Παρουσίαση του LIFE ARCPROM στο φεστιβάλ της Βωβούσας! Επίδειξη με σκύλο ανίχνευσης φόλας!To 8o  Φεστιβάλ Βωβούσας θα φιλοξενήσει το Σάββατο 23 Ιουλίου το έργο LIFE ARCPROM για την καφέ αρκούδα! Το Φεστιβάλ Βωβούσας μας καλεί από το 2015 να «πάρουμε τα βουνά προσωπικά», αφιερωμένο στην προστασία του περιβάλλοντος με εκδηλώσεις που ενισχύουν την αειφορία και τονίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Πίνδου. Μία από τις πολλές και ενδιαφέρουσες ομιλίες του θα υλοποιηθεί από τους εταίρους του έργου LIFE ARCPROM και θα έχει θέμα τις δράσεις που υλοποιούνται εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου για την προστασία της καφέ αρκούδας. Η ομιλία θα λάβει χώρα το το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 περίπου στις 12:00, αμέσως μετά το τέλος της προηγούμενης εκδήλωσης με θέμα «Η διαχείριση των κοινών απ’ το παρελθόν στο παρόν». 

Αναλόγως του πόσο θα κρατήσει η τελευταία συζήτηση, θα ακολουθήσει ή θα προηγηθεί επίδειξη στο πεδίο από ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο για ανίχνευση δηλητηριασμένου δολώματος (φόλας). Η αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος της φόλας είναι μία μόνο από τις πολλές δράσεις του LIFE ARCPROM.

Σας περιμένουμε! Μην ξεχάσετε να προσκαλέσετε και τους/τις φίλους/ες σας!

Εδώ μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ και εδώ όλες τις ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιό του.

Το έργο LIFE ARCPROM έχει σαν στόχο την βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας και του ανθρώπου σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας (Πρεσπών, Β.Πίνδου, Οροσειράς Ροδόπης) και σε ένα της Ιταλίας ( Maiella). Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) είναι ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και χαρακτηρίζεται ως «είδος προτεραιότητας», όντας απόλυτα προστατευόμενο από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το καθεστώς διατήρησης του είδους στην Ελλάδα υπάγεται στην κατηγορία «κινδυνεύοντα», ενώ το υποείδος της καφέ αρκούδας των Απεννίνων (Ursus arctos marsicanus) που συναντάται στο Εθνικό Πάρκο της Μajella υπάγεται στην κατηγορία «κρισίμως κινδυνεύοντα».

Στους κύριους στόχους του έργου LIFE ARCPROM περιλαμβάνονται:

• η αντιμετώπιση του φαινόμενου προσέγγισης της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές,

• η ελαχιστοποίηση παράνομων πρακτικών όπως η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες),

• η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης ζημιών από τα μεγάλα σαρκοφάγα στη γεωργική οικονομία, όπως οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις, οι ειδικοί κάδοι απορριμμάτων (που δεν μπορούν να ανοίξουν τα άγρια ζώα) και τα σκυλιά φύλαξης κοπαδιών.

To έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και θα έχει διάρκεια 5 χρόνων. Εταίροι του έργου είναι τέσσερα Εθνικά Πάρκα (Πρεσπών, Β.Πίνδου, Οροσειράς Ροδόπης και Majella), δύο πανεπιστήμια (της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας), και δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις (Καλλιστώ και WWF Iταλίας).

Περισσότερες πληροφορίες στο site του έργου: https://lifearcprom.uowm.gr/el/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]