ΟΙΕΛΕ:Στις 9 Νοεμβρίου: «Απεργώ για να τηρείται η 45λεπτη διδακτική ώρα σε Φροντιστήρια και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών»




Στις 9 Νοεμβρίου απεργούμε, επειδή πρέπει επιτέλους να τηρηθεί ο νόμος για τη 45λεπτη διδακτική ώρα σε Φροντιστήρια Μ.Ε. και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών και να επιβληθούν από τις αρχές της Πολιτείας οι ποινές για τους παραβάτες, είτε τους «μικρούς» είτε τους ισχυρούς φίλους των κρατούντων.

Μετά από πολυετείς προσπάθειες της ΟΙΕΛΕ και των πρωτοβάθμιων σωματείων και μετά από εκατοντάδες μάχες συναδέλφων μας σε δικαστήρια και σε Επιθεωρήσεις Εργασίας, τροποποιήθηκε το άρθρο 30 του Ν. 4415/2016 (με  την παρ.1, του  άρθρου 202 του Ν. 4610/2019) και αποσαφηνίστηκε πως «η διδακτική ώρα για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών αντιστοιχεί σε χρονική διάρκεια σαράντα πέντε (45) λεπτών της ώρας». 

Δυστυχώς, η διαχρονική αδυναμία (ή απροθυμία, σε κάποιες περιπτώσεις) των εποπτικών αρχών της πολιτείας και, ιδίως, η κυβερνητική αλλαγή του Ιουλίου του 2019, ευνοούν τη συνέχιση της παρανομίας αυτής από μεγάλο αριθμό εργοδοτών. Χαρακτηριστική (και απολύτως εξοργιστική) είναι η περίπτωση της αλυσίδας «Διακρότημα» που ακόμη και μέχρι σήμερα διαφημίζει ανερυθρίαστα στα ΜΜΕ ότι η διάρκεια της διδακτικής ώρας είναι 60 λεπτά. 

Για ποιο λόγο πολλοί από τους ιδιοκτήτες στους χώρους αυτούς παραβιάζουν τη συγκεκριμένη διάταξη; Με τον τρόπο αυτό οι εργοδότες κερδίζουν για κάθε ώρα 15 διδακτικά λεπτά για τα οποία δεν καταβάλουν αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές, καθώς μετατρέπουν τη διδακτική ώρα παρανόμως σε 60λεπτη. Αν υπολογιστεί ότι χονδρικά οι ώρες λειτουργίας των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι 7 ημερησίως (από τις 3 έως τις 10), αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα κέρδη των ιδιοκτητών και οι ταυτόχρονες απώλειες εργαζόμενων και δημόσιων ταμείων ανέρχονται μηνιαίως σε εκατομμύρια ευρώ! Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη πιο ακραίας εκμετάλλευσης, οι συνάδελφοί μας καλούνται να διδάσκουν ένα συνεχές 90λεπτο και τους καταβάλλονταν αποδοχές όχι 2 ωρών (βάσει του 45λεπτου), αλλά 1,5 ώρας με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες του χώρου να καρπώνονται διαχρονικά τεράστια ποσά.

Η ΟΙΕΛΕ είχε θέσει το ζήτημα σε συνάντησή της με την Γ.Γ. Εργασίας κ. Στρατινάκη προ δύο ετών, έχει αποστείλει επιστολές στις αρμόδιες αρχές και έχει καταγγείλει με δημόσιες ανακοινώσεις την υπόθεση της γνωστής αλυσίδας. Δυστυχώς, ελάχιστα έχουν γίνει μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα την οικονομική και ηθική εκμετάλλευση των εκπαιδευτικών αλλά και την αιμορραγία των δημόσιων ταμείων. 

Ζητούμε την άμεση εφαρμογή του 45λεπτου σε κάθε Φροντιστήριο, σε κάθε Κέντρο Ξένων Γλωσσών. Η εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία πρέπει να τερματιστούν εδώ!

Απεργούμε, για να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]