Η Ένωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών ....για τα έργα στο Κάστρο

 


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7/7/2022 συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) με θέμα την διαμόρφωση νέας εισήγησης για την ακύρωση προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε την παραχώρηση της αίθουσας του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του Λυκείου Ανατολής στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ανατολής. 

Ως Ένωση Γονέων,  πριν ξεκινήσει η συζήτηση, θέσαμε ολοκληρωμένα ζήτημα νομιμότητας της διαδικασίας, καθώς δεν μπορεί η ΔΕΠ να εισηγείται την ανατροπή μιας απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να της έχει ζητηθεί από το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο ή από άλλο ελεγκτικό όργανο όπως πχ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (στην οποία έχει γίνει προσφυγή επί της νομιμότητας της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και εκκρεμεί τελεσίδικη απόφαση). 

Το σκεπτικό της εισήγησης ακύρωσης της απόφασης του Δ.Σ. ήταν (σύμφωνα και  με προφορικές διευκρινήσεις της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι «παραπλανήθηκαν» και «δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν» (!!!). Με λίγα λόγια, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι πιάστηκαν «κουτοί» (από ποιους άραγε;) και ψήφισαν -  ομόφωνα μάλιστα -  την παραχώρηση της αίθουσας στο 4ο Δημ.Σχ.

Κατά τη συζήτηση ο εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων και Πρόεδρός της Τάσος Τόκας τοποθετήθηκε ως εξής:

«Πρώτο - σε σχέση με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) - θεωρούμε ότι πρέπει να φύγει άμεσα από το Γυμνάσιο Βελισσαρίου. Δεύτερο, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να πάει στον χώρο του Λυκείου Ανατολής. Έχουμε διατυπώσει δημόσια τους λόγους με ανακοίνωσή μας. Το ΕΚΦΕ πρέπει να είναι σε έναν χώρο που του αξίζει, με όλη την απαραίτητη υποδομή. Σ’ αυτό μπορεί να βοηθήσει και το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών που βρίσκεται στο Λύκειο Ανατολής και είναι - τεκμηριωμένα – εγκαταλειμμένο εδώ και χρόνια.

Σχετικά με τη διαχείριση των χώρων των συγκεκριμένων σχολείων της Ανατολής: Είμαστε γονείς και δυστυχώς, διαπιστώνουμε σήμερα, ότι στα «κορμιά» των παιδιών μας παίζεται από τη Δημοτική Αρχή ένα απαράδεκτο πολιτικό παιχνίδι. Διατυπώθηκαν από τους εκπροσώπους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σοβαρότατα ζητήματα σε σχέση με τις συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών στα σχολεία. Τα προσυπογράφουμε όλα: Ελλείψεις αιθουσών, τμήματα σε αποθήκες, ανυπαρξία εξόδων κινδύνου κ.ά.. Όπως προσυπογράφουμε και αυτά που τέθηκαν από τη Διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Ανατολής και από τους Εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η κατάσταση στην Π/Ε είναι ακόμη πιο δραματική από αυτή στη Δ/Ε. Στη Δευτεροβάθμια πού και πού υπάρχουν κάποιες αίθουσες φυσικών επιστημών, υπάρχουν κάποια εργαστήρια, κάποιες βιβλιοθήκες κλπ, στην Πρωτοβάθμια όλα αυτά έχουν γίνει «άγνωστες λέξεις», ενώ θα έπρεπε να υπήρχαν σε όλα τα σχολεία.



