Ιωάννινα:Χιλιάδες εργατόκοσμου στην εκδήλωση αλληλεγγύης των εργατικών σωματείων


 Χιλιάδες εργατόκοσμου στην εκδήλωση αλληλεγγύης των εργατικών σωματείων 

Χιλιάδες εργατόκοσμου για ακόμη μία χρονιά κατέκλυσαν με τη μαζική τους συμμετοχή εχθές το βράδυ την κεντρική πλατεία, στην εκδήλωση αλληλεγγύης των εργατικών σωματείων της πόλης. Το απογευματινό μπουρίνι δεν τους απέτρεψε να ανανεώσουν τη στήριξή τους στη δράση των εργατικών σωματείων που όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν αποκούμπι για όποιον θέλει να ορθώσει ανάστημα στο άδικο αυτό εκμεταλλευτικό σύστημα. 

Με σύνθημα «στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα. Όπλο μας η αλληλεγγύη», εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, έστειλαν μήνυμα ότι μπροστά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται δεν τα διπλώνουν, επιλέγουν να αγωνιστούν, να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Η εκδήλωση αποτελεί την κορύφωση μιας πλούσιας πολιτιστικής ψυχαγωγικής δραστηριότητας που ανέπτυξαν τα σωματεία στη διάρκεια του καλοκαιριού που οργανώθηκε από εκατοντάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενους ενώ αγκαλιάστηκε από χιλιάδες Γιαννιώτες με την παρουσία των νέων ζευγαριών να ξεχωρίζει.


Στο χώρο της κεντρικής πλατείας λειτούργησε περίπτερο των σωματείων και των «Λαϊκών μαθημάτων Αλληλεγγύης» με ενημερωτικό υλικό και αιτήσεις εγγραφής. Παράλληλα, κλιμάκια συνδικαλιστών, άνοιγαν τη συζήτηση με τους παρευρισκόμενους ενημερώνοντας τους για τις δράσεις των σωματείων ενώ πολλοί ήταν αυτοί που στήριξαν οικονομικά την προσπάθεια τους.

Η χθεσινή εκδήλωση άνοιξε με μουσικό αφηγηματικό αφιέρωμα στην Μικρασιατική καταστροφή του 1922 όπου με μία διαφορετική ματιά στην ιστορία αναδείχθηκε ότι τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών τους πληρώνουν πάντα οι λαοί. Πρόσθετα, μέσα από σειρά στοιχείων και για τους προσφυγικούς πληθυσμούς που εγκαταστάθηκαν στα Γιάννενα προβλήθηκε η άγρια εκμετάλλευση τους από την ντόπια αστική τάξη.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Κώστα Πρέντζα εκ μέρους των εκπαιδευτικών των «Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης» που φέτος συμπληρώνουν 10 χρόνια λειτουργίας. Ο ομιλητής ανάμεσα στα άλλα επισήμανε ότι «σκοπός των λαϊκών μαθημάτων είναι από τη μία η στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους στην προσπάθεια να αντιπαλέψουν τα ποικίλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην κατάκτηση της γνώσης και από την άλλη να διδάξουν έμπρακτα την έννοια της αλληλεγγύης, να κάνουν πράξη ότι μπροστά στις όποιες δυσκολίες μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα εμπόδια και τους φραγμούς στη μόρφωση που ορθώνουν για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών η υλοποίηση των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ και της ΕΕ από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, για να υποστηρίξει ότι απέναντι σε αυτή την πολιτική βρίσκονται τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων σε κοινό μέτωπο με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. «Τα σωματεία που στηρίζουν τα λαϊκά μαθήματα είναι αυτά που βγαίνουν μπροστά για τη διεκδίκηση ενός σύγχρονου σχολείου που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος χωρίς κενά και ελλείψεις. Ένα σχολείο στέρεας γνώσης και πολύπλευρης μόρφωσης στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών», διευκρινίζοντας ότι στόχος των διοργανωτών δεν είναι να υποκαταστήσουν το δημόσιο σχολείο. Τέλος, ευχαρίστησε τους δεκάδες εθελοντές εκπαιδευτικούς και φοιτητές που όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν άδολα τη λειτουργία των λαϊκών μαθημάτων ενώ κάλεσε μαθητές και γονείς να δηλώσουν συμμετοχή για τη νέα σχολική χρονιά.


Στη συνέχεια ο Νίκος Έξαρχος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, εκ μέρους των εργατικών σωματείων αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα στο ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες εργαζομένων «πώς θα βγει ο χειμώνας». Υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης  απέναντι στο κύμα της ακρίβειας και της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας  στην πραγματικότητα τα πληρώνει ο λαός μέσα από τη φορολογία, ενώ στην ουσία στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας, της πράσινης μετάβασης και των κυρώσεων στη Ρωσία είναι αυτές που καταδικάζουν τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια.

Απέναντι στη λαϊκή οργή και στην απαίτηση «να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ» υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει, αλλά μαζί της να πάρει δρόμο και η αντιλαϊκή πολιτική και όσοι την στηρίζουν. Υπογράμμισε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ την ώρα που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας έχουν προδιαγράψει το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης αφού συμφωνούν στο νέο υπερμνημόνιο, το Ταμείο Ανάκαμψης, στους τσακισμένους μισθούς στα όρια των αντοχών της οικονομίας και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ. 


«Λύση για εμάς αυτές τις συνθήκες είναι η οργάνωση στους χώρους δουλειάς, η διεκδίκηση, η ένταση της αλληλεγγύης» τόνισε χαρακτηριστικά «για να πληρώσει η μεγαλοεργοδοσία και όχι ο λαός» τις συνέπειες από τη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση. Ακολούθως, υποστήριξε ότι σήμερα το ταξικό εργατικό κίνημα είναι πιο έμπειρο και δυνατό, ενώ με παραδείγματα από σκληρούς αγώνες όπως αυτών των εργαζομένων στα λιπάσματα Καβάλας, στην Cosco, την ΛΑΡΚΟ, την e-food ανέδειξε ότι ο λαός μπορεί να ορθώσει «ασπίδα προστασίας» στα αντιλαϊκά μέτρα αποσπώντας κατακτήσεις, χωρίς να χάνει χρόνο σε νέες αυταπάτες, αναζητώντας σωτηρίες που δεν υπάρχουν. Τέλος κάλεσε σε στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», των σχολικών καθαριστριών και των Goody's στα Γιάννενα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]