Οι φοιτητές δεν «προσαρμοζόμαστε» στην ανέχεια! Διεκδικούμε τα δικαιώματα μας!


Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Επιστήμης Υλικών

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά προχωρά και μαζί με τα όνειρα και τους στόχους μας μεγαλώνει και η ανησυχία για εμάς και τις οικογένειές μας καθώς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κατακλυσμό ειδήσεων και προειδοποιήσεων για το «δύσκολο χειμώνα» που έχουμε μπροστά μας. Την ιδία ώρα που οι φοιτητές βάζουμε το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη για τις σπουδές μας από τις 30€ ποδιές για τα εργαστήρια μέχρι και φωτοτυπίες για τα μαθήματα μας επιβαρύνουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, αφού ο μήνας «δεν βγαίνει» με μια σακούλα ψώνια από το σούπερ μαρκετ , ενώ…. μας «λούζει κρύος ιδρώτας» όταν ανοίγουμε έναν λογαριασμό.

Δεν ανεχόμαστε το 2022, φοιτήτριες και φοιτητές να μην έχουν που να μείνουν. Δεν ανεχόμαστε τα σπίτια μας να μετατραπούν το χειμώνα σε ιγκλού,  και να μην μπορούμε να ζεσταθούμε. Δεν ανεχόμαστε άλλη μια χρονιά που θα κάνουμε μάθημα με σκούφους και γάντια, επειδή «δεν φτάνει το κονδύλι» για το πετρέλαιο. Δεν ανεχόμαστε οι αίθουσες όπως η Μ2 και αυτές στο ολοκαίνουργιο κόκκινο κτήριο να μην μας χωράνε και να μην παίρνουν κανένα απολύτως μέτρο όταν την ίδια στιγμή συμφοιτητής μας στο ΑΠΘ τραυματίζεται σοβαρά επειδή έπεσε από το παράθυρο(!!!) Τέλος, δεν ανεχόμαστε να διδασκόμαστε μισές γνώσεις επειδή δεν έχουμε τον απαραίτητο εργαστηριακό εξοπλισμό στο εργαστήριο φυσικοχημείας και υλικών 1 του δεύτερου έτους. Όσο συμβαίνουν αυτά, το κράτος… έχει 50 εκατομμύρια για το τεχνολογικό πάρκο, ακριβώς δίπλα στο πανεπιστήμιο που θα στεγάζει πανάκριβα επιχειρηματικά προγράμματα αλλά δεν έχει για νέες εστίες για τους φοιτητές. Την ώρα που το κράτος δήθεν «δεν έχει» να χρηματοδοτήσει προσλήψεις καθηγητών, έχει 30+50 εκατομμύρια για Πανεπιστημιακή αστυνομία. 

Αυτό είναι το «σύγχρονο-ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο» των κυβερνήσεων και της ΕΕ που μας ετοιμάζουν! Μέσα από τον συλλογικό μας αγώνα, δεν τους χαρίζουμε τις σπουδές και το μέλλον μας! Γινόμαστε πρωταγωνιστές για τις σπουδές και τη ζωή που έχουμε ανάγκη!

Δεν θα δεχτούμε να μείνουν Φοιτητές στο δρόμο! Ήδη διεκδικούμε ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία με ευθύνη του πανεπιστημίου, για όσους παλιούς φοιτητές απορρίφθηκε η αίτηση τους και για νέους συναδέλφους που περιμένουν τα αποτελέσματα για εστία.. Παράλληλα, λειτουργούμε το δίκτυο αλληλεγγύης για τη στέγαση ως πρώτο βήμα για να σταθούν οι νέοι συνάδελφοι στα πόδια τους.

Δεν θα δεχτούμε καμία οικογένεια να αμφιβάλλει για το αν μπορεί να στείλει το παιδί της για σπουδές! Εδώ και τώρα δυναμώνουμε τον αγώνα μας για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους. Απαιτούμε μηνιαίο στεγαστικό επίδομα και ταυτόχρονα συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση, ώστε, να μην προχωρήσουν διακοπές σε νερό, ρεύμα, θέρμανση και ίντερνετ σε φοιτητές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς. 

Δεν θα δεχτούμε να κάνουμε μάθημα σε παγωμένες αίθουσες! Από τώρα κράτος και διοίκηση να εξασφαλίσουν τη θέρμανση του πανεπιστημίου και να προχωρήσουν στις κατάλληλες επισκευές στα αμφιθέατρα, στις αίθουσες και τα εργαστήρια. 

Διεκδικούμε: 

Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Έκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων, για θέρμανση, ανανέωση εργαστηριακού εξοπλισμού.

