Ιωάννινα:Πλήθος πιστών στην εκκλησιά της Αγίας Μαρίνας ....[photos]


 Παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνας σήμερα με τον   φερώνυμο ιερό ναό στα Ιωάννινα  να έχει κατακλυστεί από πιστούς .


Στον αύλειο χώρο οι πιστοί ανάβουν το κερί τους και προσκυνούν την Ιερή Εικόνα .....

Πλήθος πιστών και στο εσωτερικό του ναού όπου σήμερα το απόγευμα  τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός ενώ  αύριο ανήμερα της εορτής,   από τις 7 έως τις 10:30, θα ψαλλεί ο Όρθρος και θα τελεστεί Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.Η Αγία Μαρίνα 

Η ιστορία της  Αγίας Μαρίνας  είναι μία από τις πιο συγκλονιστικές της Ορθοδοξίας, αφού η Μαρίνα υπέμεινε φριχτά βασανιστήρια εξαιτίας της πίστης της στην ηλικία των 15 μόλις ετών.

γεννήθηκε το περίπου το 270 πΧ. Στο χωριό Πιδισία. Πατέρας της ήταν ο Αιδέσιος ο οποίος ήταν ιερέας κάποιας τοπικής ειδωλολατρικής θρησκείας. Η μητέρα της Μαρίνα πέθανε στη γέννα και ο πατέρας της ανέθεσε την ανατροφή της σε μία τροφό, η οποία – εν αγνοία του – ήταν Χριστιανή. Η τροφός αυτή μεγάλωσε τη Μαρίνα σαν να ήταν δικό της παιδί και της έμαθε για το Χριστό και τον Χριστιανισμό. Η Μαρίνα που ήταν ένα πολύ καλό και ταπεινό παιδί, απαρνήθηκε τους θεούς του πατέρα της και ασπάστηκε τη πίστη του ενός και μοναδικού αληθινού Θεού. Όταν ήταν έφηβη ο πατέρας της το έμαθε αυτό και όταν η Μαρίνα αρνήθηκε να απαρνηθεί τον Χριστό, την έδιωξε από το σπίτι και την αποκλήρωσε.


Η Μαρίνα πέρα από ενάρετη ήταν και πάρα πολύ όμορφη κι έτσι μια μέρα την είδε ο Ρωμαίος Έπαρχος Ολύβιος, την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και αποφάσισε να την κάνει γυναίκα του. Την κάλεσε στην έπαυλη του και της έταξε πολλά πλούτη και τιμές με μόνο αντάλλαγμα να τον παντρευτεί. Αυτή απάντησε ότι είναι Χριστιανή και δεν την νοιάζουν τα πλούτη και οι τιμές, παρά μόνο η πίστη της. Ο Ολύβιος εξοργίστηκε και διέταξε να την φυλακίσουν.


Την επόμενη μέρα στήθηκε ένα δημόσιο δικαστήριο στο οποίο παρουσιάστηκε η Μαρίνα κατηγορούμενη για την πίστη της και της ζητήθηκε να την αρνηθεί, κάτι που φυσικά αρνήθηκε. Οι δικαστές διέταξαν να μαστιγωθεί βάναυσα και μάλιστα αφαίρεσαν και τα ρούχα της για να βλέπει ο κόσμος τις φριχτές πληγές της. Μετά από πολλές ώρες μαρτυρίου, η Μαρίνα οδηγήθηκε ξανά στο κελί της. Εκεί μέσα σε φριχτούς πόνους ζήτησε τη βοήθεια του Θεού και με έναν θαυματουργό τρόπο, ο πόνος της εξαφανίστηκε και οι πληγές της θεραπεύτηκαν τελείως.Την επόμενη μέρα οι δικαστές είδαν ότι η Μαρίνα ήταν πάλι όμορφη και σαν να μην έχει βασανιστεί ποτέ και όχι μόνο αυτό, αλλά εξακολουθούσε να αρνείται να αλλαξοπιστήσει. Διέταξαν λοιπόν να δεθεί στο έδαφος και να σκιστούν οι σάρκες της με όργανα βασανισμού που έμοιαζαν με γαμψά νύχια.

Η Μαρίνα προσευχήθηκε πάλι στο κελί της και την τρίτη μέρα επέστρεψε πάλι στο δικαστήριο όμορφη και λαμπερή. Αυτό έκανε τον κόσμο να αρχίσει να πιστεύει ότι ο Θεός της είναι αληθινός αφού μόνος ένας Θεός μπορούσε να «διορθώσει» σε μία νύχτα τόσο φριχτά τραύματα. Για να μην ξεφύγει κι άλλο η κατάσταση, ο Ολύβιος διέταξε να επιστρέψει η Μαρίνα στη φυλακή, αλλά στη πραγματικότητα είχε ζητήσει από τους φρουρούς να την αποκεφαλίσουν μακριά από το βλέμμα του κόσμου, φοβούμενος άλλο ένα θαύμα.


Εξαιτίας του γεγονότος ότι η Αγία Μαρίνα μαρτύρησε πολύ νέα, μόλις δεκαπέντε ετών, είναι η προστάτιδα των παιδιών και των εφήβων και ειδικά εκείνων που πάσχουν από κάποια αρρώστια ή άλλο κακό. Επίσης προστατεύει και τις έγκυες γυναίκες.


Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας -ΙωάννιναΗ  παλαιότερη πληροφορία που  έχουμε για τον  Ιερὸ Ναὸ της  Αγίας Μαρίνης, είναι ότι κτίστηκε το  1791. Πυρπολήθηκε δύο φορὲς απὸ σουλτανικά στρατεύματα, το 1820 και το 1829. Ο σημερινὸς Ναὸς ανηγέρθη με  τη γενναιοδωρία των αδελφών Ζωσιμάδων το έτος 1852. Είναι τρίκλιτη βασιλική, με έντονη την επίδραση απὸ την παραδοσιακὴ αρχιτεκτονικὴ της περιοχής. Το υψηλὸ πέτρινο κωδωνοστάσιο αποπερατώθηκε το 1949. Το τέμπλο είναι κατασκευασμένο απὸ ξύλο, με ελαφρὸ σκάλισμα και επιχρυσώθηκε το 1900. Στο νότιο μέρος της αυλής υπάρχει ναΐδριο αφιερωμένο στο Νεομάρτυρα Άγιο Ιωάννη τον εξ Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]