Τέσσερα στελέχη της «Κιβωτού του Κόσμου» στο μικροσκόπιο-Πρόκειται για 3 εργαζόμενους και έναν υψηλά υφιστάμενο -Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία


 Στο κάδρο των ερευνών εκτός του κορυφαίου στελέχους της «Κιβωτού του Κόσμου» προστίθενται τρία πρόσωπα που εργάζονται στη ΜΚΟ. Οι τρεις υπάλληλοι μάλιστα φαίνεται πως ζούσαν από παιδιά στην «Κιβωτό» και έγιναν, με την πάροδο του χρόνου, εργαζόμενοι.


Οπως σημειώνει το zougla.gr,σε βάρος του κορυφαίου στελέχους της ΜΚΟ υπάρχουν δύο καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πρόσωπο, που έχει καταγγελθεί, ταξίδευε σε όλες τις δομές της ΜΚΟ ανά την Ελλάδα ενώ, στο μικροσκόπιο των Αρχών αναμένεται να μπουν οι επισκέψεις του σε τουλάχιστον δύο δομές της Κιβωτού στην Αθήνα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δικαστικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους δέκα καταθέσεις για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων, ξυλοδαρμούς, αλλά και μαύρη εργασία σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».


Με ποιες καταγγελίες σχετίζονται οι τρείς υπάλληλοι


Οι τρεις εργαζόμενοι των δομών κατηγορούνται για ξυλοδαρμούς και κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος των παιδιών της δομής. Αυτοί φέρονται να ανήκουν στο στενό περιβάλλον του κορυφαίου στελέχους που έχει καταγγελθεί για ασέλγεια. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είχε τους τρεις εργαζόμενους σαν οικογένειά του αφού έχουν υπάρξει, ως παιδιά, φιλοξενούμενοι της Κιβωτού του Κόσμου, πριν αποφασιστεί, μετά από χρόνια, να παραμείνουν στις δομές ως εργαζόμενοι.


Οι υπάλληλοι αναλάμβαναν τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων που ανέκυπταν εντός των δομών, σχετικά με εκτός κανόνων της ΜΚΟ ή παραβατικές συμπεριφορές των τροφίμων. Και τα ταξίδια που φέρονται να έκαναν τα παιδιά της δομής κατ‘ εντολή του κορυφαίου στελέχους της ΜΚΟ που καταγγέλλεται για ασέλγεια, πρόκειται να διερευνηθούν, καθώς οι καταγγελίες κάνουν λόγο για περίεργες μετακινήσεις παιδιών από τη μία δομή στην άλλη. Αυτό που θα ερευνηθεί από τις Αρχές είναι αν και με ποιο τρόπο σχετίζονται οι μετακινήσεις με τις φερόμενες κακοποιητικές συμπεριφορές.


Σοκάρει η μαρτυρία του 18χρονου φιλοξενούμενου της δομής στην Πωγωνιανή


Στο φως ήρθε και μία νέα μαρτυρία παιδιού που έζησε στις δομές της Κιβωτού και σοκάρει. Σύμφωνα με το ίδιο, μία κλοπή που κατήγγειλε εργαζόμενος της δομής φέρεται να είχε σαν αποτέλεσμα, ένα από τα παιδιά – τροφίμους που θεωρήθηκε ύποπτο, να έζησε ένα μαρτύριο. Ο 18χρονος φιλοξενούμενος της δομής στην Πωγωνιανή ισχυρίστηκε στην ΕΡΤ ότι, το στέλεχος που εμπλέκεται και στην υπόθεση των ξυλοδαρμών του Βόλου είναι ο ίδιος άνθρωπος που, στην ηλικία των 13 ετών, χειροδίκησε εις βάρος του ενώ φαίνεται ότι το περιστατικό δεν ήταν μοναδικό, καθώς υπάρχουν και άλλα παραπτώματα. Όπως  είπε ο 18χρονος, αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να τιμωρήσει και άλλα τρία παιδιά εις βάρος των οποίων χειροδίκησε.


