Σκέφτεται η κυβέρνηση να επαναφέρει τη 13η σύνταξη και το ΕΚΑΣ;Η απάντηση Σταϊκούρα


 Για το εάν σκέφτεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επαναφέρει την 13η σύνταξη αλλά και το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ρωτήθηκε χθες  από δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού του ΣΚΑΙ ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

“Δεν θα ανοίξω συζήτηση για οποιοδήποτε μέτρο που αφορά το μέλλον. Διότι τους όρους και τις προϋποθέσεις τις συζητάμε με τον Πρωθυπουργό και αυτός θα τις προτεραιοποιήσει στην υλοποίηση διαφόρων μέτρων” απάντησε ο κ.  Σταϊκούρας.


Ωστόσο την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι ” τα περιθώρια που υπάρχουν στον κρατικό προϋπολογισμό είναι πεπερασμένα και γίνονται ακόμη πιο στενά όσο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα” .

ΕΚΑΣ και 13η σύνταξη: Πότε καταργήθηκαν και σε ποιους χορηγούνταν

Για το ΕΚΑΣ 


Υπενθυμίζεται ότι το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) καταργήθηκε από την 1η Ιανουαρίου του 2020 με την ψήφιση του νόμου  Κατρούγκαλου. Σημειώνεται ότι η εν λόγω παροχή καταβαλλόταν με εισοδηματικά κριτήρια σε χαμηλοσυνταξιούχους.  Ωστόσο πολλοί συνταξιούχοι το είχαν απολέσει ήδη τα έτη 2015-2016, ενώ οι νέοι χαμηλοσυνταξιούχοι (μετά τον Μάιο 2016) με ρητή απαγόρευση του νόμου δεν το λάμβαναν.


Για την 13η σύνταξη


Η βάση υπολογισμού της 13ης σύνταξης ήταν το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγούνταν κάθε Μάιο του έτους από τον ΟΠΕΚΑ. Ενώ στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούνταν περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζονταν επί του αθροίσματος τους. Δηλαδή όσοι λάμβαναν δύο συντάξεις έπαιρναν και  διπλή 13η σύνταξη.


Τα ποσά τα οποία δικαιούταν κάποιος  ήταν ανάλογα με το ύψος του ποσού της σύνταξης του. Αναλυτικά:


Οι πολίτες με μικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ, λάμβαναν το 100% της σύνταξής τους.

Οι πολίτες με με μικτή κύρια σύνταξη από 501 ευρώ  – 600 ευρώ  έπαιρναν το 70% της σύνταξής τους.

Οι πολίτες με μικτή κύρια σύνταξη από 601 ευρώ  – 1.000 ευρώ λάμβαναν το 50% της σύνταξής τους.

Οι πολίτες με μικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ έπαιρναν το 30% της σύνταξής τους.

πηγή enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]