Η Ένωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών για την απόλυση 40 σχολικών καθαριστριών

 


Σε μια περίοδο που λόγω της πανδημίας  οι ανάγκες καθαριότητας των σχολείων κραυγάζουν και αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια παιδιών και διδασκόντων, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών πήρε απόφαση να απολύσει 40 συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες και να μετατρέψει τις συμβάσεις από πλήρη σε μερική απασχόληση σε 25 ακόμα σχολικές καθαρίστριες. Κι όλα αυτά όταν,  οι  166 σχολικές καθαρίστριες που εργάστηκαν πέρσι στα σχολεία του Δήμου, δεν επαρκούσαν  για την κάλυψη των αναγκών τους.

Αντί η Δημοτική Αρχή στις παρούσες  συνθήκες πανδημίας (με τα εκατοντάδες καθημερινά κρούσματα, που από το φθινόπωρο θα γίνουν περισσότερα), να διεκδικήσει την οριστική επίλυση του ζητήματος της καθαριότητας των σχολείων, καταρχάς με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στη σχολική καθαριότητα και κατά δεύτερον με νέες προσλήψεις, κάνει το ακριβώς αντίθετο, επικαλούμενη οικονομική δυσπραγία. Η δικαιολογία αυτή γεμίζει με οργή εμάς τους γονείς που βλέπουμε γύρω μας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης, να γίνονται έργα εκατομμυρίων ευρώ για την εξυπηρέτηση κυρίως του τουριστικού τομέα . 

Για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού υπάρχει άφθονο χρήμα, για τα σχολεία …δεκάρα.

Μας γεμίζει οργή αυτό που ακούστηκε στην Οικονομική Επιτροπή, ότι «τώρα δεν έχουμε Πρωτόκολλα Covid», άρα δεν χρειαζόμαστε τόσες πολλές καθαρίστριες, όταν είναι βέβαιο,  σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας, ότι τον  Σεπτέμβρη θα έχουμε ένα νέο  κύμα της πανδημίας. Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να γίνουν για μια ακόμη φορά πειραματόζωα  όσον αφορά την υγιεινή και την καθαριότητα. Η επαρκής κάλυψη με καθαρίστριες όλων των σχολικών μονάδων, για μας είναι αδιαπραγμάτευτη. 

Στεκόμαστε σταθερά αλληλέγγυοι στον αγώνα των καθαριστριών γνωρίζοντας  ότι οι καθαρίστριες των σχολείων  του Δήμου, ενώ «δίνουν την ψυχή τους» για να κρατηθούν τα σχολεία καθαρά, εργάζονται με διαρκείς συμβάσεις ομηρίας, που αρχίζουν και τελειώνουν με τη σχολική χρονιά. Προσλαμβάνονται με άθλιους μισθούς που το ύψος τους υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζονται, χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιποι χώροι των σχολείων όπως είναι οι αίθουσες εργαστηρίων, οι βοηθητικοί και αύλειοι χώροι, τα γραφεία διδασκόντων, οι τουαλέτες. Παράλληλα τους στερούνται στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως άδειες, ωράριο κ.λπ. ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπάρχει ανεπάρκεια σε μέτρα προστασίας. Ειδικότερα το τελευταίο έχει συντελέσει στο να νοσήσουν, μόνο την περασμένη σχολική χρονιά, 93 καθαρίστριες.

Ως Ένωση Γονέων απαιτούμε:

Καμία απόλυση καθαρίστριας. Εδώ και τώρα κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών των σχολείων με όλο το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας.

Μονιμοποίηση όλων συμβασιούχων καθαριστριών που εργάζονται στα σχολεία. Όχι στην εργασιακή ομηρία δεκάδων καθαριστριών.

Η «οικονομική δυσπραγία» των Σχολικών Επιτροπών, μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα, με την κατάργηση του ΦΠΑ, των φόρων στα καύσιμα και των φόρων επί των επιχορηγήσεων των Σχολικών Επιτροπών που συντελούν στο να μην φτάνει ποτέ ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων στα σχολεία. Όχι στην αντιμετώπιση των σχολείων ως επιχειρήσεις  που πρέπει να φορολογηθούν.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ. 

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]