήθως ομοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα. Η μόλυνση με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό μπορεί να είναι σοβαρή σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά σε πρόωρα βρέφη και βρέφη με υποκείμενες παθήσεις υγείας. Το RSV μπορεί επίσης να γίνει σοβαρό σε ηλικιωμένους ενήλικες, σε ενήλικες με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις ή σε άτομα με πολύ ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.


Συμπτώματα

Τα βρέφη μπορούν να τεντώσουν αξιοσημείωτα τους θωρακικούς μύες τους και το δέρμα μεταξύ των πλευρών τους, υποδεικνύοντας ότι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Μπορούν επίσης να βήξουν ή να παρουσιάσουν λίγα συμπτώματα μιας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, αλλά θα τρώνε άσχημα και θα είναι ασυνήθιστα λήθαργοι. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από το RSV εμφανίζονται συνήθως περίπου τέσσερις έως έξι ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και είναι παρόμοια με εκείνα ενός κρυολογήματος. Αυτά περιλαμβάνουν:


Καταρροή


Ξηρός βήχας


Χαμηλός πυρετός


Πονόλαιμος


Ήπιος πονοκέφαλος


Σε πιο σοβαρή περίπτωση, ο RSV μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία ή βρογχιολίτιδα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:


Πυρετός


Σοβαρός βήχας


Συριγμός


Ταχεία αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή


Κυανό χρώμα του δέρματος λόγω έλλειψης οξυγόνου


 Αίτια

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός εισέρχεται στο σώμα μέσω των ματιών, της μύτης ή του στόματος. Εξαπλώνεται εύκολα όταν οι μολυσματικές αναπνευστικές εκκρίσεις εισπνέονται ή μεταφέρονται σε άλλους μέσω άμεσης επαφής, όπως τα χέρια. Ο ιός μπορεί επίσης να ζήσει για ώρες σε αντικείμενα όπως πάγκοι και παιχνίδια. Αγγίξτε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια αφού αγγίξετε ένα μολυσμένο αντικείμενο και πιθανώς να αποκτήσετε τον ιό. Ένα μολυσμένο άτομο είναι πιο μεταδοτικό στις πρώτες ημέρες μετά τη μόλυνση, αλλά ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός μπορεί να εξαπλωθεί για μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της μόλυνσης.


 


Παράγοντες κινδύνου

Τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων περιλαμβάνουν:


Βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών


Μικρότερα παιδιά, ειδικά ηλικίας κάτω του 1 έτους, που γεννήθηκαν πρόωρα ή έχουν υποκείμενη πάθηση, όπως συγγενή καρδιακή ή πνευμονική νόσο


Παιδιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως εκείνα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή μεταμόσχευση


Βρέφη σε γεμάτες εγκαταστάσεις για τη φροντίδα των παιδιών


Μεγαλύτεροι ενήλικες


Ενήλικες με άσθμα, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια


Άτομα με ανοσοανεπάρκεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ορισμένα μεταμοσχευμένα όργανα, λευχαιμία ή HIV / AIDS


 


Επιπλοκές

Οι επιπλοκές του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού περιλαμβάνουν:


Νοσηλεία όταν η μόλυνση από τον ιό προκαλεί σοβαρή ασθένεια.


Πνευμονία ή βρογχιολίτιδα.


Λοίμωξη του μέσου ωτός.


Άσθμα.


Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.


 


Πρόληψη

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Ωστόσο, οι συνήθεις προφυλάξεις μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωση αυτής της λοίμωξης:


Πλύνετε συχνά τα χέρια.


Αποφύγετε την έκθεση.


Κρατήστε τα πράγματα καθαρά.


Μην μοιράζεστε ποτήρια με άλλα άτομα.


Αποφύγετε το κάπνισμα μπροστά στα βρέφη.


Πλένετε τα παιχνίδια τακτικά

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]