Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Ιωαννίνων :Πάρτε πίσω τις 40 απολύσεις ..

 


ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ 40 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ

ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 10πμ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Είμαστε οι σχολικές καθαρίστριες που τρία χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία δώσαμε τη μάχη στα σχολεία και παλέψαμε για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών μας χωρίς κανένα μέσο ατομικής προστασίας, χωρίς καμία εκπαίδευση. Είμαστε εμείς που νοσήσαμε δύο και τρεις φορές για να κρατήσουμε τα σχολεία ασφαλή και τώρα μας πετούν στην ανεργία.

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, αποφάσισε στην Οικονομική Επιτροπή, να απολύσει 40 συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες και σα να μην έφτανε αυτό, αποφάσισε να μετατρέψει τις συμβάσεις από πλήρη σε μερική απασχόληση σε 25 ακόμα σχολικές καθαρίστριες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί μόλις 92 εργαζόμενες πλήρους απασχόλησης για τις σχολικές μονάδες ενός από τους 10 μεγάλους Δήμους της Ελλάδας, αποδεικνύοντας ότι για ακόμα μια φορά Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση βάζουν στο ζύγι κόστους οφέλους βασικές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες όπως οι υγειονομικές συνθήκες των σχολικών μονάδων.

Είμαστε εμείς που πριν την πανδημία δίναμε τη μάχη μέσα στα σχολεία ότι δεν μπορεί να αντιστοιχεί μια και μισή καθαρίστρια σε σχολεία με απέραντα στρέμματα μέχρι και 350 μαθητές με μισθούς πείνας και τις χειρότερες εργασιακές σχέσεις απασχόλησης. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα (στον ΕΟΔΥ) που ήταν ίδια και πριν την πανδημία κλείνονταν στα συρτάρια για να μην μάθουμε εμείς οι καθαρίστριες τα δικαιώματά μας.

Το Μάρτιο του 2022 ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων δεσμεύτηκε ενώπιων των καθαριστριών στο Λύκειο της Ζωσιμαίας ότι η Δημοτική Αρχή για το σχολικό έτος 2022-2023 θα προσλάβει 170 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης. 

Ξαφνικά αλλάζουν την απόφαση με τη δικαιολογία ότι δεν ισχύουν πλέον τα υγειονομικά πρωτόκολλα της πανδημίας - τη στιγμή που καλοκαιριάτικα στα Γιάννενα είχαμε 2.300 κρούσματα σε μια εβδομάδα-  αποφάσισαν ότι αρκούν 126 συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες πλήρους και μερικής απασχόλησης για 138 σχολικές μονάδες και περισσότερους από 18.300 μαθητές!

Ακόμα και αν δεν υπήρχε covid, η απόφαση της δημοτικής αρχή Ιωαννίνων θα καταδίκαζε τα παιδιά μας να φοιτούν σε βρώμικα σχολεία αφού αναλογεί μία καθαρίστρια για κάθε 145 μαθητές, δεν αντιστοιχεί καν μια καθαρίστρια ανά σχολική μονάδα!

Αυτή η απόφαση μέσα στην πανδημία, είναι εγκληματική για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τις ίδιες τις σχολικές καθαρίστριες. 

 Η δημοτική αρχή επικαλέστηκε την έλλειψη χρημάτων εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου λες και οι άνεργες καθαρίστριες δεν πρέπει να ζεστάνουν τα σπίτια τους με το πανάκριβο πετρέλαιο!

Καταλάβαμε μέχρι και η τελευταία από εμάς, πως οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες που ακούμε, προσαρμόζονται κάθε φορά με τρόπο που να δικαιολογούν απολύσεις και όχι προσλήψεις.

Με πανδημία ή χωρίς πανδημία η καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία καθημερινή πριν και μετά το μάθημα σε κάθε διάλειμμα. Η σχολική καθαρότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των γονιών και των εκπαιδευτικών, είναι ευθύνη του Κράτους, είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των Δημοτικών Αρχών.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει πίσω ΤΩΡΑ τις απολύσεις! Να προσλάβει με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα επαρκή αριθμό σχολικών καθαριστριών, να καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες καθαριότητας των σχολείων. 

Καλούμε όλες τις σχολικές καθαρίστριες, τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς στην κινητοποίηση την Πέμπτη 10πμ στο Δημαρχείο για την ανάκληση των απολύσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]