Ο ίδιος μάρτυρας, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί και στη δομή του Βόλου, σημείωσε ότι, μετά από μία κλοπή, κλιμάκιο ήρθε στο σημείο, μαζί με το άτομο που ήταν και στα Γιάννενα, με σκοπό να κάνουν προανάκριση ώστε να ανακαλύψουν ποιος είχε κλέψει τα χρήματα. Εκεί φέρονται να κακοποίησαν και να χειροδίκησαν εις βάρος τριών παιδιών που θεωρούσαν ύποπτα για την κλοπή. Το βράδυ μπήκανε στα δωμάτια των τροφίμων, φίμωσαν τους ύποπτους και τους χτύπησαν άγρια. «Την επόμενη μέρα βλέπαμε τα παιδιά να είναι χτυπημένα με μαυρισμένα μάτια και να φέρουν σημάδια χτυπημάτων και λέγαμε τι συνέβη και μας λέγανε ότι βλέπανε εφιάλτες και τραυματίστηκαν μόνα τους», είπε ο 18χρονος.


«Άμεσα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψεύδη καταμήνυση» - Η απάντηση της Κιβωτού

Με μία ανάρτηση στο Facebook απάντησε, σε όσα ακούγονται και γράφονται τα τελευταία 24ωρα η «Κιβωτός του Κόσμου». Συγκεκριμένα, το βράδυ του Σαββάτου, στη σελίδα της, η ΜΚΟ υπογράμμισε ότι πρόκειται για ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες, και γνωστοποίησε ότι, άμεσα, θα ακολουθήσει τη νομική οδό, καταθέτοντας μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση.


Η μαρτυρία του 19χρονου που καταγγέλλει και κατονομάζει το κορυφαίο στέλεχος για σεξουαλική κακοποίηση


Ο 19χρονος, με τον οποίος ξεκίνησε να «ξετυλίγεται» το «κουβάρι» των αποκαλύψεων για τις κακοποιήσεις και τις βιαιοπραγίες στην «Κιβωτό», περιγράφει πως ο πατέρας Αντώνιος ήταν εκείνος που τον είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά. Στην επτασέλιδη κατάθεσή του, την οποία έδωσε στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ την περασμένη Τετάρτη, ο 19χρονος -πρώην φιλοξενούμενος στην «Κιβωτό του Κόσμου»- υποστηρίζει πως έπεσε θύμα ασελγών πράξεων από τον ιερέα, ενώ αναφέρεται και σε περιστατικά κακοποίησης άλλων φιλοξενούμενων.


Λέει χαρακτηριστικά: «Μια μέρα ενώ ξύπνησα, είχα το κεφάλι μου στο μπούτι του πατέρα Αντώνιου και τραβήχτηκα αμέσως. Ένα άλλο πρωινό κατάλαβα ότι ο πατήρ έτριβε το γεννητικό του όργανο στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου πάνω από τα ρούχα του. Εγώ ξύπνησα, κοπάνησα το χέρι μου από τα νεύρα μου και κάθισα απέναντί του. Με εντελώς φυσιολογικό ύφος μου είπε “γιατί κάθεσαι εκεί; έλα δίπλα μου”. Εγώ πήγα να ξαπλώσω δίπλα του και όποιο μαξιλάρι έπαιρνα, μου το έπαιρνε και το πετούσε στο πάτωμα για να ξαπλώσω στο μπούτι του».


