[Ελλάδα]Κερασοχώρι, το υπέροχο χωριό των Αγράφων με τα πέτρινα σπίτια και τα πλακόστρωτα μιας άλλης εποχής![βίντεο]

 


Βρίσκεται στις παρυφές των Αγράφων σε υψόμετρο 1100 μέτρων και έως το 1930 ονομαζόταν Κεράσοβο, έχοντας αναρίθμητα υπέροχα πέτρινα σπίτια, πλακόστρωτους δρόμους και αρκετούς ιδιόκτητους πύργους ισχυρών προυχόντων της εποχής, ενώ στις μέρες μας φέρει την ονομασία Κερασοχώρι. 

Με μια αρκετά μεγάλη, τόσο προεπαναστατική, επαναστατική, όσο και νεότερη ιστορία, το Κερασοχώρι καταφέρνει να αποκτήσει έναν δυνατό και ιδιαίτερο χαρακτήρα, ο οποίος είναι φανερός ακόμα και στις μέρες μας, αρκεί να περιπλανηθεί κανείς στα φροντισμένα σοκάκια του και να ρίξει το βλέμμα του σε όλα όσα τον περιβάλλουν. 

Μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα το Κεράσοβο υπολογίζονταν ως κωμόπολη, με πάνω από 300 οικογένειες και 1500 άτομα, σχολείο "κοινών γραμμάτων", έμπορους, τσαρουχοποιούς, κ.α. Τον18ο αιώνα όμως αρχίζει να ακμάζει δημογραφικά. 

Στις 10 Μαίου του 1821 ο Κώστας Βελλής ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης, ενώ κατά την Εθνική Αντίσταση, στο χωριό λειτούργησε το στρατηγείο του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τους τον Στέφανο Σαράφη και τον Γιώργη Σιάντο.

Στις μέρες μας, το παραδοσιακό κεφαλοχώρι στέκει αγέρωχο, βλέποντας τα ανεξίτηλα σημάδια της ιστορίας του στα διάφορα κτήριά του, ενώ αγναντεύει το μέλλον του μέσα από όλους αυτούς τους φιλόξενους ανθρώπους που αποτελούν το παρόν του.

Στο Κάστρο του Κερασοχωρίου διασώζονται ίχνη αρχαίου οικισμού και μέρος φρουριακού τείχους, τεκμήρια της εποχής των Αγραίων, των πρώτων κατοίκων της περιοχής. 

Στο πλάι λοιπόν του χωριού, δεσπόζει σαν ακρόπολη αυτός ο μυτερός βράχος, το καραούλι όπως το λεν οι ντόπιοι, με την πιο όμορφη θέα σε ολόκληρο το χωριό. Από εκεί ψηλά, ο τρούλος της Αγίας Παρασκευής, της ψηλότερης εκκλησιάς του χωριού, μοιάζει να χάνεται στα υπέροχα πλακόστρωτα σοκάκια με τις φροντισμένες αυλές των κάτασπρων σπιτιών του.

Συνεχίζοντας τον δρόμο από το Καραούλι, βρίσκονται οι καταρράκτες του Κερασοχωρίου, ενώ σαν συνεχίσει κανείς τον χωματόδρομο, έπειτα από 6 χιλιόμετρα μπορεί να βρεθεί στην κορυφή του όρους Καυκί, όπου εκεί συντηρούνται τα πρόβατα του χωριού. Μάλιστα η πλευρά του βουνού που βλέπει στο χωριό είναι γεμάτη με πυκνά έλατα, μέσα σε μια υπέροχη διαδρομή μέσα στο δάσος. 

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το κλίμα του χωριού είναι τόσο ήπιο... ενώ σαν το βλέμμα κοιτάξει τον ορίζοντα, θα φτάσει πέρα μακρυά, έως την αναζωογόνα λίμνη Κρεμαστών με τα πιο καθαρά νερά ολόκληρης της χώρας.


[ευχαριστούμε το https://travel-inspiration.gr  για τη διάθεση του υλικού]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]