Οι μνήμες του Ζαλόγγου και της Μικράς Ασίας θα συναντηθούν την Κυριακή στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου

 


Οι μνήμες του Ζαλόγγου και της Μικράς Ασίας θα συναντηθούν την Κυριακή στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου

Η θυσία των γυναικών του Ζαλόγγου θα "συναντήσει" τις μνήμες από την θανάτωση και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου και την πλατεία της Καμαρίνας.

Την εκδήλωση με τίτλο "Ζάλογγο- Μικρά Ασία, Δεν ξεχνώ" διοργανώνουν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Καμαρίνας Θεόδωρος Δράκος, Κρυοπηγής Γιάννης Τσούτσης και Ωρωπού Ηρακλής Σίσκας με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Πρέβεζας.

Το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμοί επιστήμων και αναβίωση του χορού του Ζαλόγγου, ενώ ομιλητής θα είναι ο μαθητής του 2ου Λυκείου Πρέβεζας που θα αποσπάσει το πρώτο βραβείο σε έκθεση του σχολείου με θέμα το Ζάλογγο.

Ο ίδιος μάλιστα θα λάβει ως δώρο έναν φορητό υπολογιστή και οι δύο επόμενοι από ένα tablet , προσφορά χορηγών.

Οι μαθητές της 5ης και 6ης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ωρωπού θα είναι "πρωταγωνιστές" και στην έκθεση ζωγραφικής με θέμα το Ζάλογγο αφού τα έργα τους (όπως και οι εκθέσεις) των παιδιών θα εκτεθούν αρχικά στην πλατεία Τσακαλώτου στην Καμαρίνα και στη συνέχεια θα αποτελέσουν μόνιμο έκθεμα του λαογραφικού μουσείου.Επίσης όλα τα παιδιά θα λάβουν ως δώρο ένα βιβλίο επίσης προσφορά χορηγού.

Μετά τη λήξη των εκδηλώσεων στον Ιερό Βράχο στην πλατεία της Καμαρίνας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου “Η Ανάπαλη” από την Εύβοια, του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου “ Η Αμισσός” από τη Νέα Σαμψούντα , του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας και του χορευτικού του Δήμου Πρέβεζας, ενώ τα δρώμενα στον Ιερό Βράχο θα πλαισιώσει το Σώμα Απόδοσης Τιμών -Σουλιώτες.

Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Ο Δήμαρχος Πρεβέζης κος Νίκος Γεωργάκος και οι Πρόεδροι των Δημ. Κοινοτήτων Καμαρίνας κος Θεόδωρος Δράκος, Κρυοπηγής κος Ιωάννης Τσούτσης και Ωρωπού κος Ηρακλής Σίσκας  μας προσκαλούν την Κυριακή 9Οκτωβρίου να τιμήσουμε τὴν μνήμη των Σουλιωτισσών, οι οποίες πέφτοντας στον γκρεμό έγιναν αιώνιο σύμβολο αυτοθυσίας καί έρωτος για τὴν ελευθερία.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή  και η εκδήλωση ΖΑΛΟΓΓΟ-ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ είναι αφιερωμένη στην μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής.

Στις 10:00θα γίνει  ανάβαση στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνος δέηση.

Ακολούθως τον πανηγυρικό της ημέρας θα τον εκφωνήσει μαθητής του 2ου Γενικού Λυκείου Πρεβέζης, ο οποίος θα ἐχει πρωτεύσει σε σχετική με το Ζάλογγο  έκθεση. 

Στην συνέχεια χαιρετισμοί των επισήμων και των προσκεκλημένων,  κατάθεση στεφάνων και γυναίκες του χορευτικού τμήματοςτου Δήμου θα χορέψουν τον  χορό του Ζαλόγγου.

Τιμές θὰ αποδώσουν οι Σουλιώτες – Όμιλος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου

Η εκδήλωση μνήμης θὰ κλείσει μὲ ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο.

Στις 12:30 στην Καμαρίνα θα ακολουθήσουν τα δρώμενα.

Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών της Πέμπτης και Έκτης Τάξεως του Δημοτικού Σχολείου Ωρωπού και παιδιών ανάλογης ηλικίας από την Καμαρίνα και την Κρυοπηγή.

Στους μαθητές θα δοθούν δώρα προσφορά του « ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ»

Επίσης θα βραβευθούν οι τρείς πρωτεύσαντες μαθητές Λυκείου στην έκθεση από την  «PREVEZA MARINA»

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει χορευτικό πρόγραμμα:

Ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Χαλκίδος «Η ΑΝΑΠΑΛΗ» θὰ μας παρουσιάσει χορούς από τὴν Αρτάκη, τὴν χερσόνησο της Ερυθραίας και τὴν Πόλη.

Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σαμψούντας «Η Αμισός» θα μας παρουσιάσει χορούς του Πόντου

Ὁ Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων  Νομού Αιτωλοακαρνανίας θὰ μας παρουσιάσει χορούς από τὴν Ιωνία.

Τέλος το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πρεβέζης θα μας παρουσιάσει χορούς του Σουλίου. 

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Αθηνά Παππά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]