"Κανένας εργαζόμενος στις ΜΚΟ και ΝΠΙΔ να μη δεχτεί να δουλεύει απλήρωτος και χωρίς δικαιώματα"


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΚΟ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι σε δομές και υπηρεσίες για πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλουν την πολιτική εργοδοτών και κυβέρνησης.  Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ και στα Γιάννενα, πρόσφατα οργάνωσαν τριήμερη απεργία, ενάντια στην αναδρομική μείωση (!) των μισθών τους μέσα σε μία νύχτα από την κυβέρνηση. Αντίστοιχα απλήρωτοι μένουν από 6μήνες εργαζόμενοι της ΑΜΚΕ- Αστική Μη Κυβερνητική Εταιρεία «ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ», που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Πριν λίγους μήνες απολύθηκαν καθαρίστριες από το camp στον Κατσικά.

Σε όλο αυτό το διάστημα  για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, την έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, υποδομών και υλικών, οι  εργοδότες των ΜΚΟ δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Λένε ότι φταίει η κυβέρνηση. Μάλιστα από την πρώτη μέρα της πρόσληψης, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράψουν ότι δέχονται να υπάρχουν απροσδιόριστου χρόνου καθυστερήσεις μισθών!! Τελικά γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στην εργοδοσία των ΜΚΟ και το κράτος.

Οι ΜΚΟ δεν είναι οικογένειες ιδιωτικές εταιρείες

 Είναι αλήθεια ότι όλες οι κυβερνήσεις μετέφεραν την ευθύνη του κράτους για δημόσιες υπηρεσίες και δομές για τους πρόσφυγες στις ΜΚΟ και  ΝΠΙΔ. Τα τεράστια ποσά της χρηματοδότης όμως, που είναι από το υστέρημα των λαών της Ευρώπης, δίνονται στους εργοδότες των ΜΚΟ και ΝΠΙΔ για να τα διαχειριστούν, κατά το δοκούν και κατά συμφέρον, χωρίς ουσιαστικό επιστημονικό σχεδιασμό και έλεγχο. Οι εργοδότες δεν τα μοιράζονται με τους εργαζόμενους, ούτε συναποφασίζουν τους όρους εργασίας. Να αναλάβουν λοιπόν και αυτοί την ευθύνη τους  απέναντι σε εργαζόμενους και πρόσφυγες!

Επιπλέον οι εργαζόμενοι στις δομές και υπηρεσίες προσφύγων εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες (πολλοί βιώνουν επαγγελματική εξουθένωση, εντατικοποίηση με απλήρωτες υπερωρίες κ.α.) και επιτελούν κρίσιμο ρόλο, έχοντας συσσωρεύσει πολύτιμη εμπειρία. Παρόλα αυτά απασχολούνται με πολλές και διαφορετικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου (μηνιαίες και τρίμηνες). Με αυτό τον τρόπο ΜΚΟ, κυβερνήσεις και εργολάβοι κρατάνε όμηρους τους εργαζόμενους και διαιρεμένους μεταξύ τους. Μέχρι το τέλος του χρόνου δε, κλείνει και το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τους πρόσφυγες (ΕΣΤΙΑ).

Κανένας δεν πρέπει να δεχτεί να πεταχτεί στο δρόμο με τη λήξη της σύμβασής του, δηλαδή με την απόλυσή του.

Το σωματείο ιδιωτικής υγείας και πρόνοιας  του Νομού Ιωαννίνων καλεί όλους τους εργαζόμενους στον συγκεκριμένο τομέα να μη δείξουν αναμονή και ανοχή σε αυτή την κατάσταση. Οι ανάγκες που καλύπτουν οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε έκτακτες, ούτε εποχικές. 

Κανείς δεν πρέπει να δεχτεί να πεταχτούν στο δρόμο για άλλη μια φορά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Αντίθετα να οργανώσουν συλλογικά τον αγώνα τους, μαζί με το κλαδικό σωματείο και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Απέναντι στην απλήρωτη δουλειά, την εργασιακή ομηρία και όλα τα άλλα αντεργατικά μέτρα που εργοδότες κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση φορτώνουν στους εργαζόμενους.  Απέναντι στις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, τις συμφωνίες που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στη χώρα μας, τους πολέμους των μονοπωλίων που αυξάνουν τα καραβάνια των προσφύγων, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την καταστολή.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μη μειώσουν τις απαιτήσεις τους, να μην περιμένουν κανέναν «σωτήρα» να τους σώσει. 

 Ο μόνος δρόμος  είναι αυτός του αγώνα. Να μην πληρώσει πάλι ο λαός.

Κανένας δεν χρειάζεται να είναι μόνος του. Συσπειρωμένοι και  ενωμένοι στο κλαδικό σωματείο μπορούμε να βάλουμε φρένο στον εργασιακό κατήφορο, να διεκδικήσουμε την κάλυψη των αναγκών μας. Μόνος χαμένος  αγώνας είναι αυτός που δεν έχει γίνει ακόμη.

Δεν σφίγγουμε άλλο το ζωνάρι! Ερχόμαστε σε επαφή με το σωματείο. Καταγγέλλουμε κάθε  αυθαιρεσία εργοδοτών και κάθε αντεργατικό μέτρο. Ενημερωνόμαστε, συζητάμε, αποφασίζουμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, τα δικαιώματά μας σε κάθε μικρό και μεγάλο χώρο δουλειάς.

Διεκδικούμε:

Την πληρωμή όλων των δεδουλευμένων σε ΜΚΟ και ΝΠΙΔ, καμία άλλη καθυστέρηση μισθών.

Συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς.

Να μην απολυθεί κανείς, να γίνουν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου σε ΜΚΟ, ΝΠΙΔ,  εργολάβους.

Κάλυψη όλων των αναγκών σε εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, στο πλαίσιο ενός ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης για αξιοπρεπή φιλοξενία και διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου. 

Ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματος όλων, φθηνό ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα. Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. 

 


Η συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη μπορεί  να είναι η απάντηση του κάθε εργαζόμενου χωριστά και όλων μαζί στον Μεσαίωνα που μας σπρώχνουν!

Συγκέντρωση 10:30 πμ στο Εργατικό Κέντρο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]