ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Επιστολή μαθητών και γονέων της σχολής χορού του Πνευματικού Κέντρου στη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων

 


Οι μαθητές και γονείς της σχολής Κλασικού και Σύγχρονου Χορού του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών   με σχετική επιστολή προς τη Δημοτική Αρχή δείχνουν  την στάση  τους στις εξελίξεις σχετικά με την σχολή  τους  και των υπολοιπων σχολών του Πνευματικού Κέντρου και επισημαίνοντας  τα προβλήματα και  απαιτώντας άμεσες λύσεις και μέτρα.

Η επιστολή 

Προς την Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων,

Οι μαθητές της Σχολής Κλασικού και Σύγχρονου Χορού καταδικάζουμε τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την σχολή μας που αφορούν την αύξηση των διδάκτρων και την απόλυση 5 εργαζομένων του Πνευματικού Κέντρου.  Είμαστε στο πλάι των εργαζομένων που αγωνιούν και πασχίζουν να κρατήσουν ό,τι επαγγελματικά δικαιώματα δεν τους έχει ήδη τσακίσει το κράτος.

Το παζλ έχει συνέχεια και πολλά κομμάτια…Πρόσφατα απέλυσαν 40 σχολικές καθαρίστριες, μετέτρεψαν τις συμβάσεις από πλήρους σε μερικής απασχόλησης σε άλλες 25 και έθεσαν σε αναστολή το ΚΔΑΠ Νεοκαισάρειας.

Την ώρα που οικογένειες και φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με την αύξηση του πληθωρισμού, την ακρίβεια σε ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα, σε στέγαση ο Δήμος απαντάει με αύξηση των διδάκτρων όχι μόνο στην σχολή μας αλλά σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες του Πνευματικού Κέντρου. Η πρόσβαση στην ενασχόληση με την τέχνη και τον πολιτισμό είναι δικαίωμα όλων και με αυτά τα μέτρα η νεολαία της πόλης 'πετάγεται' εκτός.

Ενώ, η Δημοτική αρχή μιλάει για «βάθος κάτω από την επιφάνεια» η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε τον περσινό χειμώνα στην σχολή χορού είναι η εξής: έλλειψη θέρμανσης, ασφάλειας  και καθαριότητας. Πιο συγκεκριμένα, τα προβλήματα ήταν τόσο εμφανή, καθώς μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας υπήρχαν σκουλήκια, σφήκες, ενώ κατά τις μέρες που έβρεχε το νερό έσταζε από την οροφή, και τα σώματα του καλοριφέρ είναι σχεδόν κατεστραμμένα στις μισές αίθουσες. Το κτήριο είναι νεοκλασικό και δεν έχει γίνει η απαραίτητη αναπαλαίωση-συντήρηση, γι' αυτό δεν υπάρχει η κατάλληλη μόνωση με αποτέλεσμα την απώλεια θέρμανσης τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Επιπλέον, τα πατώματα έχουν υποστεί φθορά λόγω μη συντήρησης και αλλαγής τους, υλικοτεχνική υποδομή που είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία από τους κραδασμούς και από ατυχήματα τόσο στον κλασικό, όσο και στον σύγχρονο χορό. Τέλος, οι μπάρες ανά τακτά χρονικά διαστήματα πέφτουν, ενώ για να μη μαδανε από σκουριά αναγκάζεται να τις βάψει η διευθύντρια!! 

Η αύξηση των διδάκτρων χωρίς κάποια επιπλέον παροχή υπηρεσιών ή συντήρηση των υποδομών στα μάτια μας φαντάζει από την μία τραγελαφική και ενέχει ψήγματα σκοπιμότητας, οδηγώντας σε υποστήριξη των ιδιωτικών σχολών χορού και σε λουκέτο την μόνη δημόσια δομή χορού στα Γιάννενα με ιστορία στο χώρο του χορού και ποιότητα στο επίπεδο των μαθημάτων της. 