Σε άλλο σημείο της μαρτυρίας του, που φέρνει στη δημοσιότητα το «Πρώτο Θέμα», ο 19χρονος αναφέρει: «Στην Καλαμάτα άρχισε να μου κάνει περίεργα πράγματα. Όταν μιλάγαμε ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή κάναμε κάτι μου χτυπούσε τον πωπό. Το θεώρησα φυσιολογικό γιατί το έκανε και στο μπάσκετ, αλλά εκεί που το έκανε μια με δύο φορές, αυτό γινόταν περίπου 15 φορές την ημέρα. Επίσης, το συνέχισε και στη θάλασσα, όπου κατά τη διάρκεια παιχνιδιών όπως οι "πατητές" έβαζε το χέρι του μέσα από το μαγιό μου με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να μην θέλω να ξαναμπώ στη θάλασσα για παιχνίδι».


Στην κατάθεσή του, ο 19χρονος αναφέρεται και σε περιστατικά κακοποίησης άλλων φιλοξενούμενων στην «Κιβωτό του Κόσμου»: «Για έναν μήνα είχαν τέσσερα παιδιά κλειδωμένα σε δωμάτια και τα χτυπούσαν κάθε μέρα και ενώπιον του πατέρα Αντώνιου, για να μάθουν κάποια πράγματα. Ότι δηλαδή παίζαμε στοίχημα στον ΟΠΑΠ, καπνίζαμε και κάναμε κοπάνες. Αυτά μου τα είπε ένα από τα παιδιά και μου είπε ότι τους έκαναν μπλε στο πρόσωπο από το ξύλο».


Μαρτυρία 20χρονης: «Έδινε έγκριση να μας κλειδώνουν στα δωμάτια»


Η 20χρονη πλέον κοπέλα και πρώην τρόφιμος στην «Κιβωτό του Κόσμου» για έξι χρόνια κατήγγειλε σε ενημερωτική εκπομπή του OPEN, πως «όλα τα παιδιά υπέμεναν ψυχολογική και λεκτική βία». «Όχι ότι μας έβριζαν, απλά με τον τρόπο τους μας έβγαζαν άχρηστους και ότι δεν είμαστε σωστά πλάσματα στην κοινωνία και ότι θα γίνουμε κακή επιρροή», διευκρινίζει.


Στη συνέχεια, η 20χρονη αποκαλύπτει πως «Πήρα τιμωρία να είμαι κλειδωμένη μέσα σε ένα δωμάτιο σχεδόν όλο το καλοκαίρι και η μόνη έξοδος που έκανα από εκεί ήταν για συγκεκριμένες ώρες .Τηρούσα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και το οποίο αυτό ήταν μόνο δουλειές».


Όπως προσθέτει, «Δεν πιστεύω ότι ο πατέρας Αντώνιος έχει ασελγήσει εις βάρος κάποιων παιδιών είτε σεξουαλικά είτε σωματικά ή κάτι τέτοιο. Παρ' όλα αυτά ήμουν σε ένα γεγονός κάποια στιγμή πιο παλιά βέβαια. Εγώ τότε ήμουν γύρω στα 14 με 15, κάπου εκεί, όπου είχε δώσει χαστούκι σε ένα κορίτσι».


Αναφερόμενη στις τιμωρίες κατά τις οποίες κλείδωναν παιδιά στα δωμάτιά τους, η 20χρονη λέει πως «Τέτοια είδους τιμωρία τόσο μεγάλη και τόσο αυστηρή πάντα έπαιρνε την έγκριση, πάντα έπρεπε να πάρουν την έγκρισή του. Και εμένα και τα υπόλοιπα κορίτσια που μας είχαν κλειδωμένα τόσο καιρό ο πάτερ Αντώνιος το γνώριζε. Από εκείνον είχε μπει αυτή η τιμωρία. Είχε πάρει έγκριση αυτή η τιμωρία για να γίνει».


Στη συνέχεια, η νεαρή κοπέλα περιγράφει τα εξής: «Εννοείται πως ήμουν τέρμα αντίθετη ( με την τιμωρία) με και κάποια στιγμή είχα απελπιστεί και εγώ η ίδια. Και του λέω "συγγνώμη δηλαδή το θεωρείτε το σωστό επειδή εγώ κάλυψα κάποιο άλλο παιδί να μου δώσετε αυτή την τιμωρία, να μην πάω πουθενά και να με έχετε κλειδωμένη;". Και λέει ναι, "προφανώς και έβαλα σαν τιμωρία για να παραδειγματιστείτε". Λέω "θα παραδειγματιστώ από τι; Από το να με έχετε κλειδωμένη και να δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ σαν το σκυλί;"».


