[Ελλάδα]Ανοιχτή επιστολή για την τραγική κατάσταση του χειρουργικού τομέα στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων


 « Η τραγική κατάσταση του χειρουργικού τομέα στο ΙπποκράτειοΓενικό Νοσοκομείο λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων »


Κύριε Υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή μου δεν έρχομαι να προσθέσω τίποτε περισσότερο από ότι ήδηγνωρίζετεγια την κατάσταση που έχει περιέλθει λόγω της σημαντικής έλλειψης αναισθησιολόγων ο χειρουργικόςτομέας του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου, ενός εκ των μεγαλυτέρων νοσοκομείων της χώραςκαιτων Βαλκανίων όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του. Άλλωστε το ζήτημα αυτό το έχει αναδείξει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το συνδικαλιστικόόργανοτων Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και έχουν τοποθετηθεί μία σειρά από αξιόλογουςεπιστήμονες του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος παραιτηθέντες και μη. Άμεσος αποδέκτης όμως αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι απόταλαϊκά στρώματα, που χειμάζονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει και ηδικήσαςκυβέρνηση και αδυνατούν να αναζητήσουν λύση στο πρόβλημα της υγείας που αντιμετωπίζουνστοναπαγορευτικό για αυτούς ιδιωτικό τομέα υγείας. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι που η υγεία τους για να αποκατασταθεί χρειάζεται είτε χειρουργικήεπέμβαση είτε μεταμόσχευση οργάνων ή μία βιοψία για να διερευνηθεί το εύρος της πάθησηςτους,λόγω της ανάλγητης πολιτικής που εφαρμόζεται και στον τομέα της υγείας, είναι υποχρεωμένοι με

2

στωικό τρόπο να καρτερούν για μήνες πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο τους για να ακούσουντοευχάριστο μαντάτο, ότι επιτέλους ήρθε η ώρα να γίνει το πολυπόθητο χειρουργείο, αν βεβαίωςμέχριτότε κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν να είναι εν ζωή ή αν δεν έχουν περάσει σε άλλο πιο επιβαρυντικόστάδιο της υγείας τους. Είμαι ένας απ΄ όλους αυτούς τους εκατοντάδες ανθρώπους που περιμέναν στις λίστες αναμονήςτωνχειρουργείων του συγκεκριμένου νοσοκομείου και ένιωσα τυχερός που μόλις πριν λίγες μέρες χτύπησετο τηλέφωνο μου ότι ήρθε επιτέλους και η δική μου σειρά!

Το πόσο όμως τύχη μπορεί να υπάρξει όχι μόνο για την περίπτωσή μου αλλά και για τόσους άλλουςανθρώπους μετά από μία πολύμηνη αναμονή για μία διερευνητική επέμβαση, αυτόδυστυχώςδιαπιστώνεται μετά το πέρας αυτής!

Όπως αντιλαμβάνεστε κύριε Υπουργέ ως ένας από τους αποδέκτες των συνεπειών της πολιτικήςσαςστον τομέα της υγείας, μέσα από την παρούσα επιστολή θέλω να εκφράσωόχι μόνοτηνδική μου αγανάκτηση, αλλά και όλων αυτών των ανθρώπων που βιώνουμε την ίδια κατάστασηωςασθενείς του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, παρακινούμενος από το γεγονός ότι δυστυχώς αυτήτηνσωρευμένη δίκαιη αγανάκτηση αντί να την εισπράξει στην ολότητα της η κυβέρνησή σας, διοχετεύεταιπρος το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου που λειτουργεί σε τέτοιες περιπτώσειςωςσάκος του μποξ και βαλβίδα εκτόνωσης , παρ ότι οι εργαζόμενοι δίνουν τον καλυτερο τους εαυτόμεαντίπαλο τα σωρευμένα λειτουργικά προβλήματα του νοσοκομείου, όπως το εισέπραξα απότηντωρινήμου νοσηλεία. Την αγανάκτηση για την αναλγησία ενός κράτους που αδιαφορεί με τον πιο κυνικό τρόπογιαταπροβλήματα που αντιμετωπίζουν σε όποια πτυχή της καθημερινότητας τους αυτοί που δημιουργούνμετην τίμια εργασία τους το Α.Ε.Π. αυτής της χώρας, αλλά δεν απολαμβάνουν τις παροχέςπουδικαιούνται ως αντάλλαγμα της συμβολής τους στην δημιουργία του πλούτου που παράγουν. Των ανθρώπων που όχι μόνο δημιουργούν τον δημόσιο πλούτο, αλλά χρηματοδοτούν εφόρουζωήςμετις εισφορές τους και με μία σειρά έμμεσους και άμεσους φόρους καθώς και τα σχετικά χαράτσια, τηνλειτουργία αυτού του κράτους που τους γυρίζει την πλάτη όταν βρεθούν στην ανάγκη του!

