ΙΩΑΝΝΙΝΑ:EΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ EQUAL ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΟΡΦΕΑ !

Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας:Επιχείρηση ...για μεγάλο πιθάρι προϊστορικών χρόνων στον Αχελώο ποταμό

 


Πρόσφατα, κλιμάκιο υπαλλήλων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας μετέβη στην οικισμό Αγίου Βασιλείου Πηγών όπου με τη συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα του Κλιμακίου Αστροχωρίου αλλά και της 5ης ΕΜΑΚ Ιωαννίνων περισυνέλεξε από δυσπρόσιτο σημείο  δίπλα στον ποταμό Αχελώο μεγάλο πίθο προϊστορικών χρόνων.

Πρόκειται για άβαφο χειροποίητο πίθο κατασκευασμένο από μη καθαρό πηλό, ο οποίος σώζεται σε μεγάλα συνανήκοντα τμήματα, με φθορές οι οποίες προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του ποταμού. Το εύρημα σχετίζεται με τον προϊστορικό οικισμό στη θέση Άγιος Βασίλειος Πηγών, όπου έχουν και παλαιότερα εντοπιστεί ευρήματα της ίδιας περιόδου (Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 2η χιλιετία π.Χ.).


Η σπουδαιότητά του έγκειται στη θέση εύρεσής του εκτός των έως τώρα γνωστών ορίων του προϊστορικού οικισμού, μαρτυρώντας πιθανότατα μια μεγαλύτερη χωροθέτησή του.

"Ευχαριστούμε τους κ. Περικλή Μίγδο, Δήμαρχο Γεωργίου Καραϊσκάκη, κ. Χρήστο Καπερώνη, Πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών, και όλους όσους συμμετείχαν ενεργά στο δύσκολο αυτό εγχείρημα.Θερμές ευχαριστίες στους συμμετέχοντες της περισυλλογής του σημαντικού αυτού ευρήματος:

κ. Μπουκουβάλα Γεώργιο

κ. Μπακόλα Δημήτριο

κ. Αγόρο Βασίλειο

κ. Νάκα Σωτήριο

κ. Κάτσινο Χρήστο

κ. Δημητρίου Γεώργιο"αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]