ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξημένες οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας – “Ροκανίζονται” οι ελαφρύνσεις


 Ροκανίζουν τις ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας οι αυξήσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ).

Αυτό συμβαίνει διότι συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών το νέο έκτακτο “τέλος” ύψους 1 λεπτό/KWh . Πρόκειται για το μέτρο που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου 2022.


Το 1 λεπτό από τα 63 λεπτά πηγαίνει σε έναν ειδικό λογαριασμό δηλαδή σε έναν μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου που τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ.  Σκρέκας. Ωστόσο την ίδια στιγμή είχε ξεκαθαρίσει πως, αυτό τα επόμενα χρόνια που θα διασυνδεθεί και η Κρήτη θα μειωθούν οι χρεώσεις των ΥΚΩ και θα έρθει και θα συμψηφιστεί.


Το σκεπτικό

Το σκεπτικό της απόφασης ήταν να δημιουργηθεί ένας αποθεματικός λογαριασμός ασφαλείας για να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις. Για παράδειγμα η χρέωση ΥΚΩ για τα νοικοκυριά  αυξήθηκε από την 1η Νοεμβρίου στα 17 ευρώ/μεγαβατώρα από 6,9 ευρώ/ μεγαβατώρα. Συνεπώς  στο έντυπο του λογαριασμού ρεύματος καταγράφονται σε διακριτή στήλη οι αποκαλούμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που είναι κοινές για όλους τους παρόχους.


Οι χρεώσεις 


Η χρέωση συστήματος:


Για τις επιχειρήσεις υψηλής τάσης (ενεργοβόρες βιομηχανίες) αναπροσαρμόστηκε σε 3,728 ευρώ/μεγαβατώρα από 1,963 ευρώ/ μεγαβατώρα που ήταν το 2021.

Για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης ανήλθε σε 3,869 ευρώ/μεγαβατώρα από 1,384 ευρώ/μεγαβατώρα.

Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο χαμηλής τάσης αναπροσαρμόστηκε σε 9,78 ευρώ/μεγαβατώρα από 6,35 ευρώ/μεγαβατώρα.

 πηγή enikonomia.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]