Στην εκκίνηση οι μελέτες για την Υποθαλάσσια Λευκάδας


 Ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα οι μελέτες για την υποθαλάσσια Λευκάδας καθώς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό πρόσληψης Τεχνικού Συμβούλου. Σύμφωνα με απόφαση του υπ.ΥΠΟΜΕ επελέγη το σχήμα ΘΑΛΗΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Ε. – Π.ΤΟΝΙΟΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ με προσφορά 133.000 ευρώ. Το αρχικό ποσό του σχετικού διαγωνισμού ήταν 172.360 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).


Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής, είχε εξαγγείλει το έργο σε επίσκεψη του στην περιοχή.  Πρόκειται για ένα έργο το οποίο συζητείται εδώ και χρόνια στην περιοχή και αποτελεί διακαή πόθο καθώς η σημερινή οδική είσοδος στο νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες “φρακάρει” από το τουριστικό ρεύμα που συνεχώς αυξάνεται.

Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα αναλάβει την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών με την εκπόνηση προμελέτης οδοποϊίας και υδραυλικών έργων. Το έργο της υποθαλάσσιας έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Εθνικού Επιπέδου, και έχει ενταχθεί στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ως «έργο προς υλοποίηση».


Το έργο προβλέπεται να υλοποιηθεί με τη μέθοδο της παραχώρησης. Επόμενα στάδια είναι να ολοκληρωθεί η ωρίμανση του για να μπορέσει να βγει η προκήρυξη του διαγωνισμού. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται να προχωρήσει το 2023. Θα είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται να προχωρήσει αυτό το έργο. Την προηγούμενη δεκαετία, το 2013 είχε και πάλι εν μέσω κρίσης γίνει προσπάθεια προώθησης του έργου αλλά τελικά ο διαγωνισμός το 2015 ακυρώθηκε


Η σήραγγα και το ευρύτερο οδικό δίκτυο

Το έργο κατασκευής υποθαλάσσιας ζεύξης της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία είναι κατά πολλούς ένα απαραίτητο έργο. Αυτό λόγω της μεγάλης κυκλοφοριακής κίνησης που παρουσιάζεται στην είσοδο του νησιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Η υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας θα δώσει ανάσες στην πόλη του νησιού, ενώ θα συνδέεται θα αποτελεί την απόληξη του υπό κατασκευή έργου της διπλής σύνδεσης Λευκάδας με την Αμβρακία Οδό που θα λειτουργήσει το 2023.


Παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο που θα φτάνει στην Αμβρακία θα δημιουργήσει έναν οδικό άξονα στον οποίο ο οδηγός θα χρειάζεται περίπου 40 λεπτά. Η απόσταση από την Αθήνα θα συρρικνωθεί στις 3 περίπου ώρες, δηλαδή 40 λεπτά λιγότερο από ότι σήμερα.



Παράλληλα θα μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω ο οδικός τουρισμός της Λευκάδας, χωρίς να επιβαρύνει υπέρμετρα την λειτουργία της πόλης που υποφέρει για σχεδόν 4 μήνες κάθε χρόνο.


Ο σχεδιασμός του έργου

Η σύνδεση της Λευκάδας με το εθνικό δίκτυο θα γίνει με έργα συνολικού μήκους 3,11 χλμ. Πιο αναλυτικά το 1,24 θα γίνει σε επίχωμα, για τη διέλευση κάτω από το δίαυλο Λευκάδας προβλέπεται υποθαλάσσια σήραγγα συνολικού μήκους 1.030 μ, εκ των οποίων 450 μ. αφορούν στο τμήμα κλειστής διατομής, ενώ 310 μ. και 270 μ. αφορούν στις προσβάσεις εισόδου και εξόδου αντίστοιχα.


Η αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου αφορά σε μήκος 1,2 χλμ. H προτεινόμενη μέθοδος κατασκευής Διανομή μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας βασίζεται στην κατασκευή της σήραγγας εν ξηρώ, με εκσκαφή και επανεπίχωση.

Γιάννης Καραγιάννης //ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]