ΕΛ.ΑΣ:ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΣΠΕΙΡΑΣ ΠΟΥ ΧΤΥΠΟΥΣΕ ΣΕ ΑΤΜ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΑΣΥ ΠΓΝΙ & ΓΝ Χ/Κώστα. ΦΕΚ καθηκοντολόγιου ΔΕ "βοηθών" νοσηλευτών: ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ.

 


Να ανακληθεί η υπουργική απόφαση για το καθηκοντολόγιο των Βοηθών Νοσηλευτών που διατηρεί την αδικία σε βάρος τους, διαιωνίζει τη πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού και οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας εκατοντάδων νοσηλευτικών τμημάτων πανελλαδικά.


Να καθιερωθεί ΜΙΑ ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού, με Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, και ένταξη, με μεταβατικές διαδικασίες, των ΤΕ και ΔΕ συναδέλφων


                                 


ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ σε χιλιάδες νοσηλευτές και «βοηθούς» νοσηλευτές προκαλεί η απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση Γ6/Γ.Π.οικ. 46042/2022 – ΦΕΚ 4209/Β/8-8-2022 «Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ, καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ», (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ), η οποία παγιώνοντας το άδικο καθεστώς που υπήρχε :


● διατηρεί και παγιώνει την αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών οι οποίοι εκτελούν πλήρη καθήκοντα νοσηλευτή με πολύ χαμηλότερη αμοιβή από έναν νοσηλευτή και ταυτόχρονα τους υποβαθμίζει αναθέτοντας  επιπλέον αλλότρια καθήκοντα, όπως: «μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων, εγγράφων, φακέλων ασθενών και άλλων αντικειμένων, από το ένα νοσηλευτικό τμήμα σε άλλο, στο φαρμακείο ή όπου αλλού παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊστάμενου ή του υπεύθυνου νοσηλευτή.»


● δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών των σχολών των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών (χορήγηση φαρμάκων, φλεβοκέντηση κ.α.).


● διαιωνίζει την πολυδιάσπαση  του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και «βοηθούς» νοσηλευτές και καλλιεργεί παραπέρα το διαίρει και βασίλευε ακόμα και μέσα στο ίδιο τμήμα, δεδομένου ότι αναθέτει την «αποκλειστική ευθύνη για την εκτέλεση επιπλέον νοσηλευτικών πράξεων από βοηθό νοσηλευτή στον υπεύθυνο νοσηλευτή, ο οποίος φέρει την ευθύνη να κρίνει εάν ο Βοηθός Νοσηλευτής δύναται να εκτελέσει.»

Με το «κόλπο» της ανάθεσης-εκχώρησης αρμοδιότητας, παγιώνεται η στρεβλή κατάσταση να εργάζεται ένας βοηθός νοσηλευτής εκτελώντας πλήρη καθήκοντα νοσηλευτή και να πληρώνεται πολύ λιγότερα από έναν νοσηλευτή, εξασφαλίζοντας έτσι φθηνότερο εργατικό δυναμικό για τον εργοδότη. Με αυτό το «κόλπο» οι ίδιοι  που αφαιρούν κάθε επαγγελματικό δικαίωμα από τους ΔΕ νοσηλευτές , όταν παρουσιάζουν την στελέχωση  κλινικών σε ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ συμπεριλαμβάνουν τους «βοηθούς» ισότιμα με τους νοσηλευτές.


Με το ίδιο «κόλπο» αυξάνεται η κλινική και νομική ευθύνη αλλά και η εντατικοποίηση του «αναθέτοντα» νοσηλευτή, ο οποίος χρεώνεται τον έλεγχο και την ευθύνη για πράξεις άλλων, τους οποίους μάλιστα οφείλει να αξιολογεί για την επάρκεια τους καθημερινά!!!


