11 Αυγούστου: Η θαυματουργική διάσωση της Κέρκυρας από τον Άγιο Σπυρίδωνα-Ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις

Ο Άγιος Σπυρίδων είναι ο προστάτης Άγιος της Κέρκυρας, έχοντας κάνει πολλά και ξακουστά θαύματα για το νησί. Κάποια είναι ιδιαίτερα γνωστά, όπως εκείνο που έσωσε την Κέρκυρα από την πανώλη. Ωστόσο, η 11η Αυγούστου είναι για το νησί ημέρα γιορτής και ανάμνησης ενός άλλου θαύματος του Αγίου.

Σαν σήμερα ο Άγιος Σπυρίδων έσωσε την Κέρκυρα από τη μανία των Τούρκων. Ένα πρωί της 24ης Ιουνίου 1716 μ.Χ. η τουρκική στρατιά με επικεφαλή τον σκληρό στρατηγό της επέδραμε και πολιόρκησε την πόλη κι απ’ την ξηρά κι από τη θάλασσα. Επί πενήντα μέρες το αίμα χυνόταν ποτάμι κι από τις δύο μεριές. Οι υπερασπιστές Έλληνες και Βενετσιάνοι αγωνιζόντουσαν απεγνωσμένα για να σώσουν την πόλη.


Τα γυναικόπαιδα, μαζεμένα στον ιερό ναό του αγίου μαζί με τους γέρους κι όσους δεν μπορούσαν να πάρουν όπλα, προσεύχονται στα γόνατα ζητώντας Του να βοηθήσει. Σαν πέρασαν οι πενήντα μέρες οι Τούρκοι αποφάσισαν να συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους και να χτυπήσουν με μεγαλύτερη μανία την πόλη.

Οι Τούρκοι ζητούν από τους Κερκυραίους να παραδοθούν για να σωθούν, εκτοξεύοντάς τους απειλές σε περίπτωση που αρνηθούν. Οι ώρες περνούν. Η αγωνία κι ο φόβος μεγαλώνει… Οι Τούρκοι ετοιμάζονται για το τελειωτικό κτύπημα, όπως λένε. Οι Κερκυραίοι εμψυχωμένοι από τις προσευχές τόσο των ίδιων, όσο και των δικών τους μένουν αλύγιστοι κι ακλόνητοι στις θέσεις τους. Η πρώτη επίθεση αποκρούεται με πολλά τα θύματα κι από τις δύο μεριές.

Οι δύσκολες ώρες της Κέρκυρας
Η πόλη της Κέρκυρας περνά τρομερά δύσκολες στιγμές. Ο λαός, όμως, δεν το βάζει κάτω. Ελπίζει, πολεμά και προσεύχεται. Προσεύχεται και πιστεύει πώς ο ακοίμητος φρουρός και προστάτης άγιος του, δεν θα τον εγκαταλείψει. Στον ιερό ναό οι προσευχές του άμαχου πληθυσμού συνεχίζονται θερμές κι αδιάκοπες.


Ξημέρωσε η 10η Αυγούστου. Κάτι ασυνήθιστο για την εποχή παρατηρείται την ήμερα αυτή από το πρωί. Ο ουρανός είναι σκεπασμένος με μαύρα πυκνά σύννεφα. Από στιγμή σε στιγμή ετοιμάζεται να ξεσπάσει τρομερή καταιγίδα. Και να! Πολύ πριν από το μεσημέρι μια βροχή, καταρρακτώδης, βροχή κατακλυσμιαία αρχίζει να πέφτει στη γη. Μοναδική η περίπτωση. Νύχτωσε κι ακόμη έβρεχε. Σαν αποτέλεσμα της κακοκαιρίας αυτής καμιά επιθετική προσπάθεια δεν αναλήφθηκε εκείνη την ήμερα. Η νύχτα περνά ήσυχα. Περί τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου συνέβη κάτι το εκπληκτικό, το αναπάντεχο.

