“Μικρά Ασία, η γη μας” στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης Τετάρτη 10 Αυγούστου




Μια ξεχωριστή  εκδήλωση με τίτλο “Μικρά Ασία, η γη μας”  παρουσιάζει ο Δήμος  Πρέβεζας την Τετάρτη 10 Αυγούστου στο Αρχαίο  Ωδείο Νικόπολης με  είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Με κεντρικούς συντελεστές τους Γρηγόρη Βαλτινό, Αρετή Κετιμέ και Κώστα Μήτση και μια  αξιόλογη ομάδα μουσικών και ηθοποιών  ο λόγος και η μουσική θα  “συναντηθούν” επί σκηνής , τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. 

Μέσα από τραγούδια και μουσική, μέσα από κείμενα και αληθινές μαρτυρίες θα μεταφερθούμε στην εποχή που η κοσμοπολίτικη Σμύρνη ήταν η αρχόντισσα πόλη της Ιωνίας, αλλά και στην εποχή που σημάδεψε με την τραγικότητά της τη ζωή όλων των Ελλήνων στα μετέπειτα χρόνια. 

Ο κορυφαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης Γρηγόρης Βαλτινός θα ενώσει με την επιβλητική του αφήγηση τις ιστορίες των ανθρώπων σε μια ενιαία ιστορία που αποτελεί τελικά την πορεία ζωής εκατομμυρίων προσφύγων. 

Η Αρετή Κετιμέ και ο Κώστας Μήτσης, η ταλαντούχα νέα γενιά των ερμηνευτών της παράδοσης, μαζί με κορυφαίους μουσικούς της παραδοσιακής σκηνής θα αποδώσουν τραγούδια και σκοπούς της Μικράς Ασίας με το παλιό και αναλλοίωτο ύφος και θα μας μεταφέρουν στην εποχή της ξεγνοιασιάς και της πνευματικής δημιουργίας του μικρασιατικού ελληνισμού. 

Η σύνθεση της παράστασης και τα κείμενα είναι της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου.



“ Αγιαντζίκ-Αρχάγγελος δυο πατρίδες” 

Την Πέμπτη 11 Αυγούστου  ο Δήμος Πρέβεζας θα παρουσιάσει στο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, μια σύνθετη μουσικοχορευτική παράσταση, οδοιπορικό στους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους στο  Αγιαντζίκ της Μικράς Ασίας  και εγκαταστάθηκαν στη νέα πατρίδα, στο χωριό Αρχάγγελος Πρέβεζας. 

Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί η ιστορία του ξεριζωμού των Αρχαγγελιωτών , οι δυσκολίες  και τα δεινά που αντιμετώπισαν για την επιβίωση, η δημιουργία  του χωριού και η νέα πατρίδα.

Ολες αυτές οι εμπειρίες θα αποτυπωθούν σε μια σύνθεση αφηγήσεων, μουσικής και χορού  ,τιμώντας τη μνήμη όλων όσοι ξεριζώθηκαν και αγωνίστηκαν για τη δημιουργία της νέας πατρίδας στην Πρέβεζα.

Αφήγηση-κείμενα Παύλος Σοφόπουλος, Βούλα Σοφοπούλου

Τραγούδι Κώστα Μήτσης-Μανώλης Κόττορος και  ομάδα μουσικών.

Πλαισιώνουν τα   Χορευτικά του Δήμου Πρέβεζας, του  Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου  Αρτας “Σκουφάς” και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν.Σινώπης “Διογένης”.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]