Ενώ αντιθέτως τα αντανακλαστικά το ιδίου κράτους αναπτύσσουν μία αξιοζήλευτη ευαισθησίακαιετοιμότητα όταν καλούνται να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις αυτών που “ καταναλώνουν “ τοΑ.Ε.Π.για “ αναπτυξιακούς” πάντα λόγους και ας μην έχουν συμβάλει ούτε με μία ώρα εργασίας ήμιαστάλαιδρώτα στην δημιουργία του. Αυτή η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα προσδιορίζει και τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικήςπουεφαρμόζει και η δική σας κυβέρνηση !

Το ποίος όμως αλήθεια είναι ο στρατηγικός στόχος στον τομέα της υγείας το αποκαλύπτουν:

 Όλες αυτές οι διαχρονικές νομοθετικές παρεμβάσεις και πολιτικές αποφάσεις που απαξιώνουνσυστηματικά τον δημόσιο τομέα υγείας και πλέον συμπυκνώνονται στον σχεδιασμό γιατο“ΝΕΟΕΣΥ“ που θα του δώσει και το καθοριστικό χτύπημα.  Η συνεχή περικοπή των δαπανών στον τομέα της υγείας. Μόνο για την περίοδο 2009 -2017σύμφωναμε την ΕΛΣΤΑΤ oι συνολικές δημόσιες δαπάνες υγείας σημείωσαν μείωση, από 15,41 δις € το2009σε8,81 δις € το 2017 ήτοι μέιωση 6,6 δις € (ποσοστό 42,8%)!

Όσα σχεδόν χρήματα ( 6 δις € ) δαπανήθηκαν από την 20ετή εμπλοκή της χώρας μαςστονκαταστροφικό για έναν ολόκληρο λαό πόλεμο στο Αφγανιστάν.  Η άρνηση για την κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων Ιατρικού και νοσηλευτικούπροσωπικού που προκύπτουν από το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα και όχι από τις σύγχρονες ανάγκες,

3

με την παράλληλη επιβολή ενός απάνθρωπου και εξοντωτικού εργασιακού καθεστώτος γιανααντεπεξέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας από το ξεζούμισμα του εναπομείναντος υγειονομικούπροσωπικού. Αυτός άλλωστε δεν ήταν κύριε Υπουργέ και ο βασικός λόγος που υποχρέωσε σε παραίτησηένανσημαντικό αριθμό αναισθησιολόγων από το Ιπποκράτειο Γ. Νοσοκομείο ως και αυτόν ακόμητονεπικεφαλή του αναισθησιολογικού τομέα;

 Η προκλητική πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα υγείας σε βάρος του δημοσίου ακόμηκαι μέσασεκατάσταση πανδημίας με τους χιλιάδες νεκρούς. Μήπως αυτό δεν κάνετε με έμμεσο τρόπο στην συγκεκριμένη περίπτωση του ΙπποκράτειουΝοσοκομείου ;

Αξιοποιείτε την έλλειψη αναισθησιολόγων που εσείς ως κυβέρνηση προκαλέσατε και γιατοσυγκεκριμένο νοσοκομείο, αφού ωθήσατε σε παραιτήσεις έναν μεγάλο αριθμό αναισθησιολόγωνσυνέπεια των αντεργατικών και αντιεπιστημονικών μεθόδων που επιβάλατε στην λειτουργίατωννοσοκομείων με αφορμή την πανδημία, υποχρεώνοντας σε αναστολή λειτουργίας ή σε υπολειτουργίαχειρουργικές μονάδες και τώρα ως ύστατη λύση διοχετεύεται την πραγματοποίηση των χειρουργικώνεπεμβάσεων που είναι για να γίνουν σε ασθενείς του νοσοκομείου, στις χειρουργικές αίθουσεςτωνιδιωτικών κλινικών !

