Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων:Ανανεώσεις συμβάσεων παρά τις οικονομικές δυσκολίες


 Η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Περιβάλλοντος  Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών, κα. Ελένη Ακονίδου, παραχώρησε συνέντευξη τύπου, την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, με θέμα τη λειτουργία της Επιχείρησης.


Η κ. Ακονίδου υπογράμμισε:


«Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το Δ.Σ. κι εγώ προσωπικά στεκόμαστε δίπλα στους εργαζομένους μεριμνώντας για τις ομαλές εργασιακές τους συνθήκες, ακόμα και στις δύσκολες οικονομικές στιγμές που περνάμε. Η στήριξη, το ενδιαφέρον και η φροντίδα για τους εργαζόμενους του Πνευματικού φαίνεται εμπράκτως με τη γενναία απόφαση- αν λάβει κανείς υπόψη τα οικονομικά μας στοιχεία - που έλαβε το Δ.Σ. της ΚΕΠΠΝΑΔΙ για ανανέωση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ την 1/9/2022, τη στιγμή που πολλοί Δήμοι δεν έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες ανανεώσεις συμβάσεων. Αυτό δεν το πράξαμε μόνο φέτος αλλά και τα προηγούμενα έτη, παρόλο που οι εγγραφές στα ΚΔΑΠ είναι συνεχώς μειούμενες τα τελευταία τρία χρόνια με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά, όπου ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών συνολικά και μέχρι στιγμής είναι 97. Παρόλα αυτά και προκειμένου να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές κοντά μας, τις επόμενες ημέρες προτίθεμαι να εισηγηθώ στο Δ.Σ. τη δωρεάν εγγραφή και παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στα ΚΔΑΠ όλων των ωφελούμενων που είχαν πλήρη φάκελο για τη λήψη voucher και απορρίφθηκαν από την ΕΕΤΑΑ.


Η Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου και εγώ προσωπικά είμαστε δίπλα και σε όλους τους άλλους εργαζόμενους είτε διδάσκουν στις εκπαιδευτικές δομές του Πνευματικού είτε μετέχουν στα μουσικά σχήματα (Συμφωνική και Φιλαρμονική). Και αυτό φαίνεται πάλι εμπράκτως αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια με φοβερή και επίπονη προσπάθεια, και παρόλες τις κλειστές δομές και τη σημαντική μείωση των εσόδων από αυτές, ζητούσαμε και λαμβάναμε επιπλέον χρηματοδότηση από το Δήμο Ιωαννιτών προκειμένου να καλυφθούν όλες  οι ανάγκες. Το Πνευματικό Κέντρο είναι νομικό πρόσωπο του Δήμου Ιωαννιτών, η οικονομική του διαδρομή στηρίζεται από το Δήμο και καθορίζεται μέσω των επιχορηγήσεων από αυτόν.


Η προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, που ήδη ολοκληρώνεται αλλά και αυτή που θα ακολουθήσει και αφορά στα μουσικά σχήματα, γίνονται λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπευθύνων (καλλιτεχνικού διευθυντή και αρχιμουσικού), σύμφωνα με τις οποίες διασφαλίζεται η άριστη καλλιτεχνική λειτουργία με ποιοτικά αποτελέσματα των μουσικών συνόλων (Συμφωνικής και Φιλαρμονικής) και με γνώμονα τις οικονομικές παραμέτρους, που σχετίζονται άμεσα με την επιχορήγηση και την οικονομική στήριξη του Πνευματικού Κέντρου από τον Δήμο Ιωαννιτών. Με λίγα λόγια, οι αποφάσεις που αφορούν στη Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου είναι ευρύτερο θέμα της δημοτικής αρχής.


Αποτελεί δέσμευση της Διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου ότι, εφόσον το επόμενο διάστημα με την ολοκλήρωση των εγγραφών, υπάρξει εισήγηση για κάλυψη πρόσθετων αναγκών σε διδακτικό προσωπικό, θα εκδοθεί συμπληρωματική προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων αυτών.


Στη διάθεση δε όλων είναι όλα τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης, που αφορούν στον αριθμό των εγγραφών των σπουδαστών στις εκπαιδευτικές δομές τα τελευταία έτη, στον αριθμό των προκηρυχθέντων θέσεων εργασίας ανά έτος, στα ποσά των χρηματοδοτήσεων που λαμβάνει κάθε έτος το Πνευματικό Κέντρο από το Δήμο και την ΕΕΤΑΑ καθώς και στα έσοδα και τα έξοδά του, από τα οποία εξάγονται τα ανάλογα συμπεράσματα!


Ενδεικτικά, ο μέσος όρος των σπουδαστών στο Δημοτικό Ωδείο από το σχολικό έτος 2012-2013 έως το σχολικό έτος 2019-2020 ήταν 605 σπουδαστές, ενώ τη διετία 2020-2022 ήταν 485. Στη Σχολή Χορού ο μέσος όρος των σπουδαστών από το σχολικό έτος 2013-2014 έως το σχολικό έτος 2019-2020 ήταν 360 και τη διετία 2020-2022 ήταν 198. Στα ΚΔΑΠ ο μέσος όρος των μαθητών την περίοδο 2013-2020 ήταν 400, ενώ την περίοδο 2021-2022 ο μέσος όρος αυτών ήταν133, ενώ το σχολικό έτος 2022-2023 μόλις 97. Ο μέσος όρος των προκηρύξεων για την κάλυψη θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου την περίοδο 2013-2020 ήταν 75 και τη διετία 2020-2022 ήταν 88, ο μέσος όρος των εσόδων από τις δομές του Πνευματικού Κέντρου κατά την περίοδο 2013-2019 ήταν 480.000€, ενώ κατά το διάστημα 2020-2022 ήταν μόλις 240.000€.


Οι αριθμοί που παραθέτω δημόσια, αποδίδουν την πραγματική εικόνα των δυσκολιών που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε!


Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω ότι από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τα κοινά και μου ανατέθηκε η Προεδρεία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου μας, ως αποκλειστικό και μόνο γνώμονα είχα και έχω την προσφορά προς όλους τους Δημότες ενός καλύτερου πολιτιστικού προϊόντος με συνέπεια, ήθος και υψηλό αίσθημα ευθύνης, προκειμένου η πόλη μας να διακρίνεται για την υψηλού επιπέδου πολιτιστική της δράση και παρουσία. Σε αυτή την προτεραιότητα παραμένω συνεπής».


Κατόπιν το λόγο πήραν οι κ.κ. Φοίβος Παπαδόπουλος (καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας ) και Δημήτριος Αμπατζής (Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας), οι οποίοι σημείωσαν ότι το έργο των μουσικών συνόλων του Πνευματικού Κέντρου παραμένει σε υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο ενώ διαφαίνεται και μια μικρή αλλά ανοδική τάση στις εγγραφές νέων μαθητών έπειτα από τα δύο δύσκολα χρόνια της υγειονομικής κρίσης, που επέδρασε αρνητικά στον ισολογισμό της Επιχείρησης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]