ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ!!LIVE Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ!

Αντάμωμα Καλλιτεχνών Παραδοσιακής Μουσικής Ηπείρου Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022 Θέατρο «Άγγελος Κίτσος», Μονοδένδρι Ζαγορίου
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 10 Αυγούστου η συναυλία ηπειρώτικης μουσικής με τίτλο «Αντάμωμα Καλλιτεχνών Παραδοσιακής Μουσικής Ηπείρου» στο εξαιρετικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής υπαίθριο θέατρο «Άγγελος Κίτσος» στο Μονοδένδρι Ζαγορίου. Την συναυλία διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής (ΔιΚΗΜ), σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ζαγορίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κήπων Ζαγορίου «Η Μπάγια», ενώ τελούσε υπό την Αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.


Το μεγάλο αυτό αντάμωμα 30 νέων οργανοπαικτών και 20 τραγουδιστών, συμπεριλάμβανε σκοπούς και τραγούδια 16 ιδιωμάτων ολόκληρης της Ηπείρου καθώς και πολυφωνικά τραγούδια από την ιδιαίτερη μουσική παράδοση του Πωγωνίου. Στο Αντάμωμα συμμετείχε χορευτικά το Λύκειο Ελληνίδων φορώντας παραδοσιακές φορεσιές από την πλούσια συλλογή του Λυκείου.


Κατά την διάρκεια της συναυλίας έγινε και η παρουσίασης της ομώνυμης συλλεκτικής συλλογής από 92 τραγούδια που ηχογραφήθηκαν τον Απρίλιο του 2022 από τους ίδιους καλλιτέχνες. Η συλλογή είναι διαθέσιμη για αγορά από το ΔιΚΗΜ.Η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη και το θέατρο γέμισε από νωρίς. Την συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Μάκης Κιάμος, οι αντιπεριφερειάρχες Ηπείρου Οδυσσέας Πότσης και Αγνή Νάκου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, η βουλευτής Μερόπη Τζούφη, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και πολιτιστικών συλλόγων. Η συναυλία διήρκησε 3 ώρες, ενώ κατέληξε σε συμμετοχή του κοινού με χορό στο κοίλο του θεάτρου σε μία διονυσιακού τύπου γιορτή και ολοκλήρωση της βραδιάς με κέρασμα τσίπουρου και λουκουμιών. Οι εντυπώσεις του κοινού ήταν διθυραμβικές για την ποιότητα της μουσικής, του ήχου, και των υπηρεσιών της διοργάνωσης.


Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Ριζάρειο Ίδρυμα, οι εταιρείες Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Φουγάρο Art Center, Tritoxo Project Management, Mellon Technologies, Natech καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κήπων «Η Μπάγια».Υποστηρικτές  είναι το νερό Ζαγόρι, η Τοπική Κοινότητα Μονοδενδρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονοδενδρίου «Αδελφοί Ριζάρη». 


Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΤ3, ΕΡΤ Ιωαννίνων, Adetti 

Υπεύθυνοι επικοινωνίας: Myrtaly Congress


Λίγα λόγια για το ΔιΚΗΜ

Το ΔιΚΗΜ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2021 με έδρα στο Ζαγόρι, με κύριο αντικείμενο του τη διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής της Ηπείρου, μιας μουσικής που χάνεται στο πέρασμα των αιώνων και εξιστορεί μέσα από τους σκοπούς και τα τραγούδια της την μεγάλη ιστορία του τόπου μας. Στόχος του είναι η διάσωση, διατήρηση και συνέχεια της αυθεντικής ηπειρώτικης παραδοσιακής μουσικής.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]