 Η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας με τα απογευματινάιατρεία και τα χειρουργεία που νομοθετήσατε προσφάτως , τα οποία καθιερώθηκαν αξιοποιώνταςτην τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι παροχές υγείας εξ αιτίας των πολιτικώνπουεφαρμόζονται με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Βασικοί στόχοι της εμπορευματοποίησης που και η κυβέρνησής σας προωθεί με πάθος, είναι νααξιοποιηθεί ως δούρειος ίππος η δυνατότητα που δίνεται σε ασθενείς μέσω της οικονομικήςτουςευχέριας να ξεπερνούν το πρόβλημα των πολύμηνων καθυστερήσεων σε αντίθεση με αυτούς πουδεντην έχουν και στους υγειονομικούς να αναβαθμίσουν την οικονομική τους κατάσταση μέσωαυτούτουδέλεαρ ( και όχι με τους αξιοπρεπής μισθούς που πρέπει να τους παρέχονται), ώστε ναμπαίνουνεμπόδια στην ενοποίηση των συλλογικών και οργανωμένων αντιδράσεων από ασφαλισμένουςκαιεπαγγελατίες υγείας και να διαμορφώνεται έδαφος αποδοχής του στρατηγικού σχεδιασμούγιατηνπεραιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας!

Το πρόβλημα λοιπόν Κύριε Υπουργέ που δημιουργήθηκε και στο Ιπποκράτειο Γ. Νοσοκομείο, δενείναι κεραυνός εν αιθρία, ούτε μεμονωμένο γεγονός, αλλά το αποτέλεσμα της αναμενόμενηςκλιμάκωσης των παραπάνω ενεργειών όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων που στόχοέχουντηνόλο και μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στις “ καθαρές “ κερδοφόρες υπηρεσίες υγείαςκαιόχι στην “ λάντζα “ που την αφήνετε για ότι θα απομείνει στο τέλος από το δημόσιο τομέαυγείας!

Η εκ των υστέρων προκήρυξη διαγωνισμού πρόσληψης αναισθησιολόγων, διατηρώνταςτοεργασιακό και μισθολογικό καθεστώς στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα που έχει διαμορφωθεί διαχρονικάαπό όλες τις κυβερνήσεις ήταν βέβαιο ότι θα απέβαινε άκαρπη !

Στην εξίσωση που καλείστε να δώσετε λύση αν και από ότι φαίνεται από την διαστάσεις πουέχειπάρει το θέμα αυτό και τις παρενέργειες που έχει δημιουργήσει σε βάρος της υγείας δεκάδων ανθρώπωνδεν είναι και ο διακαής σας πόθος, υπάρχουν τα εξής αριθμητικά δεδομένα:

 Για τις 12 χειρουργικές αίθουσες του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου χρειάζονται 40 αναισθησιολόγοισύμφωνα με την εκτίμηση της επιστημονικής κοινότητας του νοσοκομείου.

4

 Το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα προβλέπει 27 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, αλλάέχουναπομείνει μόνο 8, δηλαδή το 1/5 στην 1η περίπτωση ή το 1/3 στην 2η, το αποτέλεσμα της όμωςμεόποιον υπολογισμό είναι τραγικό !

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δημιουργεί αίσθημα απελπισίας και ανασφάλειας σε όποιον δενανήκειστην αστική τάξη της χώρας για να μπορεί να επιλέξει σε ποιο ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα, σεποιαχώρα ή σε ποια Ηπειρο θα καταφύγει για θέματα υγείας, αλλά ανήκει στα χαμηλά λαϊκά στρώματακαιπροσδοκά να βρει την λύση στο πρόβλημα της υγείας του στις δημόσιες δομές υγείας !

Η λύση αυτής της εξίσωσης όμως κύριε Υπουργέ είναι στα χέρια της κυβέρνησής σας , ανκαι τηνουσιαστική και οριστική λύση μπορεί να την δώσει μόνο ο ίδιος ο λαός με τους αγώνες του!

Και μην επιχειρήσετε να επικαλεστείτε την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ότι σας εμποδίζεινα πάρετε ουσιαστικά μέτρα, γιατί η πραγματικότητα το γνωρίζετε πολύ καλά είναι τελείωςδιαφορετική. Είναι θέμα προτεραιοτήτων και για την δική σας κυβέρνηση για το ποιές ανάγκες πρέπει νακαλύπτονται πάση θυσία, ακομη και αν πεθαίνουν χιλιάδες συνάνθρωποί μας από την πανδημίακαιεκατοντάδες άλλοι από τις ασθένειες που πλέον δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα. Ακόμηκαι ανκαταστρέφονται εκατομμύρια στρέμματα δασικού πλούτου, χάνονται δεκάδες ανθρώπινες ζωέςαπόπυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις και σεισμούς και καταστρέφονται εξαιτίας όλωναυτώνεκατοντάδες λαικές περιουσίες και δημόσιες υποδομές. Είναι οι “ανάγκες” που κατέστησαν την χώρα μας πρωταθλήτρια ανάμεσα σε 30 χώρες μέλητουΝΑΤΟ με τα 6,5 δις € το 2021, τα 7,5 δις € για το 2022 και τα 4 δις € μ.ο. για κάθε χρόνοστιςεξοπλιστικές δαπάνες ;

