Σε ποια σημεία θα κριθεί ο χαρακτήρας της επόμενης Κυβέρνησης. Η κρίσιμη πρώτη Κυριακή



Γράφει ο Σπύρος Καπράλος 


 Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε καθαρά τα διλήμματα των επόμενων εκλογών. Στα διάφορα σενάρια που τροφοδοτούσαν ακόμη και στενοί του συνεργάτες περί εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νόμου, κινήθηκε ώριμα και είπε «όχι».


Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα δεδομένο: για να πετύχει αυτοδυναμία πρέπει στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να καταγράψει 38% plus ή για να εμπεδώσει ακόμη περισσότερο κλίμα σταθερότητας με περισσότερους βουλευτές ίσως 39%. Δηλαδή να αγγίξει ένα ποσοστό περίπου κοντά σε εκείνο της νίκης του 2019, στόχος που έχει αντικειμενικά μεγάλο βαθμό δυσκολίας.


Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε τροχιά διαρκούς εγρήγορσης, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να είναι εκ νέου το κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας της Νέας Δημοκρατίας, ως ένας κυβερνήτης που μπορεί να σηκώσει το βάρος για να πορευτεί η χώρα με ασφάλεια και σιγουριά καλύτερα από τον κ. Τσίπρα. Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα των επιτελών της Πειραιώς, οι οποίοι πλέον επενδύουν στο ερώτημα «Ποιόν θέλετε για πρωθυπουργό την επόμενη μέρα»;


Ωστόσο, ένα βασικό σημείο που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος είναι η καταγραφή ενός καλού ποσοστού την πρώτη Κυριακή που θα κυμαίνεται μεταξύ 33% και 34%. Αυτό θα αποτελούσε τη σωστή βάση για τη Νέα Δημοκρατία, ώστε τη δεύτερη Κυριακή να πορευτεί με μεγάλες πιθανότητες για την επίτευξη του στόχου.


Περιθώρια για εφησυχασμό δεν υπάρχουν, καθώς η χώρα διανύει μια δύσκολη περίοδο και η ενεργειακή κρίση προκαλεί κοινωνικές αναταράξεις. Αν και το θέμα των επισυνδέσεων απασχολεί περισσότερο τα διεθνή μέσα, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ικανό να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα στο εσωτερικό. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή έβαλε οριστικό τέλος στα σενάρια συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.


Η Κυβέρνηση αναμένεται να μετρηθεί στο πεδίο της καθημερινότητας και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλήττει κάθετα την κοινωνία. Ο πήχης είναι ψηλά και η διαχείριση απέναντι στη συγκεκριμένη πρόκληση αναμένεται να κρίνει πολλά, όταν ανοίξουν οι κάλπες δηλαδή την Άνοιξη του 2023. 

nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]