ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Άρτα:Ένοχοι οι 3 κατηγορούμενοι για το εργατικό δυστύχημα - Τί δήλωσαν οι δικηγόροι

 


«Είναι πολύ δύσκολο να καταδικάσεις εργοδότη στην Ελλάδα και σήμερα καταφέραμε να τους καταδικάσουμε. [...] Ξέρουμε ότι τώρα που θα ακουστεί ότι καταδικάστηκαν, θα δημιουργηθεί μια ιστορία ώστε να τους κάνει να είναι πιο μαζεμένοι», είπε ο δικηγόρος υποστήριξης κατηγορίας Θανάσης Καμπαγιάννης σε φίλους και συγγενείς του Χρήστου μετά τη λήξη της δίκης.

Έπεσε   στο Πρωτοδικείο Άρτας  η αυλαία στη δίκη για το εργατικό δυστύχημα   που έλαβε χώρα στη  γαλακτοβιομηχανία "Ηπειρος" στον  Αμμότοπο Άρτας στις 6 Ιουνίου του 2020   με τον 29χρονο τότε  Χρήστο Ζορμπά να χάνει τη ζωή του από ηλεκτροπληξία .

   Κατηγορούμενοι για εγκληματική αμέλεια   ήταν  ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης  ,ο διευθυντής του εργοστασίου και ο τεχνικός ασφάλειας   με το  δικαστήριο  να κρίνει  και τους τρεις  ένοχους επιβάλλοντάς   τους ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή .

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την αγόρευση της εισαγγελέως η οποία αναφερόμενη στον Χρήστο Ζορμπά είπε πως ήταν ένας εργατικός άνθρωπος και είχε εκφράσει κάποιους προβληματισμούς για τη δουλειά του και επιβεβαιώθηκε .

Ο 29χρονος είχε αναφέρει πως το κλίμα στο εργοστάσιο ήταν αρνητικό και υπήρξε προβληματισμός επειδή ήταν μόνος του στη βάρδια και δεν υπήρχε και άλλος ηλεκτρολόγος ,με την εισαγγελέα να σημειώνει πως το μήνυμα που είχε στείλει στον φίλο του ήταν χαρακτηριστικό .

Ο ίδιος ο 29χρονος επένδυσε στην αγορά εξοπλισμού και με λιγότερες από 4 μήνες προϋπηρεσίας κλήθηκε να λύσει   είπε ένα πρόβλημα που ήταν γνωστό και κανένας δεν έκανε κάτι .Πήγε να αλλάξει  λαμπτήρες και διαπίστωσε πως υπήρχε πρόβλημα με την τροφοδοσία .Ο χώρος  διέθετε ακατάλληλο φωτισμό ,το πατάρι ήταν δύσκολο στην πρόσβαση .Ο29χρονος με δική του  πρωτοβουλία και έξοδα αγόρασε κατάλληλα   παπούτσια .

[...]Για να γίνει με ασφάλεια η εργασία χρειαζόταν δεύτερο άτομο για τη ρύθμιση της τάσης   και τη μείωση κινδύνου ατυχήματος  .Και    ο 29χρονος πέθανε από ηλεκτροπληξία .

Η εισαγγελέας σημείωσε πως δεν προέκυψε ότι ο Χρήστος Ζορμπάς δεν είχε τα προσόντα να φέρει σε πέρας κάτι τέτοιο .Οι κατηγορούμενοι ανέφερε δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για  τις συνθήκες εργασίας.Δεν υπήρχε δεύτερο άτομο και απαγορεύεται η εργασία υπό τάση .

Η εγκατάσταση στο εν λόγω σημείο  προέκυψε πως  έχρηζε αλλαγής και γι αυτό πήγε να την αλλάξει .

Το αποτέλεσμα του θανάτου του συνδέεται με την παράλειψη αυτή ,ανέφερε.

"Τίθεται από την υπεράσπιση  ότι ο Χρήστος έδειξε αμέλεια .Ο Χρήστος με δική του ευθύνη ανέλαβε να το κάνει αυτό χωρίς πίεση και δεν δικαιολογείται η στάση των κατηγορουμένων .Ακόμη και αν παρέλειψε ο Χρήστος στάδια δεν τους απαλλάσσει από ευθύνες .Έπρεπε να παρέμβουν και να είναι και  άλλος μαζί του στη βάρδια "ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ήταν εμφανές ότι είχε ανασφάλεια και επειδή δεν  έδειχναν ικανοποιημένοι  μαζί του  από την επιχείρηση αυτό αιτιολογεί γιατί εκτέλεσε μία τέτοια επικίνδυνη εργασία .

