Σχεδόν οι μισοί που παθαίνουν εγκεφαλικό βιώνουν αυτό μια εβδομάδα νωρίτερα

 


Εάν πάθετε ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (το αποτέλεσμα των θρόμβων αίματος ή της στένωσης αρτηριών που μειώνουν την ροή του αίματος στον εγκέφαλο) έχετε λίγα λεπτά προτού τα εγκεφαλικά σας κύτταρα αρχίσουν να πεθαίνουν λόγω ανεπαρκούς οξυγόνωσης.

Και λόγω της ξαφνικής εμφάνισης των συμπτωμάτων σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί μερικές φορές να φαίνεται ότι “χτυπάει” χωρίς καμία προειδοποίηση.

Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι στην πραγματικότητα πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν προειδοποιητικά σημάδια έως και μια εβδομάδα προτού βιώσουν ένα απειλητικό για τη ζωή τους εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο ήπια -και φευγαλέα- αλλά αν ξέρετε να τα αναγνωρίζετε και να ζητήσετε ιατρική βοήθεια εγκαίρως, μπορεί να είστε σε θέση να αποφύγετε μια πιο σοβαρή ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης λίγες μέρες αργότερα.

Σχεδόν στο ήμισυ των απειλητικών για τη ζωή εγκεφαλικών επεισοδίων προηγούνται συμπτώματα μίνι εγκεφαλικού επεισοδίου
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2005, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, πολλοί ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα προτού υποστούν ένα πλήρες ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. “Πριν από αυτά προηγείται μια παροδική ισχαιμική επίθεση (transient ischemic attack, ήTIA), δηλαδή ένα ‘προειδοποιητικό’ εγκεφαλικό επεισόδιο ή μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο, που εμφανίζει συμπτώματα παρόμοια με ένα κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά συνήθως διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά και δεν τραυματίζει τον εγκέφαλο”, ανέφεραν οι ερευνητές.
Πόσο συχνά συμβαίνουν αυτά τα εγκεφαλικά επεισόδια πριν από το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο; Εξαρτάται από το ποιον ρωτάτε. Η συγκεκριμένη μελέτη διαπίστωσε ότι 549 στα 2.416 θύματα εγκεφαλικού επεισοδίου εμφάνισαν συμπτώματα TIA πριν από το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο: ποσοστό περίπου ένα στα πέντε. Άλλες εκτιμήσεις έχουν τοποθετήσει αυτόν τον αριθμό υψηλότερα, δηλώνοντας ότι έως και στο 43% (δηλαδή σχεδόν το ήμισυ) των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων καταγράφεται νωρίτερα ένα προειδοποιητικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα μίνι εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να εμφανιστούν έως και επτά ημέρες πριν από τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, προειδοποιητικά σημάδια ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να εμφανιστούν έως και επτά ημέρες πριν από το κύριο συμβάν. Από τις 2.416 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου που αναλύθηκαν σε αυτήν την μελέτη:

στο 17% τα συμπτώματα εμφανίστηκαν την ημέρα του εγκεφαλικού επεισοδίου
στο 9% εμφανίστηκαν μια ημέρα πριν και
στο 43% εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από το κύριο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο
Η γνώση αυτών των συμπτωμάτων TIA θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας
Τα συμπτώματα μιας παροδικής ισχαιμικής επίθεσης (TIA) είναι ιδιαίτερα παρόμοια με τα συμπτώματα ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά είναι προσωρινά. «Τα αποτελέσματα διαρκούν από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες και επιλύονται πλήρως εντός 24 ωρών«, σύμφωνα με το NHS.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
μούδιασμα ή αδυναμία του προσώπου, του βραχίονα ή του ποδιού ειδικά στην μία πλευρά του σώματος
σύγχυση
δυσκολία στην ομιλία
προβλήματα όρασης σε ένα ή και στα δύο μάτια
ζάλη ή απώλεια ισορροπίας
δυσκολία στο περπάτημα και
πονοκεφάλους
Όπως σημειώνει η μελέτη στο περιοδικό Neurology, όλα τα συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου τείνουν να εμφανίζονται ξαφνικά, χωρίς εμφανή αιτία.

Θα πρέπει να λάβετε θεραπεία αμέσως μετά από τα συμπτώματα TIA
Αν και η TIA μπορεί να φαίνεται να περνά γρήγορα -και ως εκ τούτου μπορεί συχνά να μην διαγνωστεί καν- οι ερευνητές λένε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια αμέσως μετά από ένα προειδοποιητικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

“Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι οι TIA είναι συχνά πρόδρομοι ενός μεγάλου εγκεφαλικού επεισοδίου”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Peter M. Rothwell, κλινικός νευρολόγος στο Radcliffe Infirmary στην Οξφόρδη της Αγγλίας. «Αυτό που δεν καταφέραμε να προσδιορίσουμε είναι το πώς πρέπει να αξιολογηθούν επειγόντως οι ασθενείς μετά από μια TIA προκειμένου να λάβουν την πιο αποτελεσματική προληπτική θεραπεία. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το πότε θα συμβεί μια παροδική ισχαιμική επίθεση είναι υψίστης σημασίας και η όποια θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει μέσα σε λίγες ώρες, προκειμένου να αποφευχθεί το κύριο εγκεφαλικό επεισόδιο”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγές: https://www.nhs.uk, https://www.mayoclinic.org, https://www.aan.com, https://www.cardiacscreen.co.uk, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]