ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων – μαζικοί φορείς ....Πρωτόγνωρη η συμμετοχή στην εκδήλωση για τα παιδιά![video]

 Γιάννενα: Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων – μαζικοί φορείς


Πρωτόγνωρη η συμμετοχή στην εκδήλωση για τα παιδιά


Με την πρωτόγνωρη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών και γονέων πραγματοποιήθηκαν εχθές το απόγευμα στα Γιάννενα για δεύτερη χρονιά εκδήλωση με πολύμορφες δραστηριότητες για παιδιά που κορυφώθηκαν με παράσταση Καραγκιόζη. Την εκδήλωση φέτος οργάνωσαν εργατικά σωματεία σε συντονισμό με τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, την Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, τα Σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΤΑ και το Σύλλογο Γυναικών Ιωαννίνων (ΟΓΕ) με την στήριξη του Εργατικού Κέντρου της πόλης.


Η εκδήλωση εντάσσεται στην καλοκαιρινή δραστηριότητα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για την στήριξη της λαϊκής οικογένειας με δράσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας σε μία περίοδο που η ακρίβεια καλπάζει στερώντας από το 50% των λαϊκών οικογενειών την δυνατότητα έστω και ολιγοήμερων διακοπών. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσονται οι δωρεάν ημερήσιες εκδρομές στην παραλία της Λούτσας Πρεβέζης που προγραμματίζονται αυτή και την επόμενη Κυριακή (24 & 31/7) καθώς και το μεγάλο ετήσιο Γλέντι Αλληλεγγύης στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Τρίτη  30 Αυγούστου.Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι εκδηλώσεις για τα μικρά παιδιά εντάσσονται στην προσπάθεια να αναδειχθεί η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των συνδικαλιστικών φορέων για διεκδίκηση δημοσίων δωρεάν υποδομών για τα παιδιά από το κράτος και τους δήμους, της ανάγκης αναβάθμισης των ελεύθερων χώρων της πόλης ώστε να μπει φραγμός στην εγκατάλειψή τους ή στην ανταποδοτική λειτουργία τους.Σύμφωνα με το Σωματείο Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, μία λαϊκή οικογένεια το καλοκαίρι στα Γιάννενα δεν έχει πού να αφήσει τα παιδιά της, αφού λειτουργούν μόλις 6 δημοτικά ΚΔΑΠ σε μία πόλη των 100 χιλιάδων κατοίκων. Η εγγραφή σε κάποιο από τα πολυάριθμα ιδιωτικά ΚΔΑΠ είναι απαγορευτική για τις περισσότερες λαϊκές οικογένειες αφού η μηνιαία εγγραφή για ένα παιδί ξεκινάει από 105 ευρώ το μήνα χωρίς σίτιση και ξεπερνάει τα 150 ευρώ τουλάχιστον με σίτιση. Παράλληλα σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων το ΔΗΠΕΘΕΙ δεν έχει ανεβάσει καμιά θεατρική παράσταση για παιδιά τα τελευταία χρόνια, ενώ το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών φέτος δεν έχει προγραμματισμένη καμία παιδική παράσταση. Έτσι παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και της εργαζόμενης μητέρας από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, αυτές αποδεικνύονται μία απάτη αφού ο καθένας στο τέλος καλείται να καλύψει τις ανάγκες του ανάλογα με την τσέπη του. Η εμπορευματοποίηση κάθε δραστηριότητας γύρω από το παιδί «σπάει κόκαλα» με αμφίβολης ποιότητας παροχή υπηρεσιών, υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές. 


«Ανάσα» σε αυτήν την κατάσταση αναδεικνύονται για ακόμη μία φορά οι δράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων με γνώμονα την ανάγκη να θέσουν στο επίκεντρο της δράσης τους όλες τις πλευρές της ζωής της εργατικής λαϊκής οικογένειας.Ποιοτική δημιουργική απασχόληση των παιδιών


Δεκάδες εθελοντές συνέβαλαν στην ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών με ομαδικό παιχνίδι, χορό και ζωγραφική. Με την ουσιαστική στήριξη των εκπαιδευτικών των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης του εργατικού κέντρου, το πρόγραμμα της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών αναβαθμίστηκε ουσιαστικά κάνοντας μία προσπάθεια να αναδειχτούν δραστηριότητες και γνώσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες δυνατότητες του 21ου αιώνα με στόχο ανάμεσα στα άλλα να αναδειχθεί η αξία των φυσικών επιστημών και της καλλιτεχνικής δημιουργίας που βρίσκονται υπό διωγμό στο σύγχρονο σχολείο.


