Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα :Τα ερωτήματα για τον Μεγάλο Δακτύλιο



Με έκπληξη παρακολουθούμε για μια ακόμη φορά τους επικίνδυνους ακροβατισμούς της Δημοτικής Αρχής για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς που έχουν σχέση με ένα εμβληματικό έργο για τον τόπο.

Οι επικίνδυνοι αυτοί ακροβατισμοί της δημοτικής αρχής στην προσπάθειά της να εμπλέξει την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων με την ευθύνη των τεχνικών λύσεων μόνο κακό μπορούν να κάνουν στον τόπο.

Και για να γίνουμε σαφείς: Είναι άλλο πράγμα η λήψη μιας πολιτικής απόφασης για την προτεραιότητα υλοποίησης ενός σημαντικού έργου και οι ενέργειες που γίνονται στην κατεύθυνση αυτή, κι άλλο η εκπόνηση μιας τεχνικής μελέτης για το πώς θα γίνει αυτό, που είναι υπηρεσιακή αρμοδιότητα.

Ο μεγάλος δακτύλιος της πόλης, δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο, με τη Δημοτική Αρχή να λαμβάνει αντιφατικές και ανεπαρκείς αποφάσεις, με αποκορύφωμα τη χτεσινή απόφαση της στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου να επιστρέψει το σύνολο της μελέτης του έργου στην Τεχνική Υπηρεσία, ώστε να εξεταστεί από την αρχή η δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων για το πρόβλημα που προέκυψε στο υπέδαφος τμήματος του δρόμου.

Η Δημοτική Αρχή στην χθεσινή Οικονομική Επιτροπή δεν απέρριψε, όπως παραπλανητικά αναφέρει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε,  την τροποποίηση της μελέτης που η ίδια εισηγήθηκε. Η συμπληρωματική γεωλογική μελέτη που συντάχτηκε από τον ανάδοχο, σε απόλυτη συνεννόηση με τους επιβλέποντες μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας, και η οποία προβλεπόταν ρητά στις συμβατικές του υποχρεώσεις, με την έγκριση του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου, δεν αμφισβητείται από κανέναν, πόσο μάλλον από ένα πολιτικό όργανο χωρίς τις ανάλογες επιστημονικές γνώσεις. 

Και ενώ η υπηρεσιακή εισήγηση προέκρινε την κατάλληλη επιστημονική μέθοδο για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος Έργων, πολιτικός προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αδειάζει μεγαλοπρεπώς την Υπηρεσία, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, εισηγούμενος την επιστροφή των μελετών στην Τεχνική Υπηρεσία για να εξετάσει άλλες πιθανές λύσεις!

Τα ερωτήματα που προέκυψαν, και τα οποία έθεσε και στην επιτροπή το μέλος της, Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης μας, Θωμάς Γιωτίτσας, είναι τα ακόλουθα:

1. Γιατί, ενώ ήταν γνωστό από καιρό στη Δημοτική Αρχή το μέγεθος και η φύση του προβλήματος, κάτι που προκύπτει και από την υπηρεσιακή αλληλογραφία που μας παραδόθηκε, δεν κινήθηκε άμεσα για την επίλυση του; 

2. Γιατί ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Αρλέτος δεν φρόντισε, πριν φέρει το θέμα στην Επιτροπή, να συντονίσει τις ίδιες υπηρεσίες στις οποίες προΐσταται, και στις οποίες πετάει τώρα όψιμα το μπαλάκι της ευθύνης για να βρουν μια άλλη λύση, ενώ τα χρονοδιαγράμματα τρέχουν; Προς τι ο χτεσινός αιφνιδιασμός των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, αν όχι για να εξυπηρετήσει τους επικίνδυνους τακτικισμούς της Δημοτικής Αρχής;

3. Γιατί δεν υπήρχε καν μια επίσημη προεκτίμηση του κόστους που θα απαιτήσουν οι πρόσθετες εργασίες για τη θωράκιση του υπεδάφους; 

4. Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν φρόντισε από την πρώτη στιγμή να κινητοποιηθεί και να ζητήσει από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας επιπρόσθετη χρηματοδότηση, μιας και πρόκειται για έργο ΕΣΠΑ; 

5. Γιατί η Δημοτική Αρχή τηρεί δυο μέτρα και δυο σταθμά, όταν σε ακριβώς ανάλογο πρόβλημα που είχε προκύψει με την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, είχε αποδεχθεί τις υπηρεσιακές εισηγήσεις των στελεχών της ΔΕΥΑΙ, και εξασφάλισε τα επιπρόσθετα κονδύλια από το αρμόδιο Υπουργείο για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου; Στην περίπτωση αυτή, γιατί δεν ζητήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΙ η εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, για ένα παρεμφερές τεχνικό θέμα;

Τα ερωτήματα αυτά έμειναν χωρίς απάντηση από τον κ. Αρλέτο. 

Η παράταξη μας εισηγήθηκε την άμεση επικοινωνία με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου για την πρόσθετη χρηματοδότηση του έργου, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τους Γιαννιώτες, με βάση την τροποποιημένη επιστημονική μελέτη που εισηγήθηκαν οι Υπηρεσίες του Δήμου μας. 

Η Δημοτική Αρχή, και προσωπικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, που πριν από λίγες μέρες διαφήμιζε το έργο αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένα δήθεν μεγάλο επίτευγμα της Νέας Εποχής, έχουν βαρύτατες ευθύνες για την τροπή που πήραν τα πράγματα.

Με την ελπίδα ότι το σπουδαίο αυτό έργο δεν θα κινδυνεύσει τελικά από την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής, η παράταξη μας θα παρακολουθεί στενά το θέμα, και θα πιέζει για αποτελεσματικές λύσεις, που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, αλλά και δεν θα επιβαρύνουν τους Γιαννιώτες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]