Πρότυπο για την προστασία των θαλασσών μας οι ψαράδες της Αμοργού

 


Σ.Κεδίκογλου: Πρότυπο για την προστασία των θαλασσών μας οι ψαράδες της Αμοργού 

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας για το πρόγραμμα «Αμοργόραμα» 


Κάνοντας πράξη τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για προστασία των θαλασσών, υπεγράφη σήμερα με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου, Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την προσωρινή παύση της αλιευτικής δραστηριότητας και τη συλλογή απορριμμάτων από τη θαλάσσια και ευρύτερη περιοχή της Αμοργού. 

Το μνημόνιο συνυπογράφουν η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και  Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δήμος Αμοργού, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  ο Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού και οι φορείς BlueMarineFoundation και Cyclades Preservation Fund.

Στην υπογραφή του Μνημονίου παρέστησαν , ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραϊσκος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού κ. Μιχάλης Κρόσμαν, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στέφανος Καλογήρου, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Αναπληρωτής Καθηγητής κ.  Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, ο καθηγητής Γεωπονίας στο ΕΠΑΛ Αμοργού κ. Σωτήριος Τσιρπανλής, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund (CPF) κα. Άννυ Μητροπούλου και η υπεύθυνη θαλασσίων προγραμμάτων του Blue Marine Foundation κα. Άντζελα Λάζου Dean.

Το Μνημόνιο, που υπογράφηκε από τον Υφυπουργό και τους συμβαλλόμενους φορείς, είναι αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας τους για το σχεδιασμό και υλοποίηση των απαραίτητων επιστημονικών και θεσμικών διαδικασιών που θα οδηγήσουν στη δημιουργία προστατευόμενης περιοχής αλιείας στο νησί της Αμοργού. Επιπλέον, η  επίτευξη του σκοπού της πρωτοβουλίας «Αμοργόραμα», περιλαμβάνει την υιοθέτηση και υποστήριξη περαιτέρω διαχειριστικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τόσο τη βιωσιμότητα των αλιέων όσο και την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στην ευρύτερη περιοχή μεσομακροπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο προαγωγής των προδιαγεγραμμένων στόχων του Μνημονίου αλλά και γενικότερα για την επίτευξη ανάπτυξης συνεργασίας του Υπουργείου και των αρμόδιων φορέων, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να λαμβάνουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για την επίτευξη του προγράμματος «Αμοργόραμα» των εξής στόχων:

Την εκπόνηση προτεινόμενης επιστημονικής μελέτης για την Αμοργό με σκοπό την τεκμηρίωση της ανάγκης λήψης συγκεκριμένων μέτρων διαχείρισης της αλιείας στην Αμοργό, συμπεριλαμβανομένης κοινονικο-οικονομικής μελέτης βιωσιμότητας για τους αλιείς του νησιού

Τη σύνταξη πρότασης αλιευτικής διαχείρισης παράκτιων περιοχών για την Αμοργό, ως παραδοτέο στην επιστημονική μελέτη, με τη συμπερίληψη συγκεκριμένων τεχνικών μέτρων, χρονικών και χωρικών περιορισμών για την άσκηση της ερασιτεχνικής και επαγγελματικής αλιείας.

Την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μελέτης και την αξιοποίησή τους στη διαδικασία νομικής κατοχύρωσης των προτεινόμενων μέτρων και περιορισμών που θα αναδειχθούν από την επιστημονική μελέτη και τη συνεπαγόμενη θεσμοθέτηση προστατευόμενης περιοχής αλιείας στην Αμοργό.

Σημειώνεται, ότι η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα» περιλαμβάνει την αποχή των τοπικών αλιέων από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται η παύση της αλιείας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο από όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη.

 Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, τόνισε σχετικά: «Η Αμοργός και οι αλιείς του νησιού, δείχνουν το δρόμο για το μέλλον. Από τη πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς, είχαμε συμφωνήσει ότι χρέος μας είναι να παραδώσουμε ζωντανές θάλασσες στα παιδιά μας, και ζωντανές θάλασσες σημαίνει υγιές οικοσύστημα. Ελλάδα δίχως υγιές θαλάσσιο οικοσύστημα, δεν υπάρχει!

Είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτή τη σημαντική ημέρα, γιατί πρόκειται για ένα έξοχο δείγμα συνεργασίας όλων των φορέων. Πρέπει να στηρίξουμε το ‘Αμοργόραμα’ γιατί θέλω να γίνει μοντέλο για όλη την Ελλάδα. Είναι μια πρωτοβουλία με διττό χαρακτήρα, δεν αφορά μόνο στην αποχή από τις αλιευτικές δραστηριότητες τους μήνες αναπαραγωγής, αλλά αφορά και σε μια δράση καθαρισμού. Δεν είναι μόνο η υπεραλίευση το πρόβλημα, αλλά και η ρύπανση των θαλασσών, οπότε η δράση είναι διπλά αναζωογονητική για τις θάλασσές μας. Η συλλογική δράση αποδίδει τα βέλτιστα αποτελέσματα. Νιώθω αισιόδοξος με αυτή τη συνεργασία». 

Υπενθυμίζεται ότι κατά την παρουσία του στο νησί, ο Υφυπουργός εγκαινίασε το Αλιευτικό Καταφύγιο στο  Ξυλοκερατίδι Καταπόλων Αμοργού, κατόπιν χρόνιου αιτήματος των αλιέων για ασφαλή ελλιμενισμό, συμμετείχε στην τελετή λήξης του 4oυ AuthenticBigBlue, όπου βράβευσε τους αθλητές με τις κορυφαίες επιδόσεις και ενημερώθηκε για τα προβλήματα των αλιέων και των κτηνοτρόφων προκειμένου να αναζητηθεί βιώσιμη λύση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]