Δαπάνες που γίνονται για να νιώθουν οι “ φίλοι” σας εκεί στην Σαουδική Αραβία πουμοιράζεστεκοινές “ αξίες “ μαζί τους ασφαλείς με τις χρυσοπλήρωμενες από τον λαό συστοιχίες πάτριοτ. Γιανασας είναι ευγνώμονες οι άλλοι εκ του βορρά συμμαχοι που επιτηρείτε τον εναέριο χώροτουςμεταάλλα χρυσοπληρωμένα μαχητικά αεροπλάνα και όπου αλλού στέλνεται οπλισμό και προσωπικότωνενόπλων δυνάμεων καθ υπόδειξη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ντόπιας αστικής τάξης πουυπηρετείτετα συμφέροντα της με συνέπεια. Αυτών τα συμφέροντα προστατεύονται με τα τόσα δις που σπαταλάτε για όπλα που προορίζονται όχιγια την άμυνα της χώρας αλλά για τους τυχοδιωκτικούς πολέμους και επεμβάσεις των φίλωνκαισυμμάχων σας εντός και εκτός της λυκοσυμμαχίας. Άρα χρήματα υπάρχουν, και ας μην μιλήσουμε για τα άλλα δεκάδες δις που κατευθύνονται μετηνμορφή αναπτυξιακών πακέτων σε όλους αυτούς που στο όνομα της πράσινης ανάπτυξηςέχουνγκριζάρει την μισή Ελλάδα από τις “ θαυματουργές “ συνέπειες της κάθε αντιπυρικής περιόδου. Ας δούμε λοιπόν κύριε Υπουργέ με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς, τι θα μπορούσενααπολαύσει ο ελληνικός λαός αν από τα χρήματα που προέρχονται από την δική του φοροαφαιμαξη, γιαμία χρονιά τουλάχιστον τα 4 δις € πήγαιναν όχι για Νατοικούς εξοπλισμούς αλλά για κάποιες απότιςδικές του κοινωνικού χαρακτήρα ανάγκες.

5

Με 4 δις ευρώ κύριε Υπουργέ θα μπορούσαν:

 Να κατασκευαστούν 57 νέα σύγχρονα Νοσοκομεία σε όλη την χώρα με κατασκευαστικόκόστος71.000.000 ευρώ , όσο είχε προυπολογιστεί και η κατασκευή του νέου Νοσοκομείου της Χαλκίδας. ή

 Να προσληφθούν 13.000 ειδικευμένοι γιατροί και όχι μόνο 6.000 που είναι οι κενές οργανικέςθέσειςσύμφωνα με το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα, για να καλυφθούν πλήρως όλες οι ανάγκες στονδημόσιοτομέα της υγείας αλλά και στους χώρους εργασίας και με εξασφαλισμένη μισθοδοσία για10χρόνιαστην βαθμίδα του Επιμελητή Β΄!

Τι λέτε; Μέσα σε τόσους γιατρούς δεν θα υπήρχαν και 40 αναισθησιολόγοι για το ΙπποκράτειοΝοσοκομείο;

ή

 Να κατασκευαστούν 800 σύγχρονα και ασφαλή με αντισεισμική προστασία σχολικά συγκροτήματασε όλη την χώρα με μ.ο. κόστος κατασκευής 5.000.000 ευρώ το ένα, όσο είχε προυπολογιστεί τονεοσχολικό συγκρότημα στην Νέα Φιλαδέλφεια για το το 3ο γενικό λύκειο και το 3ο γυμνάσιο. ή

 Να χτιστούν 40.000 σπίτια όσος είναι και ο αριθμός των αστέγων στην χώρα μας μεκόστοςκατασκευής για κάθε σπίτι 100.000 ευρώ !

ή

 Να χρηματοδοτηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της πολιτικής προστασίαςγιατην ενίσχυση της πυροπροστασίας , της δασοπροστασίας, της αντιπλημμυρικής και αντισεισμικηςθωράκισης. Για να μην κινδυνεύει πλέον κανένα δασικό οικοσύστημα, κανένας άνθρωπος και καμίαπεριουσία από πυρκαγιές , πλημμύρες , χιονοπτώσεις και σεισμούς !