Για όλα αυτά τα προβλήματα υπάρχουν υπεύθυνοι. Και αυτοί - εκτός από τους κύρια υπεύθυνους, την πολιτεία και τις κυβερνήσεις - υπάρχουν και σε αυτόν τον Δήμο. Στην τωρινή, στην προηγούμενη και την προ-προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Είμαι στην Ένωση Γονέων κατά τη θητεία των τελευταίων τριών Δημοτικών Αρχών και γνωρίζω πολύ καλά ότι στην Ανατολή υπήρχε μέχρι πριν λίγα χρόνια οικόπεδο «χαρακτηρισμένο» για την ανέγερση ενός ακόμη Δημοτικού Σχολείου και ενός Νηπιαγωγείου, τα οποία θα κάλυπταν πλήρως τις στεγαστικές ανάγκες των μαθητών της Ανατολής. Δυστυχώς, με ευθύνη των συγκεκριμένων  Δημοτικών Αρχών, αυτό δεν έγινε και μάλιστα εκβιαστήκαμε όλοι (γονείς-εκπαιδευτικοί), να αποδεχτούμε τη συστέγαση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής με το 1ο Λύκειο, επειδή δεν δίνονταν άλλη λύση στο πρόβλημα και με δεδομένο ότι θα υπάρχουν τα αναφερόμενα ζητήματα στέγασης.

Τώρα, με την εισήγηση του Αντιδημάρχου, δεν προτείνεται μια λύση συνολική, αλλά ωθούμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι σε έναν «κανιβαλισμό», για το πώς θα μοιραστεί η κτηριολογικά άσχημη κατάσταση. Αν θα «μπατάρει» θετικά προς την Πρωτοβάθμια ή τη Δευτεροβάθμια. Όμως το πρόβλημα είναι εδώ και τον Σεπτέμβρη τα παιδάκια του Δημοτικού θα πρέπει να μπουν σε μια τάξη για να κάνουν μάθημα. Εδώ, επιβάλλεται να δοθεί μια σαφής απάντηση. Και η απάντηση δεν είναι αυτή που ακούστηκε «έχουμε ένα κόσμημα (Εργαστήριο Φυσ.Επιστημών) και δεν μπορούμε να το χαλάσουμε». Τα παιδιά πρέπει να βρουν άμεσα τάξη. Αν είναι προς όφελος των παιδιών, να «χαλάσουμε το εργαστήριο», που παρεμπιπτόντως δεν χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, χίλιες φορές να το «χαλάσουμε». Δεν λέμε να το καταστρέψουμε, αλλά να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση -απόφαση για τη μεταφορά του ΕΦΕ σε ένα κλειστό σχολείο του λεκανοπεδίου (έχει άλλωστε δηλώσει ο Δήμαρχος ότι προτίθεται να αξιοποιήσει τέτοια σχολεία), που θα έχει χώρο για στάθμευση των λεωφορείων, που δεν θα ενοχλεί με τον θόρυβο κάποια άλλη σχολική μονάδα, που θα μπορούν να διαμορφωθούν  χώροι υπαίθριας παρατήρησης και πειραματισμού και πολλά άλλα που χρειάζεται ένα πραγματικό ΕΚΦΕ.   

Ανάμεσα στα εργαλεία, τα αντικείμενα ενός εργαστηρίου και τις καθημερινές συνθήκες μόρφωσης των παιδιών μας, εμείς σαφώς υπερασπιζόμαστε το δεύτερο. Σαφώς δεν υποστηρίζουμε τη καταστροφή των υλικών του εργαστηρίου. Δεν είμαστε υπέρ του «χαλάσματος» αλλά υπέρ του «φτιαξίματος». 

Τέλος, επειδή τέθηκε ως πρόταση η «κατασκευή προκάτ αίθουσας» - εκτός των παιδαγωγικών ζητημάτων που τίθενται - να σας πούμε ότι ο χρόνος τοποθέτησης μια τέτοιας αίθουσας είναι το ελάχιστο 6 μήνες. Πείτε μας πού θα βάλετε τα παιδιά τον Σεπτέμβρη;

Αυτή είναι η πρότασή μας και καταψηφίζουμε την εισήγηση.»

Η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία πράγμα που σημαίνει ότι θα έρθει εκ νέου εκ νέου για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασιστεί αν τελικά θα βρουν στέγη μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής ή αν ο χώρος θα παραμείνει ως εργαστήριο για να στεγάσει το ΕΚΦΕ.





2. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΕ «ΠΑΡΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του Δημάρχου για τα έργα της «μετατροπής του Κάστρου σε Πάρκο Πολιτισμού» και ως Ένωση Γονέων δηλώνουμε τα εξής: 

Πράγματι, κάθε έργο ανάπλασης και ανάδειξης των ιστορικών μνημείων της πόλης είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αρκεί να γίνεται με σεβασμό στο κοινωνικό περιβάλλον, στους ανθρώπους δηλαδή που κατοικούν μόνιμα σε μια περιοχή και στις ανάγκες τους. Μετά από επικοινωνία με τους Συλλόγους Γονέων του σχολικού συγκροτήματος του Κάστρου (9ο Διαπολιτισμικό και 2ο Ειδικό Δημ.Σχ,) επισκεφτήκαμε τον χώρο και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι ότι τα έργα στην Πλατεία και την οδό Γλυκήδων, έχουν αρνητικότατες  επιπτώσεις στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Συγκεκριμένα, περικόπτονται περίπου 300τμ !!! από την αυλή του σχολικού συγκροτήματος του Κάστρου και απομένουν για την αυλή του σχολείου μόλις 250τμ. Ένας χώρος στον οποίο θα πρέπει να βγαίνουν  διάλειμμα και να κάνουν γυμναστική κοντά στους 150 μαθητές εκ των οποίων οι 27 ΑμΕΑ.

 Από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς μας καταγγέλθηκαν τα εξής: Υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δήμου και τους αρμόδιους για την εκτέλεση του έργου, στις οποίες εκφράστηκε η διαμαρτυρία για τον περιορισμό της αυλής του σχολείου σε μια εποχή μάλιστα που όλοι προτρέπουν σε αποφυγή συνωστισμών.

 «Θαυμάστε» τις απαντήσεις που πήραν από τους αρμόδιους:

Κακώς το σχολείο έχει χτιστεί (το 1980) σε αυτό το σημείο. Γύρω και κάτω από αυτό υπάρχουν αρχαιότητες.

Επαρκεί η αυλή για τα παιδιά, καθώς ο χώρος που προβλέπεται από τον νόμο  για κάθε παιδί στο διάλειμμα,  είναι 1,5τμ (!!!!!).

Δεν μπορεί η Δημοτική αρχή να σταματήσει ή να τροποποιήσει  ένα τέτοιο έργο.

Σε αίτημα που τέθηκε, να γκρεμιστούν τα παρατείχια κτίσματα που είναι στατικά επικίνδυνα και αποτελούν εστία μόλυνσης, έργο που θα συντελούσε στο να γίνει η αυλή του σχολείου αξιοπρεπής, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι ναι μεν δεν είναι αρχαιολογικής αξίας και μπορεί να γίνει, αλλά ή κατεδάφισή τους είναι κοστοβόρα.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή λοιπόν, οι γονείς των μαθητών του Κάστρου θα πρέπει να σταματήσουν να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες μόρφωσης για τα παιδιά τους και να αισθάνονται σχεδόν … «αρχαιοκάπηλοι», αφού τα παιδιά τους φοιτούν σε ένα σχολείο που κάποιοι επέλεξαν να το χτίσουν πάνω σε αρχαιότητες. Επιλέγει ανάμεσα στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης προς όφελος των μονοπωλίων  του τουρισμού  και στην εκπαίδευση των μικρών παιδιών, να προκρίνει την πρώτη, αφήνοντας τους μαθητές να κάνουν διάλειμμα περίπου όπως οι επιβάτες ενός αστικού λεωφορείου.  

Η αντιμετώπιση των μαθητών και των γονέων από τη Δημοτική Αρχή στο συγκεκριμένο ζήτημα  δείχνει για μια ακόμη φορά  την αδιάφορη έως απαξιωτική της στάση της απέναντι στις συνθήκες  εκπαίδευσης των παιδιών του Δήμου.

Ως Ένωση Γονέων, εκφράζοντας τις απόψεις και επιθυμίες των γονέων των συγκεκριμένων σχολείων απαιτούμε: Να παρθούν άμεσα μέτρα από τη Δημοτική Αρχή για την αποκατάσταση της αυλής του σχολικού συγκροτήματος του Κάστρου, με κατεδάφιση των παρατείχιων κτισμάτων και την διαμόρφωση του πέριξ του σχολείου χώρου. Τα έργα αυτά να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας των σχολικών μονάδων τον Σεπτέμβριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]