Αντάμωμα Καλλιτεχνών Παραδοσιακής Μουσικής Ηπείρου -Τετάρτη 10 Αυγούστου στο Μονοδένδρι!30 οργανοπαίχτες και 20 τραγουδιστές!


 Αντάμωμα Καλλιτεχνών Παραδοσιακής Μουσικής Ηπείρου

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

ΩΡΑ 20:30

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΙΤΣΟΣ», ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΖΑΓΟΡΙΟΥΟρόσημο διατήρησης της μουσικής παράδοσης της Ηπείρου και ανάδειξης του έργου μουσικών οικογενειών του τόπου μας, επιδιώκει να αποτελέσει το «Αντάμωμα Καλλιτεχνών Παραδοσιακής Μουσικής Ηπείρου», που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 10 Αυγούστου και ώρα 20:30 στο εξαιρετικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής υπαίθριο θέατρο «Άγγελος Κίτσος» στο Μονοδένδρι Ζαγορίου.

Το μεγάλο αντάμωμα 30 νέων οργανοπαικτών και 20 τραγουδιστών, που θα συμπεριλάβει σκοπούς και τραγούδια 16 ιδιωμάτων ολόκληρης της Ηπείρου και πολυφωνικά τραγούδια από την ιδιαίτερη μουσική παράδοση του Πωγωνίου, διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Ηπειρωτικής Μουσικής (ΔΙΚΗΜ).

Στόχος του ΔΙΚΗΜ είναι η διάσωση, διατήρηση και συνέχεια της παραδοσιακής μουσικής, και για αυτόν το λόγο, στηρίζει τη συμμετοχή νέων σε ηλικία μουσικών,  μερικοί από τους οποίους είναι μέλη των μεγαλύτερων μουσικών οικογενειών του τόπου μας, που όλα αυτά τα χρόνια διατήρησαν με σεβασμό και μεράκι την μουσική ιστορία μας. 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, εκ μέρους του Διεθνούς Κέντρου Ηπειρώτικης Μουσικής, ο κ. Στέφανος Καραπέτσης αναφέρθηκε στη συλλογή από 92 τραγούδια που ηχογραφήθηκαν τον Απρίλιο του 2022 και θα παρουσιαστούν αύριο στο αντάμωμα από τους ίδιους νέους καλλιτέχνες, που πλαισιώνονται από παλαιότερους μουσικούς. «Πραγματικά είναι μια μοναδική συγκέντρωση του πλούτου της παραδοσιακής μας μουσικής και θεωρούμε ότι το αυριανό αντάμωμα θα αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία για όσους παρευρεθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Το αντάμωμα πλαισιώνει χορευτικά το Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων, με την Έφορο Χορευτικών Τμημάτων κα Ανδρομάχη Μπούνα – Βάιλα να κάνει λόγο για μια τιμητική παρουσίαση. «Είναι τιμή μας που θα συμμετέχουμε σε 10 μουσικές ενότητες με φορεσιές από την πολύτιμη ιματιοθήκη του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων, το οποίο συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής στην πόλη μας» σημείωσε η κα Μπούνα – Βάιλα.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Ιωαννίδης εκ των διαχειριστών του ΔΙΚΗΜ και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσεπελόβου «Αναστάσιος Τσούφλης» τόνισε ότι το αυριανό αντάμωμα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, καθώς αποτελεί συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ζαγορίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κήπων Ζαγορίου «Η Μπάγια», ενώ υποστηρίζεται από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

«Αυτό που με συγκινεί είναι η ευκαιρία που δίνουμε σε νέους σε ηλικία μουσικούς, μετά από μια πολλή μεγάλη περίοδο απραξίας λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, να συνεχίσουν την ιστορία της παραδοσιακής μουσικής με σεβασμό στην αυθεντικότητα και την εξέλιξη της μουσικής στην Ήπειρο», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης διευκρινίζοντας παράλληλα ότι όλοι οι μουσικοί που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αμείφθηκαν για τη δουλειά και την προσφορά τους.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι το Ριζάρειο Ίδρυμα, οι εταιρείες Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Φουγάρο Art Center, Tritoxo Project Management, Mellon Technologies, Natech καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κήπων «Η Μπάγια». Υποστηρικτές  είναι το νερό Ζαγόρι, η Τοπική Κοινότητα Μονοδενδρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονοδενδρίου «Αδελφοί Ριζάρη». 

Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΤ3, η ΕΡΤ Ιωαννίνων και η Adetti. Υπεύθυνοι επικοινωνίας είναι η Bespoke Communications και η Myrtaly Congress.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]