Η κοπέλα αποκαλύπτει επίσης πως είχε δραπετεύσει από τη δομή, λέγοντας πως «Όταν με έβρισκαν, ας πούμε, έπαιρνα μία τιμωρία, μία συνέπεια για ακόμη μία φορά και σταματούσα εκεί, μετά ξανά τα ίδια».


Σε ερώτηση ποια ήταν η τιμωρία, η ίδια απαντά πως «Η τιμωρία και η συνέπεια για μένα τουλάχιστον είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Η συνέπεια είναι η συνέπεια των πράξεών μας, δηλαδή αν κλείσω την πόρτα δυνατά και φρακάρει θα κλειδωθώ μέσα. Αυτή είναι η συνέπεια του ότι έκλεισα την πόρτα δυνατά».


«Η τιμωρία είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Εκείνοι έλεγαν ότι οι τιμωρίες που μπαίναμε εμείς τις ονόμαζαν συνέπειες, συνέπειες των πράξεών μας. Γενικά δεν είχα καμία ελευθερία έπρεπε να είμαι συνέχεια δίπλα από τον παιδαγωγό, να μην έχω καμία επαφή με τα παιδιά, να είμαι απομονωμένη, όχι απαραίτητα να είμαι κλειδωμένη σε ένα δωμάτιο, αλλά είχα πάντα ένα γεμάτο πρόγραμμα που συνήθως ήταν από δουλειές και βοηθούσα το προσωπικό που υπήρχε», συμπληρώνει στο τέλος.


Για την τοποθέτηση του πατέρα Αντώνιου, η 20χρονη λέει πως «Η αλήθεια είναι χθες τα είδα και επειδή απέκτησα έναν θυμό και μία απέχθεια απέναντι του γιατί πιο πριν ενώ είχα συνομιλήσει και με κάποιους άλλους δημοσιογράφους και είχα πει κάποια πράγματα, δεν ήθελα να δείξω μόνο τα άσχημα πράγματα που συνέβαιναν εκεί μέσα, αλλά και όλα αυτά τα ωραία που έχουμε περάσει. Αυτά, όμως, που διάβασα εχθές και είπε πραγματικά με έχουν κάνει να λυπάμαι και να ντρέπομαι που είπα όλα αυτά που είπα».


«Δηλαδή γύρισε και είπε ότι δεν ήμασταν φυσιολογικά παιδιά. Ήμασταν παιδιά παραβατικά. Ναι, λογικό, γι’ αυτό πήγαμε εκεί. Γι’ αυτό φύγαμε απ’ το σπίτι μας, κάποιος λόγος υπήρχε», συμπληρώνει.


Η ανάρτηση στη σελίδα της ΜΚΟ


«Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε Κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές.


Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων) περιστατικών από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο αλλά αντιθέτως αποδείχθηκε ότι είναι εντελώς ψευδείς και αβάσιμες. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση των αρχών, οι οποίες δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας.


Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ζητούμε την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση και διαλεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το σενάριο ψεύδους και να αρθεί η θλιβερή αυτή σκιά πάνω από τον οργανισμό μας και τους χιλιάδες ανθρώπους και υποστηρικτές του που ανιδιοτελώς δίνουν και την ψυχή τους για την ευόδωση των στόχων του.


Για την Κιβωτό, το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πρωτίστως ηθικό. Παρά ταύτα οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τον οργανισμό, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και θα ακολουθήσει άμεσα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψεύδη καταμήνυση.


Με εκτίμηση


Κιβωτός του Κόσμου».

πηγή zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]