Την ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία με ευθύνη του κράτους και του Ιδρύματος, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες παλιών και νέων συναδέλφων. Να μην μείνει κανένας φοιτητής χωρίς σπίτι! Παράλληλα λειτουργούμε το δίκτυο αλληλεγγύης για τη στέγαση, ως μία πρώτη λύση, για να σταθούν οι συνάδελφοι στα πόδια τους. Απαιτούμε να αξιοποιηθεί η περιουσία του ιδρύματος, κτίρια της περιφέρειας και άλλων φορέων για ανέγερση νέων εστιών  και ανακαίνιση υπαρχουσών με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.

Ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, μηνιαίο στεγαστικό επίδομα 300 ευρώ για όσους και όσες σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους. Απαλλαγή των φοιτητών από τα δημοτικά τέλη, να μην προχωρήσει καμία διακοπή σε ρεύμα, νερό, θέρμανση ιντερνέτ σε σπίτια φοιτητών.

Να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις μεταγραφής όλων όσοι το έχουν ανάγκη

Καμία σκέψη για επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά κα για μέτρα υποβάθμισης των πτυχίων μας


Η ιστορία δείχνει τη δύναμη του λαού!

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 μας διδάσκει…

… ο αγώνας του λαού και της νεολαίας ‘’φώτισε’’ και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντί του. Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις! 

… η υπεράσπιση της ζωής, των σπουδών μας είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού. Ενωμένοι είμαστε δυνατοί! Οι φοιτητές του ’73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου. Σήμερα ο αγώνας μας για σύγχρονες σπουδές πρέπει να ενωθεί με τον αγώνα τον εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα! 

…η ειρήνη και η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες των φοιτητών. Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου ‘’Έξω το ΝΑΤΟ- Έξω οι ΗΠΑ’’ παραμένει επίκαιρο στον αγώνα ενάντια στην  εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή που γεννούν πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό. 

Τιμάμε το Πολυτεχνείο στο δρόμο του αγώνα!

Προετοιμάζουμε τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου και τη συμμετοχή στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία από το μνημείο στη Δόμπολη, στέλνοντας μήνυμα εναντίωσης στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στον πόλεμο που διεξάγουν η Ρωσία με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ στο έδαφος της Ουκρανίας με απρόβλεπτες διαστάσεις για όλους τους λαούς. Δεν ανεχόμαστε να δίνουν 6,5 δις στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, την ώρα που στις σχολές μας λείπουν υποδομές και καθηγητές. Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε, να κλείσουμε τα μάτια στις εικόνες που  έρχονται καθημερινά με νεκρούς, με τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και τους πνιγμένους στο Αιγαίο. Εναντιωνόμαστε στον ανταγωνισμό και τα παζάρια του ελληνικού και του τούρκικου κεφαλαίου με την επίβλεψη του ΝΑΤΟ που υποθηκεύει την ειρήνη, τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να στοιχηθούμε πίσω από τη μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, πίσω από κανένα ληστή του πλούτου του λαού , για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των ομίλων της ενέργειας, των τραπεζιτών, πίσω από καμία δύναμη που δολοφονεί και ξεζουμίζει το λαό, τσακίζει δικαιώματα. Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε με ενεργειακή φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, τους ανταγωνισμούς και πολεμικούς εξοπλισμούς, ούτε να ματώσουμε για τα κέρδη των λίγων! Η ελπίδα  βρίσκεται στην αλληλεγγύη και την πάλη των λαών ενάντια στην πολιτική που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση.

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμία εμπλοκή για οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο.

Καμία συνεργασία των Ιδρυμάτων με το ΝΑΤΟ, καμία έρευνα για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. 

Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις βάσεις. Να κλείσουν όλες οι Αμερικανo-νατοϊκές βάσεις του θανάτου στην Ελλάδα. Η χώρα μας να μη γίνει ορμητήριο για την επιδρομή των ιμπεριαλιστικών γερακιών του πολέμου.

Κανένας φαντάρος και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολή εκτός συνόρων.

Κλείσιμο όλων των hot spots στα νησιά. Άμεση μεταφορά των αιτούντων άσυλο κατ’ αρχάς στην ηπειρωτική χώρα σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια  άμεση μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους.

Συμμετέχουμε και φέτος στις τριήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τα  σωματεία και τους φορείς στις 15-16 και 17 Νοέμβρη

Προχωράμε σε σύσκεψη των Φοιτητικών Συλλόγων μπροστά στον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου την Τρίτη 15 Νοέμβρη στις 18:00 στο Εργατικό Κέντρο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]