ΙΩΑΝΝΙΝΑ:EΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ EQUAL ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΟΡΦΕΑ !

Καύσιμα: Πότε θα φανεί στην αντλία η ταχεία αποκλιμάκωση στις τιμές


Ν έα μεγάλη πτώση, για 3η συνεχή ημέρα, παρατηρείται στην τιμή του Brent, ενώ ήδη παρατηρούνται οι πρώτες σημαντικές μειώσεις στις τιμές των καυσίμων στην αντλία, τάση που εκτιμάται ότι θα εδραιωθεί τις επόμενες ημέρες, ειδικά σε diesel κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης.

Αντίθετα μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να ακολουθεί με την ίδια ένταση η αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων.


Οπως γράφει ο Θανάσης Παπαδής στο imerisia.gr,παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των τιμών σε διεθνές επίπεδο, σήμερα το Brent βρέθηκε και κάτω από τα 86 δολάρια το βαρέλι, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι o ευρώ έχει ενισχυθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου, δημιουργούν ένα περιβάλλον που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι τις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν από την Δευτέρα θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις τιμών, που ενδεχομένως να φτάσουν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ακόμη και τα 10 λεπτά το λίτρο.


Βέβαια, υπάρχουν και οι απαισιόδοξοι που λένε ότι αφενός η πτώση του Brent ίσως είναι παροδική και αφετέρου ότι ίσως τελικά δεν περάσει στον τελικό καταναλωτή η εκτιμώμενη πτώση των τιμών.


Ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Το diesel κίνησης έχει παρουσιάσει σημαντική πτώση και θεωρείται θέμα ωρών η μέση τιμή να διαμορφωθεί κάτω από το 1,9 ευρώ, τουλάχιστον για την Αττική. Ηδη σε πολλά πρατήρια καυσίμων έχει υποχωρήσει κάτω από αυτό το επίπεδο.

Μικρή η πτώση για την βενζίνη

Σε ό,τι αφορά τη βενζίνη, αυτή είναι σαφώς πάνω από τα 2 ευρώ και η αποκλιμάκωση της τιμής γίνεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς, κάτι που αν μη τι άλλο προβληματίζει την αγορά και πολύ περισσότερο τους καταναλωτές.


Κάποιοι άλλοι αναλυτές αναφέρουν ότι η βραδύτερη πτώση των τιμών στην βενζίνη οφείλεται στο γεγονός ότι θα πρέπει επιστρέψει η ισορροπία τιμών ανάμεσα στην αμόλυβδη και στο diesel κίνησης, που είχε διαταραχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα το δεύτερο να πωλείται κατά πολύ υψηλότερα, ενώ προ κρίσης η διαφορά ήταν περίπου 30 με 35 λεπτά το λίτρο.


Παράλληλα, να σημειωθεί ότι νέα αποκλιμάκωση παρατηρείται και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Στην Αττική ήδη προσεγγίζει σε πολλές περιπτώσεις το 1,20 ευρώ το λίτρο, ενώ όταν είχε ξεκινήσει η διάθεσή του ήταν στα 1,37 ευρώ το λίτρο.

Η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης 

Να σημειωθεί ότι το πετρέλαιο θέρμανσης ακολουθεί την τιμή του diesel κίνησης και ως εκ τούτου είναι προ των πυλών και νέα πτώση. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος έτους θα παραμείνει η επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ και τα διυλιστήρια συνεχίζουν μέχρι νεωτέρας και επιδοτούν με περίπου 7,5 λεπτά το λίτρο.


Σε ό,τι αφορά το διεθνές περιβάλλον, συνεχίστηκε και σήμερα η πτώση των τιμών και το Brent λίγο πριν τις 20:00 υποχωρούσε κατά 3,54% στα 86,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό ήταν στα 78,41 δολάρια με απώλειες κοντά στο 4%.


Το ευρώ ήταν στο 1,0343 έναντι του δολαρίου.

Θανάσης Παπαδής // imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]