ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

LIVE:ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Σαφείς προτάσεις, όχι συνθήματα

 


Σαφείς προτάσεις, όχι συνθήματα 

Επιστολή που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» στις 9.9.2022

Από τους ΑΝΤΙΛΟΓΟΥΣ (www.antilogoi.gr)    Ενότητα ΠΟΛΙΤΙΚΗ


 

ΡΑΦΑΗΛ ΜΕΝ. ΜΑΪΟΠΟΥΛΟΣ


Πρώην Γενικός διευθυντής Οικονομικού ΔΕΗ


09.09.2022 • 22:00


 

Κύριε διευθυντά, 

 

1.             Τους ισχύοντες σήμερα νόμους για την «προστασία της ελευθερίας της ανταπόκρισης και επικοινωνίας», τη «διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών», την οργάνωση και λειτουργία της «Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» (ΕΥΠ) κ.λπ., τους έχουν προτείνει στη Βουλή υπουργοί πέντε κυβερνήσεων:

 

– Της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου οι Α. Πεπονής, Γ. Κουβελάκης, Κ. Σκανδαλίδης, Στυλιανός Παπαθεμελής, Ευ. Βενιζέλος κ.α. (Ν. 2225/1994 «Για την προστασία της ελευθερίας της ανταπόκρισης και επικοινωνίας και άλλες διατάξεις»).

 

– Της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Σημίτη οι Φ. Πετσάλνικος, Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Χρυσοχοΐδης κ.ά. (Ν. 3115/2003 «Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών»).

 

– Της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή οι Σ. Χατζηγάκης, Πρ. Παυλόπουλος κ.α. (Ν. 3649/2008 «Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και άλλες διατάξεις»).

 

– Της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα οι Σταύρος Κοντονής, Παναγιώτης Σκουρλέτης, Νικόλαος Παππάς κ.α. (Ν. 4531/2018, άρθρο 25 παρ. 2 και 3 του Μέρους ΙΙΙ «Αλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»).

 

– Της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη οι Κωνσταντίνος Τσιάρας, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης, Μαυρουδής Βορίδης, Γεώργιος Γεραπετρίτης, Κυριάκος Πιερρακάκης κ.α. (Ν. 4622/2019, Μέρος Δ κεφ. Γ «Σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», άρθρα 82-103 και Ν. 4790/2021 άρθρο 87 «Τροποποίηση της παρ. 9 του άρθρου 5 του ν. 2225/1994 για την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών»).

 

2.             Τους νόμους αυτούς των πέντε κυβερνήσεων και των, πάνω από δεκαπέντε, υπουργών τους είναι υποχρεωμένα να τηρούν τα στελέχη της ΕΥΠ.

 

Τα στελέχη της ΕΥΠ δεν είναι αρμόδια να αποφασίζουν αν κάποια διάταξη των νόμων αυτών είναι ή δεν είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα της Ελλάδας ή τη νομολογία ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

 

Για το ζήτημα αυτό αρμόδιοι είναι οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα που υποχρεούνται:

 

– Να υποδείξουν ποιες συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις (νόμος, άρθρο, παράγραφος) δεν είναι σύμφωνες με ποιες συγκεκριμένες διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο, παράγραφος).

 

– Να προτείνουν στη Βουλή τα κείμενα των διατάξεων που θα αντικαταστήσουν τις μη σύμφωνες με το Σύνταγμα ισχύουσες διατάξεις.

 

3.             Το ερώτημα είναι γιατί οι άνω αρμόδιοι, στις τόσες μέχρι σήμερα τροποποιήσεις του Ν. 2225/1994, δεν περιέλαβαν καμία τροποποίηση για τα ζητήματα που αυτές τις μέρες προβάλλουν.

 

Και σήμερα ακόμα, κόμματα και πολιτικοί δεν έχουν κάνει γνωστές συγκεκριμένες προτάσεις τους για τη διόρθωση των αδυναμιών του νομοθετικού πλαισίου στη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών και τη λειτουργία της ΕΥΠ.

 

Αντί συγκεκριμένων προτάσεων μόνο συνθήματα, γενικολογίες και ευχολόγια ακούμε!

Αναμένουμε λοιπόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]