Έκθεση στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο Κυριάκος Ρόκος – Ρουμπίνα Σαρελάκου Δημιουργικές συναντήσεις Εγκαίνια το Σάββατο 24/09

Εγκαίνια έκθεσης :  Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 στις 12 το μεσημέρι


Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, στα πλαίσια του θεσμού των «Δημιουργικών Συναντήσεων», έχει τη χαρά να φιλοξενεί φέτος δύο καταξιωμένους καλλιτέχνες και αγαπημένους φίλους της Πινακοθήκης, τον γλύπτη Κυριάκο Ρόκο και την ζωγράφο-χαράκτρια Ρουμπίνα Σαρελάκου. 


O Κυριάκος Ρόκος, γνωστός κυρίως ως γλύπτης με πολλές διακρίσεις, παρουσιάζει φέτος μια άλλη πλευρά του έργου του: 50 συνολικά σχέδια σε χαρτί, από τις σειρές "Κρυφές ανταποκρίσεις 2008-2021" και "Τριάντα ένα σχέδια και ένα γλυπτό ζητούν ποιητή", στα οποία αποτυπώνει αλληγορικές και σουρεαλιστικές εικόνες με επίκεντρο τον άνθρωπο και την "συνδιαλλαγή" του με τη σύγχρονη εποχή της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Τα σχέδια αυτά αποτελούν ένα αυτόνομο κομμάτι της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, δεν είναι δηλαδή προσχέδια που λειτουργούν προπαρασκευαστικά για την γλυπτική του, αλλά αυτόνομα και ολοκληρωμένα έργα τέχνης, που αποδεικνύουν την δεξιότητά του να αποτυπώνει στο χαρτί την αμεσολάβητη έμπνευση βγαλμένη από τα βιώματα, τα συναισθήματα, τα όνειρα, τις σκέψεις του.


Η Ρουμπίνα Σαρελάκου, πολυδιάστατη επίσης δημιουργός, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών για το χαρακτικό της έργο, παρουσιάζει μια ενότητα σαράντα ξυλογραφιών σε πλάγιο ξύλο που δημιουργήθηκαν τις δεκαετίες του ’70 και ’80. Αντλώντας έμπνευση αρχικά από τα προσωπικά της βιώματα στο Παρίσι εικονίζει με ρεαλιστική ακρίβεια καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, παλιά κτίρια, φρούτα, μηχανές κ.α. αποτυπώνοντας έναν εσωτερικό διάλογο με τα άψυχα αντικείμενα που τους δίνει υπόσταση, όνειρο, φωνή.  Η έκθεση συμπληρώνεται με μια εντελώς πρόσφατη δημιουργία της – μια εγκατάσταση εφαρμοσμένης τέχνης αποτελούμενη από δύο καρέκλες και ένα τραπέζι, στις επιφάνειες των οποίων ενσωματώνονται έργα χαρακτικής. Τέλος, εκτίθενται και οι πρωτότυπες μήτρες τεσσάρων χαρακτικών έργων, οι οποίες θα βοηθήσουν το κοινό να κατανοήσει την τέχνη της ξυλογραφίας. 


Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, ο οποίος και μας προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στο έργο των δύο καλλιτεχνών στο κείμενο που υπογράφει στον δίγλωσσο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση.Η έκθεση θα συνοδεύεται από εκπαιδευτικά εργαστήρια για το κοινό και ομιλίες των καλλιτεχνών.


‒‒‒‒‒‒‒‒

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:   24 /09/2022  έως  16/1/2023

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:   10.00 - 16.00, καθημερινά πλην Τρίτης

Οι χώροι της Πινακοθήκης είναι πλήρως προσβάσιμοι σε άτομα με κινητικές δυσκολίες χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου ΝΙΑΡΧΟΥ (ΙΣΝ)


‒‒‒‒‒‒‒‒‒


ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ  Ε. ΑΒΕΡΩΦ -  ΜΕΤΣΟΒΟ

Σεπτέμβριος 2022


 


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ  ΣΧΕΔΙΟΥ-ΣΚΙΤΣΟΥ


 


για μικρούς και μεγάλους


 


με τον γλύπτη 


 


ΚΥΡΙΑΚΟ ΡΟΚΟ


 


 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:   Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:  2.30 ώρες ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: ανάλογα με τη συμμετοχή, θα σχηματιστούν ξεχωριστές ομάδες για ενήλικες και νέους 15 ετών και άνω. 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:  η συμμετοχή είναι δωρεάν, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 


Πινακοθήκη Αβέρωφ  Μέτσοβο, τηλ. 26560.41.210

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: 


Ο γνωστός γλύπτης Κυριάκος Ρόκος θα μας μεταφέρει τα μυστικά μιας λιγότερο γνωστής αλλά εξίσου σημαντικής πλευράς της δουλειάς του – της τέχνης του σχεδίου και του σκίτσου.  Με φόντο τα σχέδιά του που εκτίθενται αυτό το διάστημα στην Πινακοθήκη, θα μας μιλήσει για τη δουλειά του, θα μας παρουσιάσει ποικίλα ερεθίσματα και από άλλες μορφές τέχνης, όπως η μουσική και η λογοτεχνία, ώστε να μας κινητοποιήσει να «δούμε» με διαφορετικό μάτι τα αντικείμενα, τα πρόσωπα ή τις καταστάσεις που μας περιβάλλουν και να δημιουργήσει ο καθένας τα δικά του σχέδια.
ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ  Ε. ΑΒΕΡΩΦ -  ΜΕΤΣΟΒΟ


Σεπτέμβριος 2022


 


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ  ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ-ΞΥΛΟΓΡΑΦΙΑΣ 


 


για μικρούς και μεγάλους


 


με την ζωγράφο-χαράκτρια


 


ΡΟΥΜΠΙΝΑ ΣΑΡΕΛΑΚΟΥ


 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:  Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:   2 ώρες
ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: ανάλογα με τη συμμετοχή, θα σχηματιστούν ξεχωριστές ομάδες για ενήλικες και νέους 15 ετών και άνω. 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:  η συμμετοχή είναι δωρεάν, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 


Πινακοθήκη Αβέρωφ  Μέτσοβο, τηλ. 26560.41.210
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ένα ξεχωριστό εικαστικό δρώμενο που θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα μυστικά της βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών χαράκτριας Ρουμπίνας Σαρελάκου, συζύγου του Μετσοβίτη στην καταγωγή γλύπτη Κυριάκου Ρόκου. Με φόντο τις ξυλογραφίες της που εκτίθενται αυτό το διάστημα στην Πινακοθήκη, θα μας μιλήσει για τη δουλειά της, θα μάθουμε πώς σκαλίζονται οι ξύλινες μήτρες και θα συμμετάσχουμε στο τύπωμα των έργων.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα έργα που θα τυπωθούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα χαριστούν στα σχολεία του Μετσόβου για να κοσμήσουν τις αίθουσές τους, ενώ η καλλιτέχνης θα προσφέρει στον κάθε συμμετέχοντα ένα αντίτυπο μιας λιθογραφίας της.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]