Ιωάννινα:Γιορτή Απόσταξης Τσίπουρου !


 Με μια εκδήλωση που συμπληρώνει φέτος 21 χρόνια, ύστερα από αναστολή 3 ετών λόγω της πανδημίας, που σηματοδοτεί συμβολικά την έναρξη της καλλιτεχνικής- εκπαιδευτικής χρονιάς, συνεχίζει τη φετινή πορεία του το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννίνων, το οποίο φέτος διανύει την 38η χρονιά λειτουργίας του.

Πρόκειται για τη Γιορτή Απόσταξης Τσίπουρου, που πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Σχολής λόγω άστατου καιρού, στο Πάρκο Κουραμπά.

Μια παραδοσιακή παραγωγική διαδικασία, που είχε και έχει ιδιαίτερη σημασία για το λαό μας και τη λαϊκή παράδοση αφού το τσίπουρο και το κρασί συνοδεύει  τις καλές και κακές στιγμές στον κύκλο του χρόνου και της ζωής.

Όπως κάθε χρόνο, οι ίδιοι οι ενήλικοι χορευτές, με τις οδηγίες των δασκάλων εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής Ηλία Γκαρτζονίκα και Νίκου Νούσια, στήνουν τα ρακοκάζανα, φτιάχνουν παραδοσιακά εδέσματα από ηπειρωτικά αγροτικά προϊόντα και γλεντούν πάνω σε παραδοσιακούς ρυθμούς και τραγούδια, ιδίως του κύκλου του κρασιού.

Παράλληλα η συγκεκριμένη εκδήλωση, που ξεκίνησε πριν από χρόνια ως μάθημα και εξελίχτηκε σε εορταστικό θεσμό, αποτελεί και μια πρόταση του Τμήματος αφού, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να έχει και τουριστικό ενδιαφέρον σε ετήσια βάση, κάτι που έγινε πριν λίγα χρόνια από το Συγκρότημα στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων με μεγάλη επιτυχία.


Παράλληλα, στην εκδήλωση, όπου παρευρέθηκε και η Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κα Ελένη Ακονίδου, έγινε παρουσίαση του τρόπου της απόσταξης και δόθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία που την αφορούν από τον κ. Κώστα Γιώτη, ο οποίος μαζί με τους Βασίλη και Βούλα Σιώζου πρόσφεραν για μια ακόμη χρονιά τα ρακοκάζανα και τον εξοπλισμό για την εκδήλωση.

Το παραδοσιακό γλέντι που έλαβε χώρα ως φυσιολογική εξέλιξη μιας τέτοιας γιορτής συνόδεψαν οι μουσικοί: Βασίλης Παπαγεωργίου, Γιώργος Πατσούρας, Βασίλης Τσίκας, Διαμαντής Παπαναστασίου, Σαράντης Δράμαλης και Αποστόλης Δούγαλης.  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]