● στις σημερινές συνθήκες μεγάλης υποστελέχωσης - που επιδεινώνεται από τις αναστολές εργασίας χιλιάδων συναδέλφων – και σε συνδυασμό με την αύξηση του φόρτου εργασίας των νοσηλευτών από την εισαγωγή των εντύπων του ΟΔΙΠΥ Α.Ε., οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας εκατοντάδων νοσηλευτικών τμημάτων σε δεκάδες νοσοκομεία πανελλαδικά.


ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που «ανοίγει η συζήτηση» για τη νοσηλευτική εκπαίδευση, τα καθηκοντολόγια των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών και τη θεσμοθέτηση ενιαίου ή ξεχωριστών νοσηλευτικών κλάδων.


●  το 2014, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αποσύρει το νομοσχέδιο για θεσμοθέτηση κλάδου ΠΕ – ΤΕ νοσηλευτών, κάτω από την πίεση των Ιατρικών Συλλόγων διότι προβλεπόταν και επέκταση νοσηλευτικών αρμοδιοτήτων που οι Ιατρικοί Σύλλογοι θεώρησαν αντιποίηση ιατρικών πράξεων.


● το 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε την πρόταση νόμου για δημιουργία ενιαίου νοσηλευτικού κλάδου, κάτω από την «πίεση» – υποτίθεται – κινητοποιήσεων της ΕΝΕ – ΠΑΣΥΝΟ και της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ.


● το 2018, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ) ήταν η δημιουργία μιας νέας υποβαθμισμένης επαγγελματικής κατηγορίας νοσηλευτή (με επικρατέστερη ονομασία: «φροντιστής ασθενών») και άγνωστα καθήκοντα και επαγγελματικά δικαιώματα.


● το 2020, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχώρησε στην υλοποίηση της πρότασης για θεσμοθέτηση ξεχωριστών κλάδων για τους ΠΕ – ΤΕ νοσηλευτές και τους ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές αντίστοιχα.


 


Χαρακτηριστική είναι η στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, που, το 2017, συντάχθηκε, με την ΕΝΕ-ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ ενάντια στη δημιουργία ενιαίου κλάδου ενώ το 2020 είχε υιοθετήσει το αίτημα για «Ενιαίο Κλάδο Νοσηλευτικού Προσωπικού με διακριτά καθήκοντα», ενώ το σχετικό ψήφισμα της ΑΔΕΔΥ ανέφερε: «Η ΠΟΕΔΗΝ δεν επιδιώκει να καταργήσει τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στο Νοσηλευτικό Προσωπικό» Δηλαδή, ξεκάθαρη ομολογία ότι θέλουν να συνεχίζεται η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού.


Ακόμη πιο αποκαλυπτική είναι η πρόταση της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της ΠΑΣΥΝΟ (που είναι ταυτόχρονα και ηγεσία της Ε.Ν.Ε.) για καθιέρωση «υπεύθυνου νοσηλευτή», με 16ωρη βάρδια ή «εφημερία» (8ωρη πρωινή και σε συνέχεια απογευματινή ή νυχτερινή) που θα «εποπτεύει και θα εκχωρεί αρμοδιότητες στον βοηθό νοσηλευτή». Δηλαδή «εκτόξευση» της εντατικοποίησης για τους ΤΕ και ΠΕ συναδέλφους και ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση για τους ΔΕ συναδέλφους οι οποίοι θα τα κάνουν ΟΛΑ με λιγότερο μισθό. 


Η  πρόσφατη υπουργική απόφαση για το καθηκοντολόγιο εντάσσεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ένταση της εκμετάλλευσης και των διαχωρισμών σε βάρος όλου του νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα των ΔΕ συναδέλφων, στα πλαίσια της επέκτασης λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.


Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί φαίνεται επίσης ότι υπηρετούν τον στόχο για ανάπτυξη του ιδιωτικού επαγγέλματος, μέσω εταιρειών, του «κατ’ οίκον» νοσηλευτή που είναι διαχρονικό αίτημα της ΕΝΕ-ΠΑΣΥΝΟ. Αυτό όμως προϋποθέτει επέκταση νοσηλευτικών καθηκόντων που σήμερα όμως αποτελούν ιατρικές πράξεις. Πιθανότατα εκτιμούν ότι ένας κλάδος που θα περιλαμβάνει μόνο τους ΠΕ και ΤΕ συναδέλφους θα έχει μεγαλύτερο «κύρος» για να «διεκδικήσει» ευρύτερο πεδίο καθηκόντων. Όπως επιχειρήθηκε να γίνει το 2014 και το 2020.


  Γι’ αυτό και στην υπουργική απόφαση (17/10/2019) για την τροποποίηση λειτουργίας του ΕΣΑΝ ορίζεται ότι: «Συγκροτεί επιτροπή για την διαμόρφωσης πλαισίου που αφορά στα επαγγέλματα που ανήκουν στη Νοσηλευτική Υπηρεσία και άσκησης ιδιωτικού έργου (καθορισμός καθηκοντολογίου, περιγραφή νοσηλευτικών πράξεων, όροι και προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου, κ.α.)


Να καταργηθεί η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού


Τόσο αυτοί που προτείνουν  ξεχωριστούς, όσο και αυτοί που προτείνουν ενιαίο νοσηλευτικό κλάδο, αποφεύγουν συνειδητά να «αγγίξουν» τον πυρήνα του προβλήματος, την πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού.


Που εκδηλώνεται – στο εκπαιδευτικό επίπεδο – με την ύπαρξη πληθώρας  διαφορετικών σχολών, δημόσιων και ιδιωτικών, διαφόρων βαθμίδων που "παράγουν νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές" ενώ στο εργασιακό επίπεδο, εκδηλώνεται με την ύπαρξη 3 διαφορετικών κατηγοριών νοσηλευτικού προσωπικού, που στις περισσότερες περιπτώσεις «κάνουν τα ίδια» αλλά έχουν διαφορετικά μισθολόγια, με «αδικημένους», τους ΔΕ συναδέλφους.


Η πολυδιάσπαση και η συνεχιζόμενη εκμετάλλευση του νοσηλευτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών υπηρετεί την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες»,  και εντάσσεται στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ»..


Βασικό χαρακτηριστικό του «νέου ΕΣΥ» είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. (για την «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων») και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε το ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. (μετεξέλιξη της ΕΣΑΝ Α.Ε.) στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.


 Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας θα συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «αποδοτικό» και «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που θα λειτουργεί ως «ιδιωτικός ασφαλιστικός οργανισμός») θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. Στον σχεδιασμό αυτό εντάσσεται και η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων  και η διατήρηση της πολυδιάσπασης του νοσηλευτικού προσωπικού.


 


Η μόνη πρόταση που συμβάλλει στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλου του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των αναγκών των ασθενών, είναι η κατάργηση της πολυδιάσπασης και η δημιουργία ΜΙΑΣ, ΕΝΙΑΙΑΣ κατηγορίας, με Πανεπιστημιακή  Εκπαίδευση, όπου θα ενταχθούν, με μεταβατικές διαδικασίες οι ΤΕ και ΔΕ συνάδελφοι. Μόνο έτσι οι νοσηλευτές θα έχουμε ίδιο επίπεδο σπουδών, ίδια δικαιώματα (μισθολογικά και εξέλιξης) και ίδια καθήκοντα και θα μπορούμε να εργαζόμαστε και να προσφέρουμε ολοκληρωμένη νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς.


Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας, ενάντια στους σχεδιασμούς του ΝΕΟΥ ΕΣΥ, που αποτελούνε την πολιτική και οικονομική μήτρα όλων των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων στην Υγεία.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Α.Σ.Υ.) ΠΓΝΙ & ΓΝ Χ/ΚΩΣΤΑ

                                               (στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ.)   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]