Αναφορικά με το καλλιτεχνικό προσωπικό της σχολής χορού, είμαστε ιδιαίτερα συγκλονισμένοι με τις πρόσφατες εξελίξεις και την ενημέρωση για την αποδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού. Συγκεκριμένα, εδώ και πολλά χρόνια έως και την περσινή σεζόν, η σχολή λειτουργούσε με 7 άτομα καλλιτεχνικού προσωπικού (5 καθηγήτριες κλασικού και σύγχρονου χορού και 2 συνοδούς πιάνων). Φέτος, βρισκόμαστε σε «καταιγιστική» αποδυνάμωση του τμήματος με την απόλυση – περικοπή μιας καθηγήτριας χορού και ενός συνοδού πιάνου, σημειωτέον, η απόλυση-περικοπή θέσης ενός συνοδού πιάνου, συμπαρασύρει και τη δεύτερη συνοδό η οποία για να καλύψει τις ελλείψεις στο ωδείο - λόγω της περικοπής της θέσης - φέρει ως αποτέλεσμα να μένει η σχολή χορού χωρίς συνοδό πιάνου για πρώτη σεζόν φέτος. 

Σε αυτές τις τραγικές αποφάσεις της διοίκησης για τη νέα σεζόν έρχεται να προστεθεί και η εναλλαγή της μιας εκ των καθηγητριών χορού κατά τις επιθυμίες της διοίκησης, καθώς για τρίτη συνεχή χρονιά αλλάζουν τα κριτήρια μοριοδότησης στη σχολή χορού, σε σημεία και προσαρμόζονται 'φωτογραφικά' στην περσινή επιλαχούσα που δεν κατάφερε να καταλάβει θέση επιτυχούσας στον πίνακα κατάταξης. 

 Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, η συνεχής εναλλαγή στο καλλιτεχνικό/εκπαιδευτικό προσωπικό με αδιαφανείς διαδικασίες και προκηρύξεις με θολά σημεία υπονομεύουν αφενός την εύρυθμη λειτουργία της σχολής και αφετέρου τις επαγγελματικές, διαπροσωπικές σχέσεις. 

Σαν αποτέλεσμα βλέπουμε να υποβαθμίζεται, λοιπόν, το επίπεδο μάθησης και εν γένει όλη η εκπαιδευτική διαδικασία. Η μάθηση οφείλει να είναι μια ασφαλής σύνδεση ανάμεσα στον μαθητή και τον εκπαιδευτικό, προκειμένου να σχηματιστούν ισχυροί δεσμοί για την επίτευξη των στόχων και δεν είναι λογικό να διαταράσσεται κατά το δοκούν ανάλογα με τις επιθυμίες της διοίκησης. 


Απαιτούμε:

Την αναβάθμιση όλων των δομών του Πνευματικού Κέντρου και την στελέχωση  εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, που να καλύπτουν το σύνολο των ολοένα αυξανόμενων αναγκών και να εξασφαλίζουν την ποιότητα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. 

Τη διαφάνεια των διαδικασιών στις προκηρύξεις με γνώμονα την προϋπηρεσία, το καλλιτεχνικό και διδακτικό έργο των καθηγητών και χωρίς να γίνεται κατάχρηση κοινωνικών κριτηρίων που δεν προσιδιάζουν στην ιδιότητα του καλλιτεχνικού προσωπικού εποπτευόμενων φορέων του κράτους, βάσει και της νομοθετικης πρόβλεψης του ΑΣΕΠ. 

Να μην πραγματοποιηθεί η αναίτια αύξηση στα δίδακτρα που αποτελεί απαγορευτική συνθήκη μαζικής πρόσβασης στην εκπαίδευση του χορού εν γένει και δεν ανταποκρίνεται επ ουδενί στην υλικοτεχνική υποδομή και στις παροχές του κτιρίου. 


Την παραμονή και αύξηση των πιανιστων-τριων της Σχολής Χορού που είναι απαραιτητοι-ες να συνοδέψουν  το μάθημα του Κλασικού χορού και δεν είναι γαρνιτούρες! 


Οι μαθητές και γονείς μαθητών της Σχολής Χορού του Πνευματικού Κέντρου


Αρετή Σκούρα

Ευγενία Κοντογιάννη

Ζώη Βανέσα

Καλλιρόη Μουντζούρη

Δημήτριος Καπρινιώτης

Κωνσταντίνα Γκορόγια

Νεφέλη Παπαρίζου

Ουρανία Κατσουλίδη

Ράνια Φανίτσιου

Πενυ Νουτσοπουλου

Όλγα Χουλιαρη 

Χριστίνα Λεοντάρη

Νίνα Παπαϊωάννου

Ελένη Ασπρή

Μαριαντινα Τζαφέα 

Νατάσσα Χριστογιαννη

Ιλεάνα Ζώη 

Μαρία Βαλαρουτσου



            


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]