ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Στην τελική ευθεία οι προσφορές για το λιμάνι Ηγουμενίτσας

 


Σήμερα, υποβάλλονται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ.) και στο ταμείο αναμένουν την εμφάνιση δύο επενδυτών ενώ την τελευταία στιγμή θα κριθεί η συμμετοχή ενός ή δύο άλλων ομίλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Grimaldi (έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσω της κοινοπραξίας Grimaldi Euromed – Μινωϊκές Γραμμές) και ο ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη θα δώσουν σκληρή μάχη για τον έλεγχο του λιμανιού καθώς και των πρόσθετων υποδομών (μαρίνες, κ.λπ.) που σχεδιάζονται στην Ηγουμενίτσα. Δεν είναι σίγουρο αν τελικά θα υποβάλλει ανταγωνιστική προσφορά η κοινοπραξία της Attica με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.


Στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού είχαν προκριθεί και η αμερικανική Quintana Infrastructure & Development, η Aegean Oil του Δημ. Μελισσανίδη, μια κοινοπραξία της Archirodon με τις ΑΝΕΚ και Trident Hellas και η ιαπωνική Portek International. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί πως κάποιος από τους συγκεκριμένους ομίλους θα καταθέσει σήμερα δεσμευτική οικονομική προσφορά ή τουλάχιστον προσφορά που θα μπορεί να απειλήσει τους δύο σφόδρα ενδιαφερόμενους.



Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η υποχρέωση του επενδυτή να προχωρήσει στην αναβάθμιση ενός εκ των τριών τουριστικών λιμένων (μαρίνες) που ελέγχει ο Ο.Λ.ΗΓ. επηρεάζει αρνητικά το τίμημα που προσδοκά να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ. Λόγω της πρόσθετης δαπάνης στην οποία θα υποχρεωθεί ο νέος ιδιοκτήτης αφού καταγράφεται έκρηξη στις τιμές των πρώτων υλών και των υλικών κατασκευής. «Σε τελική ανάλυση, το ύψος του τιμήματος θα κριθεί από το πόσο ενδιαφέρεται ο υποψήφιος» λένε όσοι παρακολουθούν τη διαδικασία. Προβλέπουν, πάντως, πως ενδέχεται να κινηθεί σε επίπεδα άνω των 25 – 30 εκατ. ευρώ. Ούτως ή άλλως, όπως συνέβη και σε προηγούμενους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ η διοίκηση του ταμείου μπορεί να ζητήσει βελτίωση της οικονομικής προσφοράς αν υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου πλειοδότη.


Ο διαγωνισμός για την πώληση του Ο.Λ.ΗΓ. είναι ο τρίτος που φτάνει σε τελικό στάδιο από το ΤΑΙΠΕΔ. Είχε προηγηθεί η πώληση του ΟΛΠ στον Πειραιά και του ΟΛΘ στην Θεσσαλονίκη. Πριν από λίγες ημέρες αναβλήθηκε, χωρίς να υπάρξει επίσημη εξήγηση, η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Για το τελευταίο ενδιαφέρεται τόσο ένα σχήμα αμερικανικών εταιρειών (όχι και τόσο μεγάλου προφίλ, όπως θα προσδοκούσε η κυβέρνηση…) και μια κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου με τον όμιλο Goldair και τη γαλλική Bollore. Στο τελικό στάδιο είχε περάσει και κοινοπραξία υπό την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την αμερικανική Black Summit Financial Group, την Euroports και την EFA Group.



Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ελέγχει όχι μόνο το λιμάνι της πόλης αλλά και τα αλιευτικά καταφύγια Σαγιάδας και Πλαταριάς καθώς και τον τουριστικό λιμένα Συβότων που αναμένεται να αναβαθμιστεί.


 Φώτης Κόλλιας-   powergame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]