Ορίζοντες Ηπείρου «Προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη για το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Λούρο»




Μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελέστηκε στον ποταμό Λούρο με ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά του Περιφερειάρχη θα καταθέσουν οι Ορίζοντες Ηπείρου, όπως έκαναν γνωστό σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι συντονιστές της παράταξης, Μιχάλης Νάτσης και Άλκης Λάνταβος, μαζί με τον γραμματέα και νομικό σύμβουλο, Δημήτρη Παππά.


Ο κ. Νάτσης, μετά την επίσκεψη κλιμακίου των Οριζόντων Ηπείρου στον Λούρο έκανε λόγο για μια ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή η οποία ήρθε να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο μια περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζεται περιβαλλοντικά λόγω της ασθένειας των πλατάνων.


«Οι εικόνες που αντικρίσαμε αποδεικνύουν ότι οι παρεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού κι όχι το κατάφορο ψέμα του Περιφερειάρχη περί ανομβρίας είναι υπεύθυνες για την καταστροφή που έχει συντελεστεί», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νάτσης.


Από την πλευρά του, ο κ. Λάνταβος έκανε λόγο για θλίψη, θυμό και αγανάκτηση από το αποτέλεσμα των έργων της περιφέρειας αποδίδοντας ακέραια την ευθύνη στον κ. Καχριμάνη.


Παρουσίασε μάλιστα μια σειρά από εικόνες οι οποίες απορρίπτουν κάθε επιχείρημα περί ανομβρίας, αφού αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι οι εργασίες διευθέτησης της κοίτης του ποταμού κατέστρεψαν τον πλαγκτόν του πυθμένα που συγκρατεί τα νερά με αποτέλεσμα αυτός να «στραγγίξει», την ίδια ώρα που ως δια μαγείας, μετά από τις καταγγελίες, τα μηχανήματα που εκτελούσαν τις παρεμβάσεις εξαφανίστηκαν, αφήνοντας μάλιστα πίσω τα ξερά πλατάνια.


«Αντικρίσαμε μια οικολογική καταστροφή ανεπανόρθωτη. Ήταν ορατές οι ‘’εργασίες’’ που έγιναν το προηγούμενο και τα ξερά πλατάνια που έχουν κοπεί εδώ και χρόνια να μένουν εκεί με τον κίνδυνο να δημιουργήσουν , μέσα σε όλα τα άλλα, επιπλέον πρόβλημα για ενδεχόμενη πλημμύρα», κατέληξε ο κ. Λάνταβος.


Ο Δημήτρης Παππάς, τέλος τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι ευθύνη όλων, προσθέτοντας ότι «όταν αφήνουμε παρανομούντες να δρουν ατιμώρητα υπονομεύεται το περιβάλλον».


Για το λόγο αυτό οι Ορίζοντες Ηπείρου θα υποβάλλουν άμεσα μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα ζητώντας του να εξεταστούν πιθανές ποινικές ευθύνες της Περιφέρειας.


Η παράταξη μάλιστα έχει ήδη ζητήσει από την Περιφερειακή Αρχή αντίγραφα των συμβάσεων για τα έργα που έγιναν στον Λούρο καθώς και τις απαραίτητες μελέτες.


«Ζητάμε αρχικά να δούμε αν υπάρχουν μελέτες. Ποιος τις συνέταξε και ποιος επέβλεψε τα έργα. Υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία είναι απαραίτητη για τη συγκεκριμένη προστατευόμενη περιοχή; Υπάρχει αδειοδότηση για τη διαχείριση των υδάτων;», τόνισε ο κ. Παππάς, ο οποίος καταλήγοντας δήλωσε σίγουρος ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα δράσει γρήγορα και θα πράξει αποτελεσματικά το καθήκον της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]