Έπρεπε  σημείωσε η εισαγγελέας να προβλέψουν αυτό που έγινε ,δεν το προέβλεψαν ούτε καν σαν ενδεχόμενο ,έπρεπε να μεριμνήσουν για την αλλαγή του πίνακα και αν είχαν φροντίσει να μην ήταν υπό τάση κατά μόνας θα είχε αποφευχθεί ο θάνατός του   και πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων .

Δηλώσεις δικηγόρων 

Σε δηλώσεις του ο κ.Καμπαγιάννης ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας του Χρήστου Ζορμπά ανέφερε:

"Είμαστε ικανοποιημένοι πρώτα και κύρια γιατί το δικαστήριο καταδίκασε τους τρεις κατηγορουμένους για ανθρωποκτονία από αμέλεια έτσι όπως κατηγορούνταν  και αυτό είναι μία δικαίωση για την οικογένεια και για όλους τους ανθρώπους που συμπαραστάθηκαν στην οικογένεια ,για το Εργατικό Κέντρο της Άρτας και τους εκατοντάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν χθες,για τους χιλιάδες ανθρώπους που έσφιξαν το χέρι της οικογένειας .Επιβεβαιώθηκε αυτό που λέγαμε από την αρχή ,ότι δεν επρόκειτο για ένα ανθρώπινο λάθος του Χρήστου αλλά για μία εγκληματική αμέλεια από την πλευρά της εργοδότριας εταιρείας .

"Για εμάς ήταν δεδομένο ότι το θέμα της ποινής δεν θα αναλογούσε πραγματικά στο έγκλημα το οποίο τελέστηκε και η ποινή που επιβλήθηκε είναι δυσανάλογη  .Από τη δική μας την πλευρά θα απευθυνθούμε στην εισαγγελία προκειμένου να υπάρξει έφεση που δεν μπορεί να υποβληθεί από τη δική μας την πλευρά αλλά μπορεί με την επιμέλεια της εισαγγελίας  να υπάρξει ένα τέτοιου τύπου αίτημα "ανέφερε.

Ο Κ.Καμπαγιάννης ευχαρίστησε την κοινωνία της Άρτας και τον κόσμο που στάθηκε δίπλα στην οικογένεια .Η σημερινή απόφαση ,όπως σημείωσε "έχει να κάνει περισσότερο με τη δικαίωση άλλων ανθρώπων ,να μην έχουμε ξανά τέτοια εργατικά ατυχήματα ,όπως αναγκαζόμαστε να τα λέμε ,που όμως αποδεικνύεται πως είναι εργοδοτικές ανθρωποκτονίες".

 "Σήμερα δικαιώθηκε  περισσότερο  ο αγώνας της οικογένειας και επιβεβαιώθηκε η αλήθεια αυτού που λέγαμε  ....|σημείωσε  ο κ.Καμπαγιάννης .



"Οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση της δικαιοσύνης .Καταδίκασε σε 1 χρόνο με αναστολή τους κατηγορούμενους οι οποίοι ήδη άσκησαν έφεση .Το Εφετείο Ιωαννίνων θα λάβει την οριστική απόφαση .[...] Η απόφαση αυτή δεν φέρνει πίσω το παιδί ,ούτε και ο 1 χρόνος φυλάκισης μπορεί να φέρει το παιδί πίσω.Μέχρι να εκδικαστεί η απόφαση εμείς λέμε ότι δεν ευθυνόμαστε για τον θάνατο του παιδιού παρόλα αυτά ας ακουστεί παντού ότι οφείλουν όλοι και οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες να εφαρμόζουν τα μέτρα ασφαλείας και εν όψει του καύσωνα της επόμενης εβδομάδας ,όλοι όσοι εργάζονται σε συνθήκες καύσωνα θα πρέπει να πάψουν να εργάζονται .Οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να γίνουν από τις κατά τόπους υπηρεσίες."ανέφερε από την πλευρά του   o κ.Δημήτριος Λαμπράκης ένας από τους δικηγόρους της επιχείρησης .

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρωί έξω από το δικαστήριο της Άρτας βρίσκονταν το Eργατικό Κέντρο Άρτας αλλά και των Ιωαννίνων ,αναμένοντας την απόφαση .


Άγγελος Χόρτης -Παπαθανασίου Στέλλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]