ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Θωμάς Μπέγκας:Κρίσιμα ερωτήματα για την «αξιοποίηση του κτηρίου στη Δομπόλη»




Την επιλογή της παράταξής του, «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», να καταψηφίσει την ένταξη του έργου της αξιοποίησης του κτηρίου του παλιού πανεπιστημίου στη Δομπόλη στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου ανέλυσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης ο επικεφαλής της, Θωμάς Μπέγκας.

Αρχικά, τόνισε ότι η επιλογή της παράταξης στην παρούσα δημοτική περίοδο, από θέση αρχής, αποτέλεσε η υπεύθυνη αντιπολίτευση με επεξεργασμένες προτάσεις, ιδίως στα μείζονα ζητήματα που προέκυπταν.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι ολοκληρωμένες προτάσεις που η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» έθεσε υπόψη των συνδημοτών μας για την αξιοποίηση του «Πάρκου Πυρσινέλλα» και του κτηρίου του παλιού πανεπιστημίου στη Δομπόλη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή με μια σειρά ενεργειών της έχει αποδείξει περίτρανα ότι επέλεξε να πορευτεί με το δόγμα της παντογνωσίας, έχοντας απαξιώσει τις έννοιες του δημοκρατικού διαλόγου και της διαβούλευσης με τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και την κοινωνία.

«Όποτε προφασίστηκε ότι θα διαβουλευτεί με την κοινωνία αυτό ήταν προσχηματικό και ψεύτικο», τόνισε ο κ. Μπέγκας, προσθέτοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο καλείται σήμερα το απόγευμα σε μια συνεδρίαση, δια περιφοράς, για να αποφασίσει για το μέλλον της αξιοποίησης του κτιρίου της Δομπόλη.


Τα ερωτήματα

Στη συνέχεια έθεσε μια σειρά ερωτημάτων:

Έγινε ποτέ πραγματική διαβούλευση πριν τη λήψη των αποφάσεων για την αξιοποίηση; Σαφώς όχι

Είναι ποτέ δυνατόν η λήψη απόφαση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να λαμβάνεται σε  μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δια περιφοράς, όταν μάλιστα, υπάρχει σωρεία αναπάντητων ερωτημάτων;

Τι ακριβώς προσδιορίζει η έκφραση «αξιοποίηση για διοικητικό κέντρο»;

Θα μεταφερθεί στο κτίριο το σύνολο των υπηρεσιών του δημαρχείου; Μέρος αυτών και ποιες; Θα μεταφερθούν εκεί τα γραφεία που στεγάζουν το δήμαρχο και το πολιτικό προσωπικό του δήμου;

Υπάρχει κτιριολογικό πρόγραμμα; Που σημαίνει, έχουν υπολογιστεί τα αναγκαία τετραγωνικά για τη στέγαση της κάθε υπηρεσίας που θα μεταφερθεί;

Σε ποιο σημείο του κτηρίου θα χωροθετηθεί η κάθε υπηρεσία ώστε να είναι λειτουργικό; 

Πώς επιλύονται τα κυκλοφοριακά προβλήματα που θα προκύψουν σε μια ήδη φορτισμένη περιοχή και πως διασφαλίζεται το παρκάρισμα για τους πολίτες;

Πως προέκυψαν τα προϋπολογιστικά στοιχεία κόστους; Γνωρίζει κανείς τα κόστη αποκατάστασης των βασικών δομικών στοιχείων του κτιρίου, κυρίως του σκελετού; Γνωρίζει κανείς το κόστος των λοιπών κατασκευών και εγκαταστάσεων ώστε το κτίριο να καταστεί λειτουργικό; 

Είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για έναν πλασματικό προϋπολογισμό, προϊόν της μεθόδου της κολοκυθιάς.


Το κόστος

Περνώντας στο θέμα τους κόστους ο κ. Μπέγκας σημείωσε ότι η δημοτική αρχή προφασίζεται πως το έργο εγγράφεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κάτι που σημαίνει μηδέν εξασφάλιση στη χρηματοδότηση, αναμένοντας και ελπίζοντας στην πορεία ότι θα μπορέσει να ενταχτεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

«Με το σύστημα μελέτη – κατασκευή που προτίθεται η δημοτική αρχή να δημοπρατήσει το έργο, το οποίο σημαίνει ότι το κόστος των μελετών επιβαρύνεται ο κάθε συμμετέχων στο διαγωνισμό, ποιος σοβαρός κατασκευαστής θα συμμετέχει σε αυτόν με την επισφάλεια της ομαλής χρηματοδότησης του έργου;», διερωτήθηκε ο κ. Μπέγκας.


Με τον πολίτη για τον πολίτη

«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω αντικειμενικά και σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν, η παράταξή μας δεν πρόκειται να στηρίξει το επικοινωνιακό πανηγυράκι της Δημοτικής Αρχής και από θέση αρχής γιατί έχουμε διαφορετική άποψη για την αξιοποίηση του κτιρίου, αλλά και επί της ουσίας, διότι τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν καθιστούν έωλη την υλοποίηση του έργου, θα καταψηφίσει την ένταξη του έργου στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.

Μεσσίες δημάρχους, οι οποίοι προφασιζόμενοι τις προσωπικές επαφές τους θέλουν να πείσουν τους πολίτες ότι όλα τα μπορούν αρκεί να υπακούν στα θέλω τους, δεν έχει ανάγκη ο τόπος.

Ο τόπος έχει ανάγκη από δημοτικές αρχές που με ολοκληρωμένους και επαρκώς τεκμηριωμένους σχεδιασμούς χέρι – χέρι με το δημότη θα πάνε τον τόπο μπροστά.

Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ για τον πολίτη – μαζί με τον πολίτη», κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]