Ανοιχτή Επιστολή Προς τους Γονείς & Κηδεμόνες των Σχολείων της Ηπείρου



Αγαπητοί γονείς

Στις  9 του Νοέμβρη πραγματοποιείται ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ από τα  Σωματεία Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις  των Αυτοαπασχολουμένων και των Αγροτών, των Συνταξιούχων, τα Εκπαιδευτικά Σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων είναι μέλη αυτών των σωματείων, γι αυτό  και ως Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Ηπείρου, καλούμε κάθε γονέα, κάθε Σύλλογο και Ένωση Γονέων, σε στήριξη της απεργίας και συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αναδειχτούν, εκτός από τα κλαδικά αιτήματα κάθε χώρου, τα τεράστια προβλήματα των σχολείων και της Παιδείας.


ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ «ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ»:

Με την ακρίβεια και το τρομακτικό κόστος διαβίωσης που έχουν κάνει τους γονείς να περικόπτουν από τον οικογενειακό τους προγραμματισμό βασικά είδη διατροφής και ένδυσης, να αδυνατούν να εξασφαλίσουν  στα παιδιά τους βασικά σχολικά είδη, να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος των φροντιστηρίων...

Με την  υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, τις περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων και τα σχέδια για σβηστά φώτα και παγωμένες αίθουσες.

Με τα μηδενικά μέτρα προστασίας και ασφάλειας των σχολικών μονάδων από τον Covid 19 που σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, εγκυμονούν μεγάλους  κινδύνους για την υγεία των παιδιών και των οικογενειών μας. 

Με τα 25άρια και 27άρια τμήματα και τις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες ως απόρροια της υποστελέχωσης των σχολείων και από το Υπουργείο Παιδείας.

Με το κατ’ όνομα «νέο σχολείο» της αποσπασματικής γνώσης και της «αυτονομίας», που χρυσοπληρώνεται από μας τους γονείς. Με την Τράπεζα Θεμάτων και την Ελάχιστη βάση Εισαγωγής στην Γ/θμια Εκπαίδευση που υπονομεύουν το μέλλον των παιδιών μας.

Παίρνουμε αποφασιστικά στα χέρια μας την υπόθεση της μόρφωσης των παιδιών μας. Η ζωή των οικογενειών μας  και η μόρφωση των παιδιών μας δε χωράει σε voucher και pass.


Δώδεκα χρόνια τώρα πληρώνουμε με τον ιδρώτα και το αίμα μας  τις περικοπές στην Εκπαίδευση και τη ζωή μας που επέβαλαν εναλλάξ και όλες μαζί οι κυβερνήσεις. Μόνο οι περικοπές στις Σχολικές Επιτροπές αυτό το διάστημα ξεπέρασαν το 60% με αποτέλεσμα να έχει γίνει καθεστώς,   οι γονείς να πληρώνουν από τη τσέπη τους, από τις επισκευές και το φωτοτυπικό χαρτί μέχρι τα είδη υγιεινής των σχολείων. Οι φόροι και ο ΦΠΑ που έχουν επιβληθεί (με τους μνημονιακούς νόμους που δεν καταργήθηκαν ποτέ) στις συναλλαγές των Σχολικών Επιτροπών, συμβάλλουν στο να φτάνει στα σχολεία πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που αποδίδεται αρχικά από το κράτος. Τα σχολεία μένουν μισοσυντηρημένα ή τελείως ασυντήρητα για πολλά χρόνια, με άθλιες υποδομές, καθώς τα χρήματα που δίνονται γι’ αυτόν τον σκοπό δεν φτάνουν ούτε για στοιχειώδεις επισκευές. Στην Ήπειρο την τελευταία δεκαετία ελάχιστα νέα διδακτήρια κατασκευάστηκαν όταν το 60% των σχολείων έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 ενώ η πλειοψηφία αυτών είναι ηλικίας 60-100+ χρόνων. 


Την ίδια ώρα που αρνούνται τα στοιχειώδη για τη μόρφωση των παιδιών μας, που αρνούνται ακόμα και τη διεύρυνση των Σχολικών Γευμάτων σε σχολεία εργατοσυνοικιών, πακτωλός χρημάτων δίνεται δώρο  στις μεγάλες επιχειρήσεις, στους ενεργειακούς κολοσσούς, σε πολεμικές δαπάνες… 


Παίρνουμε οι γονείς την υπόθεση στα χέρια μας και διεκδικούμε:


Αύξηση της  χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, ρεύμα, ΔΕΚΟ, υλικοτεχνική υποδομή). Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.

Κατάργηση ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των σχολείων και στερεί πόρους από τις υλικοτεχνικές υποδομές. Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη.

Διεύρυνση του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Κανένα εκπαιδευτικό κενό σε Παράλληλη Στήριξη- Τμήμα Ένταξης- κατ’ οίκον διδασκαλία. Άμεση στελέχωση των τμημάτων Ενισχυτικής διδασκαλίας. Μόνιμος δάσκαλος σε κάθε Ολοήμερο τμήμα για την εξασφάλιση της σταθερής παιδαγωγικής σχέσης και μελέτης των μαθητών.

Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο. εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού σχολικού προσωπικού (φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, τραπεζοκόμοι, επιστάτες, κ.α).

Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας.

Δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες.

Κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων νέων σχολείων. Αραίωση των μαθητών στα τμήματα στην προοπτική κανένα σχολικό Τμήμα να μην είναι με πάνω από 15 μαθητές.  Κατάργηση τώρα κάθε τάξης container.

Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. 

Μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα test για τον covid στη σχολική κοινότητα με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του κράτους. Καμία επιβάρυνση των γονιών για την υγεία των παιδιών μας. 


ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ της 9ης ΝΟΕΜΒΡΗ και τις ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, με ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ:

«Κανένα παιδί να μην κρυώσει, να μην πεινάσει, καμιά οικογένεια να μη μείνει μόνη της και αβοήθητη  αυτόν τον δύσκολο χειμώνα.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]