ΠΙΝΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ «Αώος/Vjosa. Στους Δρόμους του Πολιτισμού», ένα βιβλίο του Βασίλη Νιτσιάκου




Ο ποταμός Αώος/Vjosa κυλά στη διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και «συνοδεύει» ή εκφράζει την ύπαρξη και τη μεταμόρφωση ολόκληρων κοινωνιών. 

Δεν είναι απλώς ένα ποτάμι. Είναι Τόπος, είναι Πολιτισμός, είναι Φύση και Άνθρωπος. Ένα οικοσύστημα χάρη στο οποίο οι τοπικές κοινότητες δημιούργησαν τον πολιτισμό τους και έφτιαξαν μια ταυτότητα που καθορίζει την αέναη αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος και τη δυναμική του τοπίου. 

Αυτές τις τοπικές κοινότητες και τους πολιτισμούς που ενώνει ο Αώος, μάς συστήνει στο βιβλίο με τίτλο «Αώος/Vjosa. Στους Δρόμους του Πολιτισμού» ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος. Ένα «ταξίδι» στα χωριά του Αώου, στα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές τους, στη μουσική, στην παράδοση, στους ήχους, στα μνημεία, στα στοιχεία της φύσης που σμίλεψαν την ψυχή των ανθρώπων του τόπου αυτού, στους δρόμους του πολιτισμού. 

Ο Αώος παραμένει ένας από τους τελευταίους ελεύθερους και άγριους ποταμούς στην Ευρώπη.

Το βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα, διατίθεται δωρεάν ως εκπαιδευτικό υλικό στα σχολεία στο πλαίσιο του προγράμματος «Aώος: Σώζοντας τον τελευταίο ποταμό ελεύθερης ροής της Ευρώπης», το οποίο υλοποιεί η «Πίνδος Περιβαλλοντική» σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους: Ecoalbania, EuroNatur, RiverWatch, IUCNECARO, ΜedINA και Tour du Valat, με όραμα τη δημιουργία του πρώτου διασυνοριακού εθνικού πάρκου Αώου-Vjosa στην Ευρώπη. 

Παράλληλα, ο κάθε ενδιαφερόμενος-η έχει τη δυνατότητα να διαβάσει το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή στον σύνδεσμο https://pindosperivallontiki.org/en/projects/v-nitsiakos-aoos-vjosa-on-the-roads-of-culture/. 

Το βιβλίο είναι δίγλωσσο (στα ελληνικά και στα αγγλικά).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]