Τα πλοία των Τούρκων ήταν γεμάτα νερό από τη βροχή και πολλοί Τούρκοι στρατιώτες πνίγηκαν μέσα σ’ αυτά. Ο εχθρός μετά από την αναπάντεχη αυτή εξέλιξη, μάζεψε όσα πλοία δεν καταστράφηκαν από τη νεροποντή κι έφυγαν για την Κωνσταντινούπολη.

Η μαχητικότητα και η πίστη των Κερκυραίων με τη βοήθεια του Αγίου Σπυρίδωνα έσωσε το νησί. Μάλιστα, κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου γίνεται λιτανεία στο νησί. Η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα καθιερώθηκε από τους Ενετούς, κυρίαρχους τότε του νησιού της Κέρκυρας.

Η κεντρική φωτογραφία είναι από τη wikimedia. Πρόκειται για τον περίφημο πίνακας του ζωγράφου Γ. Σαμαρτζή (1868-1925) “Η Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα”
 

πηγή 

φωτό kerkyrasimera.gr




Ξεκίνησαν  οι λατρευτικές εκδηλώσεις για το υπερφυές θαύμα της 11ης Αυγούστου του Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα.

Προσκεκλημένοι της ιεράς Μητροπόλεως κερκύρας, είναι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες,Βεροίας, Ναούσης και καμπανίας κ. Παντελεήμων, Θεσσαλιώτιδος και φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Καλαβρύτων και αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος. Στον αρχιερατικό εσπερινό χοροστάτησε ο Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, ενώ προηγουμένως ο οικείος μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, προσφώνησε τους προσκεκλημένους αρχιερείς, ευχαριστώντας τους για την ανταπόκριση στην πρόσκληση του.

Στην μικρή προσφώνηση αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του θαύματος της διάσωσης της Κέρκυρας από τους αγαρηνούς, που ουσιαστικά η επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος δια του θαύματος ανέκοψε την επέλαση τους προς όλη την Ευρώπη. Και σήμερα η πατρίδα μας απειλείται ξανά από τον ίδιο εχθρό και όχι μόνο, γι αυτό κάλεσε και τους Αγίους αρχιερείς αλλά και τον λαό του θεού να ικετεύσουνε ξανά στον Άγιο Σπυρίδων να μεσιτεύσει στον Τριαδικό Θεό για την ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και ανέπτυξε το θέμα των ακτίστων θείων ενεργειών του Τριαδικού Θεού, που μπορεί να γίνουν μεθεκτές από την στιγμή που οι πρόκριτοι των μαθητών και οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης έγιναν μέτοχοι αυτών των θείων δωρεών, στο όρος της Μεταμορφώσεως.Έκτοτε όλοι μας έχουμε την δυνατότητα ανάλογα με τον βαθμό της πίστεως και της καθαρότητος να γίνουμε αποδέκτες αυτών των δωρεών. Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι εκείνος ο οποίος ελλάμφθηκε στη ζωή του από τούτο το άκτιστο φως της Θείας Μεταμορφώσεως, και αυτό το φως το αντανακλά όχι μόνο όσο ζούσε στην επίγεια ζωή του, αλλά και μετά την Κοίμηση του ο θεός επέτρεψε τούτο το φως της θεότητας, με το οποίο είναι εφοδιασμένος, να το δίνει σε όλους μας,καθώς επίσης και την ανάσταση του Ιησού Χριστού, να την ενσαρκώνει στη ζωή του.Εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί έχοντας τον άγιο σπυριδωνα ως προστάτη στη ζωή μας, μπορούμε να προγευόμεθα και να βιώνουμε τα πνευματικά αγαθά με τα οποία τον προίκισε η χάρις του Τριαδικού θεού.


Στο τέλος, ευχαρίστησε εξ ονόματος και των άλλων αρχιερέων, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο.Παρόντες στον πανηγυρικό εσπερινό ήταν η δήμαρχος κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ. Δημήτρης Μεταλληνός, και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών του τόπου μας.


Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]