Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

 


Το συνταξιοδοτικό, ο κατώτατος μισθός και η αποκλιμάκωση της ανεργίας, θα περιλαμβάνονται στο πακέτο που θα αναφερθεί από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.


Ειδικά για τους χαμηλόμισθους τους ιδιωτικού τομέα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού ο οποίος θα φτάσει το 2023 στα 751 ευρώ, δηλαδή σε προ μνημονίων επίπεδα, μετά από 10  χρόνια. Παράλληλα, μια επιπλέον «ανάσα» στον καθαρό μισθό θα πάρουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με τη νέα μείωση των εισφορών κατά 0,60% που υπολείπεται από τη συνολική μείωση των πέντε ποσοστιαίων μονάδων η οποία αναμένεται να δρομολογηθεί το 2023, ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.


Όσον αφορά τέλος τις εισφορές υπενθυμίζουμε ότι έως τώρα οι εισφορές μειώθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 (0,42 π.μ. για τον εργαζόμενο και 0,48 π.μ. για τον εργοδότη) και κατά 3,0 π.μ. τον Ιανουάριο του 2021 (1,21 π.μ. για τον εργαζόμενο και 1,79 π.μ.). Επίσης από την 1η Ιουνίου 2022 μειώθηκαν και οι εισφορές προς την επικουρική ασφάλιση κατά 0,50%.


Μείωση των εισφορών εξετάζεται και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το μίνι ασφαλιστικό που θα έρθει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει παρέμβαση στην κράτηση 1% από τους μισθούς του Δημοσίου, που πηγαίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Αυτό που εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και -κυρίως- Οικονομικών είναι είτε αυτή η εισφορά να καταργηθεί, είτε να προσμετράται στις τακτικές εισφορές προς το ΤΠΔΥ και να έχει έτσι ανταποδοτικότητα στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.


Επίσης και το θέμα της μείωσης της ανεργίας, θα αποτελέσει αντικείμενο των κυβερνητικών παρεμβάσεων  καθώς σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία έπεσε στο 12,1%, δηλαδή κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο πέρυσι (15%

nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]