Εκατοντάδες παιδιά είχαν τη δυνατότητα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους να συμμετάσχουν σε ένα από τα 4 εργαστήρια που στήθηκαν στο χώρο. Πρώτος σταθμός ο χορός ζωγραφικής έδωσε τη δυνατότητα να τους νέους καλλιτέχνες να  δοκιμάσουν τα ταλέντα τους με νερομπογιές και μαρκαδόρους.
Στην απέναντι πλευρά του πάρκου είχε στηθεί το εργαστήριο πειραμάτων όπου με την πολύτιμη συμβολή της Γιώτας Γρηγοριάδου φυσικού και εκπαιδευτικού των λαϊκών μαθημάτων μαζί με τον Φώτη Κοσκερίδη υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής Ιωαννίνων δεκάδες παιδιά γνώρισαν την επιστήμη της φυσικής και της χημείας. Οι μικροί πρωτοπόροι έμαθα να μαγνητίζουν βελόνα και να φτιάχνουν αυτοσχέδιες πυξίδες για να μην χάσουν ποτέ τον προσανατολισμό τους στο συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με τους νόμους της φύσης. Στη συνέχεια οι νέοι πρωτοπόροι έμαθαν με απλά υλικά που έχει ο καθένας στο σπίτι του να φτιάχνουν το δικό τους «ηφαίστειο» αναμειγνύοντας υλικά που προκαλούν «εκρήξεις» στη φαντασία των παιδιών.Δίπλα από το εργαστήριο πειραμάτων είχε στηθεί ο «χώρος αναμονής» για «ένα ταξίδι στο διάστημα». Με την ευγενική συμβουλή του Νίκου Σιούλα Φυσικός - Αστρονόμος, τα παιδιά είχαν την τύχη να δουν από κοντά ένα υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο και να συζητήσουν για το φεγγάρι, τους πλανήτες, τον ήλιο  και τους γαλαξίες του σύμπαντος μας ταξιδεύοντας έτη φωτός «πίσω» από την εποχή μας.


Αυτό όμως που έκλεψε τις καρδιές των παιδιών ήταν η συμμετοχή τους σε ένα πρωτόγνωρο θεατρικό παιχνίδι. Με την μοναδική παραστατικότητα του ηθοποιού Χρηστού Χρήστου τα παιδιά χόρεψαν, φώναξα και τραγούδησαν με την ψυχή τους, έπαιξαν με τα γράμματα της αλφαβήτου και έγραψαν με τα σώματά τους την λέξη «ΕΛΠΙΔΑ». 


Τέλος τη δική του γωνία είχε το παιδικό βιβλίο με το βιβλιοπωλείο να προσφέρει δεκάδες επιλογές στους «λαβύρινθους» του παραμυθιού ενώ λίγο παραπέρα είχε στηθεί περίπτερο των Σωματείων δίνοντας τη δυνατότητα στους γονείς να δηλώσουν συμμετοχή στις δωρεάν ημερήσιες εκδρομές του εργατικού κέντρου και να γίνουν εγγραφές τα Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης για τη νέα σχολική χρονιά. 


Στην εκδήλωση ολιγόλεπτο χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Έξαρχος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων όπου ανάμεσα στα άλλα επεσήμανε ότι οι γονείς δεν πρέπει να κάνουν καμία έκπτωση στις ανάγκες των παιδιών τους καταγγέλλοντας παράλληλα τη δημοτική αρχή ότι με την απόφαση της να απολύσει 40 σχολικές καθαρίστριες θυσιάζει την καθαριότητα των σχολικών μονάδων της πόλης στο όνομα του κόστους, επιλέγοντας την ίδια ώρα μέσα από τα πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη να στηρίζει κάθε λογής εργολάβους και επιχειρηματικά σχέδια. Παράλληλα κάλεσε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση να εμπιστευτούν τα σωματεία, να συσπειρωθούν σε αυτά, να παλέψουν οργανωμένα, να επιβάλουν το δίκιο τους, αντί να αναζητούν σωτήρες που δεν υπάρχουν.


Λίγο μετά τις 9:30 μ.μ. έφτασε η ώρα που όλοι περίμεναν. Ο Αγάπιος Αγαπίου με το σκιοθέατρο του παρουσίασε στα παιδιά τον «Καραγκιόζη σε νέες περιπέτειες» σκορπώντας το γέλιο και τη χαρά, σε μικρούς και μεγάλους. 


Σε αυτήν τη μοναδική βραδιά η μεγαλύτερη επιβράβευση για τους διοργανωτές ήταν η επισήμανση πολλών γονιών πού εκφράζοντας τον έκπληξη τους για τη διοργάνωση υπογράμμισαν ότι σε αντίθεση με τους παιδότοπους που αναγκάζονται να προσφεύγουν για την απασχόληση των παιδιών τους, η παιδική εκδήλωση στο Άλσος προσέφερε ποιοτικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]