Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου για τη Λιβύη: Το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.....


...... και της Κύπρου και η Έκθεση για την κατάσταση στη Λιβύη ορθώς παροτρύνει τις Λιβυκές Αρχές να προβούν στην ακύρωσή του»


To διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και της ομολόγου του, Υπουργού Εξωτερικών της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης της Λιβύης, καθώς και το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο ανέδειξε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. 

Η κα Ασημακοπούλου, αφού σημείωσε ότι η Υπουργός «προσπάθησε, με την παρουσία της στο αεροδρόμιο, να επιβάλει στον Έλληνα ομόλογό της να συναντηθεί μαζί της», καλωσόρισε την παρούσα Έκθεση για την κατάσταση στη Λιβύη, η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο, παραβιάζει τα κυριαρχικά́ δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της ΝΔ υπογράμμισε ότι η Έκθεση «ορθώς παροτρύνει τις Λιβυκές Αρχές να προβούν στην ακύρωση του Τουρκολιβυκού Μνημονίου και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα της συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες», συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου και σέβεται το Διεθνές Δίκαιο». 

Καταλήγοντας, η κα Ασημακοπούλου είπε χαρακτηριστικά ότι «η  Υπηρεσιακή Κυβέρνηση της Λιβύης όχι μόνο δεν κάνει εκλογές, αλλά υφαρπάζει την παραμονή της, εκμεταλλευόμενη, κατά το δοκούν, τους πόρους της χώρας και υπογράφει και με τους Τούρκους. Όπως είπε εύγλωττα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, “Ε δεν γίνεται...”».




Ακολουθεί το βίντεο και το κείμενο της παρέμβασης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: https://www.youtube.com/watch?v=Ar7juzTZPwM 


Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε,

Επίτροπε,

Με φόντο το διπλωματικό επεισόδιο την περασμένη εβδομάδα, όπου η Υπουργός Εξωτερικών της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης της Λιβύης προσπάθησε, με την παρουσία της στο αεροδρόμιο, να επιβάλει στον Έλληνα ομόλογό της να συναντηθεί μαζί της, 

καλωσορίζω την παρούσα Έκθεση, η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο, παραβιάζει τα κυριαρχικά́ δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. 

Η Έκθεση, μάλιστα, ορθώς παροτρύνει τις Λιβυκές Αρχές να προβούν στην ακύρωση του Τουρκολιβυκού Μνημονίου και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα της συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες.

Η Ελλάδα, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ένας πόλος σταθερότητας και ασφάλειας στην Μεσόγειο και σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. 

Η  Υπηρεσιακή Κυβέρνηση της Λιβύης όχι μόνο δεν κάνει εκλογές, αλλά υφαρπάζει την παραμονή της, εκμεταλλευόμενη, κατά το δοκούν, τους πόρους της χώρας και υπογράφει και με τους Τούρκους. 

Οπότε όπως είπε εύγλωττα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας:  «Ε δεν γίνεται...».

Σας ευχαριστώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]