Σας παρέθεσα ένα μικρό δείγμα από τις κοινωνικές ανάγκες που ταλανίζουν τον λαό και τοντόποόχιγιατί ευελπιστώ ότι είναι στις προθέσεις σας ως κυβέρνηση να εφαρμόσετε τέτοιου είδους φιλολαϊκέςπολιτικές , αλλα για να οριοθετήσω το έδαφος που έχετε διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις μετιςαντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζετε για να ζήσουν την χαμοζωή τους εκατομμύριαελληνικέςοικογένειες. Αποσπασματικές λύσεις μπορεί να σκαρφιστήτε όπως και αυτό που επιλέξατε να κάνετεαντί ναδώσετε την λύση που αρμόζει σε ένα τέτοιου μεγέθους νοσηλευτικό ίδρυμα με το να μεταφέρετετουςασθενείς του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου σε ιδιωτικές κλινικές για τις χειρουργικές επεμβάσεις. Κύριε Υπουργέ ακούστε έστω και τώρα την φωνή των ίδιων των εργαζομένων στον τομέατηςυγείας έτσι όπως εκφράζεται μέσα από τις προτάσεις που σας έχουν καταθέσει τα συνδικαλιστικάτους όργανα, μήπως και σωθούν κάποιοι συνάνθρωποι μας και βρουν την υγειάτουςακόμηπερισσότεροι. Την οριστική λύση όμως είναι βέβαιο ότι θα την δώσει ο ίδιος ο λαός που βιώνει καθημερινάστοπετσί του τις συνέπειες από τις εγκληματικές πολιτικές με τον οργανωμένο του αγώνα !

Υστερόγραφο: Κατά την διάρκεια κύριε Υπουργέ της νοσηλείας μου, βίωσα ( όπως φυσικάτονβίωσανκαι άλλοι ασθενείς ) όλο αυτόν τον τραγέλαφο που έχετε δημιουργήσει με την πολιτικήσαςστανοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Για μία διερευνητική εγχείρηση μέσα στην διάρκεια τριών ( 3 ) 24ωρων νοσηλείας, μετακινήθηκατέσσερις ( 4 ) φορές , αναμέσα σε δύο ( 2 ) νοσηλευτικά ίδρύματα, σε τέσσερις ( 4 ) κλινικέςκαι

6

τέσσερα ( 4 ) δωμάτια με ανάλογο χρόνο αναμονής για κάθε μετακίνηση εκτός κλίνης και μεότισημαίνει αυτή η διαρκή κινητικότητα για την ποιότητα νοσηλείας ενός μετεγχειρητικού ασθενήκαισυγκεκριμένα:

 8/8ου από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο με δική μου μέριμνα μετακίνηση σε Ιδιωτικήκλινικήδωμάτιο 406 για την πραγματοποίηση της διερευνητικής χειρουργικής επέμβασης στις 9/8ου.  10/8ου μεταφορά με ΕΚΑΒ από Ιδιωτική κλινική στην Καρδιολογική κλινική δωμάτιο307τουΙπποκράτειου νοσοκομείου λόγω μετατροπής της ουρολογικής κλινικής σε μονάδαcovid. Ηουρολογική κλινική με ελάχιστες κλίνες “φιλοξενήται” σε χώρους της Ε΄ χειρουργικής κλινικής .  11/8ου ώρα 14.30 μεταφορά από καρδιολογική κλινική μαζί με τα κλινοσκεπάσματα μουανάχείραςλόγω έλλειψης στην Ε΄χειρουργική κλινική στο δωμάτιο 308. Μετά από το πέρας μισής ώραςστις15.00΄ εντολή εκ νέου για μεταφορά στο δωμάτιο 309 της ουρολογικής κλινικής που φιλοξενείται στηνΕ΄ χειρουργική κλινική !!!

Αυτή και πολύ χειρότερη ακόμη είναι κύριε Υπουργέ η καθημερινότητα των ασθενών στονέοΕΣΥπου διαμορφώνεται σιγά σιγά με τις ¨σωτήριες χειρουργικές ” σας παρεμβάσεις. Αυτός είναι και ογολγοθάς των εργαζομένων στην υγεία που προσπαθούν κάτω από τραγικά αντίξοες συνθήκεςνακαλύψουν με περίσσιο φιλότιμο και αλτρουισμό όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργούνσεβάροςτης υγείας των λαϊκών στρωμάτων οι εγκληματικές πολιτικές που εφαρμόζουν διαχρονικάόλεςοικυβερνήσεις !

Σε όλους αυτούς απευθύνω και εγώ από την πλευρά μου τις θερμές μου ευχαριστίες γιατηνπροσπάθεια που κατέβαλαν στην αποκατάσταση της υγείας μου και την άμβλυνσητωνπροαναφερόμενων προβλημάτων που αντιμετώπισα κατά την διάρκεια της νοσηλείας μουστοΙπποκράτειο Γ. Νοσοκομείο !

Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας !

Μιχάλης Μιχαήλ

Θεσσαλονίκη 12 Αυγούστου 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]