ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε στη Βρετανία το πρώτο εμβόλιο για την παραλλαγή Όμικρον

 


Το εμβόλιο παρέχει προστασία έναντι του αρχικού κορωνοϊού και της παραλλαγής Όμικρον. Πότε αναμένεται να έρθουν τα εμβόλια για την παραλλαγή Όμικρον στην Ελλάδα.

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε διπλό εμβόλιο, το οποίο προστατεύει τόσο από τον αρχικό ιό που προκαλεί την COVID, όσο και από την παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.


Το αναβαθμισμένο εμβόλιο θα διατεθεί στη Γηραιά Αλβιόνα το φθινόπωρο ως αναμνηστική δόση. Εκτιμάται ότι θα παρέχει καλύτερη προστασία έναντι των στελεχών του κορωνοϊού που πλέον επικρατούν στον πλανήτη.


Το εμβόλιο παράγει η εταιρεία Moderna. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να αποστέλλει τις πρώτες παρτίδες τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί ποιοι θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιασθούν.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε από τη βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) για ενήλικες (ηλικίες 18 ετών και άνω). Ωστόσο οι βρετανικές Αρχές προγραμματίζουν να χορηγηθεί κατ’ αρχάς ως αναμνηστική δόση:


Σε άτομα άνω των 50 ετών

Σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Η χορήγηση αυτή πιθανώς θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα, αναφέρει το BBC. «Η πρώτη γενιά των εμβολίων κατά του κορωνοϊού εξακολουθούν να σώζουν ζωές. Το διπλό εμβόλιο μας παρέχει ένα ενισχυμένο όπλο για την προστασία μας, καθώς ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξελίσσεται», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του MHRA Dr. June Raine.


Οι μελέτες

Η έγκριση του εμβολίου βασίστηκε στα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του. Μελέτη σε 437 εθελοντές έδειξε πως το αναθεωρημένο εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό εναντίον της υποπαραλλαγής Όμικρον 1.


Τα επίπεδα των αντισωμάτων που αδρανοποιούσαν την υποπαραλλαγή αυτή ήταν υψηλότερα σε όσους έλαβαν το νέο εμβόλιο. Αντίστοιχα τεστ για τις πιο πρόσφατες υποπαραλλαγές που δημιούργησε ο κορωνοϊός (τις Όμικρον 4 και 5) έδειξαν πως παρέχει αυξημένα επίπεδα προστασίας και εναντίον τους.


Ωστόσο ουδείς γνωρίζει αν τους επόμενους μήνες θα εξακολουθούν να επικρατούν αυτές οι υποπαραλλαγές ή θα έχουν δημιουργηθεί άλλες.


Πότε θα έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε πρόσφατα ότι η προμήθεια των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων για τον κορονοϊό θα γίνει σε δυο φάσεις, που θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2022.


Όπως τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αρχικά αναμένονται τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την παραλλαγή Όμικρον. Θα ακολουθήσουν στη δεύτερη φάση τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια, για τις υποπαραλλαγές 4 και 5.


Γι’ αυτόν το λόγο, ο υπουργός Υγείας έχει υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έχει μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών της προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το ίδιο έχουν κάνει και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.


Ο κ. Πλεύρης σημείωσε πάντως, πως όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου δεν πρέπει να περιμένουν τα αναθεωρημένα εμβόλια. Γι’ αυτούς τους πολίτες υπάρχει σύσταση να προχωρήσουν τώρα στην τέταρτη δόση. Στην ομάδα αυτή ανήκουν τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.


Με πληροφορίες από BBC, newsit.gr


Φωτογραφία: iStock

πηγή iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]