Εκτινάχθηκαν οι τιμές ηλεκτρικών συσκευών λόγω των επιδοτήσεων – Πληθαίνουν οι καταγγελίες

 


«Ατμός» γίνεται η επιδότηση για την αντικατάσταση των παλιών και ενεργοβόρων συσκευών, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών προκειμένου όχι μόνο να μην συμπιεστεί, αλλά να διευρυνθεί το περιθώριο κέρδους τους.

Της Εύης Κατσώλη//enikonomia.gr


Πληθαίνουν οι καταγγελίες από καταναλωτές που έκαναν μια πρώτη έρευνα αγοράς και διαπίστωσαν διαφορές στις τιμές κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών πριν και μετά τις ανακοινώσεις για τις ενισχύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».


Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ) έχει ήδη δεχτεί τις πρώτες καταγγελίες και διαμαρτυρίες, τις οποίες σταχυολογεί.


Σύμφωνα με αυτές, επιχείρηση αύξησε την τιμή του κλιματιστικού κατά 150 ευρώ, ενώ άλλο κατάστημα με ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη «άλλαξε» την τιμή ψυγείου, ανεβάζοντας το κόστος του από τα 850 στα 1.160 ευρώ.


Μιλώντας στο enikonomia.gr, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης είπε ότι «κάποιες επιχειρήσεις ανέβασαν ευκαιριακά την τιμή προϊόντων τους – αυτά που συμπεριλαμβάνονται στα επιδοτούμενα- άρα ο καταναλωτής δεν κερδίζει τίποτα. Και όλα αυτά στον… βωμό του επιχειρηματικού κέρδους».


Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν φρόντισαν τα αρμόδια υπουργεία και οι υπηρεσίες να «σφραγίσουν» τις τιμές. Να στείλουν δηλ. κρατικούς υπαλλήλους να καταγράψουν τις τιμές ή να το κάνουν μέσω μιας ηλεκτρονικής φόρμας, πριν προχωρήσουν στις εξαγγελίες για την επιδότηση. Έτσι θα μπορούσαν να υπάρξουν στάνταρ τιμές και όχι να γίνεται από ορισμένους εκμετάλλευση των καταναλωτών. Γιατί αν κάποιος δικαιούται να λάβει επιδότηση 30%, με την άνοδο της τιμής, δεν έχει κανένα όφελος».


Αυτό που συστήνει ο κ. Λεχουρίτης στους καταναλωτές είναι να κάνουν πρώτα μια έρευνα αγοράς προτού λάβουν και αξιοποιήσουν την επιδότησή τους καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις από κατάστημα σε κατάστημα. Και το ζητούμενο είναι να μπορέσουν να επωφεληθούν όσο γίνεται περισσότερο μέσα σε αυτή τη συγκυρία».


Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ πρόσθεσε ότι «με επιστολή μας είχαμε ζητήσει να επιδοτηθούν και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες καθώς κάτι τέτοιο θα συνέβαλε καθοριστικά και στην εξοικονόμηση ενέργειας και θα υπήρχε όφελος στην εγχώρια βιοτεχνία και βιομηχανία θερμοσιφώνων. Τώρα επί της ουσίας επιδοτούμε τις εισαγωγές και όχι την εγχώρια αγορά».


«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Παράταση έως τις 8 Ιουλίου για τις αιτήσεις

Παράταση της τελευταίας στιγμής για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ με τη λήξη της νέας παράτασης θα δοθεί η δυνατότητα καταχώρησης εντός διαστήματος τριών ημερών των αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.


Όπως προβλέπει η σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ:


«Αιτήσεις χρηματοδότησης από δυνητικούς ωφελούμενους μπορούν να υποβάλλονται από την Τρίτη 21/06/2022 και έως την Παρασκευή 08/07/2022. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας και για τρεις (3) ακόμα ημέρες, θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής καταχωρημένων αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στο διάστημα αυτό δεν θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ή ακύρωσης αίτησης. Ακολουθεί η αξιολόγηση, κατάταξη των αιτήσεων και η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων.».


Οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών υποβάλλονται στην ιστοσελίδα allazosyskevi.gov.gr.


Το ποσό της επιδότησης από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» για την αγορά κλιματιστικών, ψυγείων, καταψυκτών κυμαίνεται από 135 έως 710 ευρώ. Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.


Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, το ποσοστό επιδότησης ωστόσο δίνεται βάσει εισοδηματικής κατηγοριοποίησης, ενώ ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές, όπως και με ΑμεΑ, οικογένειες, λαμβάνουν επιπλέον μοριοδότηση.


Υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες δικαιούχων και το ποσοστό επιδότησης θα βασίζεται σε αυτές:


Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50% (1η εισοδηματική κατηγορία).

Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45% (2η εισοδηματική κατηγορία).

Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35% (3η εισοδηματική κατηγορία).

Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30% (4η εισοδηματική κατηγορία).

Όσοι λάβουν την επιδότηση θα πρέπει έως τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

πηγή enikonomia.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]