Αποχή από το Αλκοόλ: Τι συμβαίνει στο σώμα μας 30 μέρες μετά;

 


Εάν πίνετε συχνά αλκοολούχα ποτά, μπορεί να σας ενδιαφέρει να μάθετε πώς μπορεί να αλλάξει το σώμα σας εάν κόψετε τη μπύρα, το κρασί και το ποτό για λίγο. Είτε είναι για μια μέρα, μια εβδομάδα ή ακόμα και ένα μήνα, μπορεί να κάνει τη διαφορά.Το αλκοόλ έχει συνδεθεί με σημαντικές αλλαγές στην υγεία των ανθρώπων. Έτσι, η διακοπή του αλκοόλ, ακόμα και για ένα μήνα, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία σας.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας μετά από 30 μέρες χωρίς αλκοόλ;

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας χωρίς αλκοόλ, μπορεί να μην παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά.Μπορεί να χρειαστούν μέρες μέχρι να νιώσετε ξανά ότι επανέρχεστε στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από έντονη κατανάλωση αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα επανορθώνεται από τις επιπτώσεις που προκαλεί το αλκοόλ. Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε κάποιες θετικές παρενέργειες μετά τη διακοπή του ποτού για λίγες μόνο ημέρες, όπως λιγότερο φούσκωμα και ελαφρά απώλεια βάρους λόγω της μεγάλης θερμιδικής περιεκτικότητας πολλών αλκοολούχων ποτών. Αλλά συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες συνεχούς μη κατανάλωσης αλκοόλ για να παρατηρήσετε αποτελέσματα, υποθέτοντας ότι όλοι οι άλλοι παράγοντες παραμένουν ίδιοι. Για να σας δώσω μια ιδέα για το τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν σταματήσετε να πίνετε, συγκέντρωσα παρακάτω διάφορα οφέλη από την διακοπή του αλκοόλ που μπορείτε να αποκομίσετε.

Καλύτερος ύπνος

Η αποχή από το αλκοόλ θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και να ξυπνήσετε ανανεωμένοι. Αν και αρκετά άτομα χρησιμοποιούν αλκοόλ για να τους βοηθήσει να κοιμηθούν, μειώνει την ποιότητα και την ποσότητα της ανάπαυσης. Το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τα δύο πιο βασικά μέρη του ύπνου μας:Ύπνος αργών κυμάτων (βαθύς ύπνος), που είναι το πιο σωματικά ζωτικό μέρος του ύπνου.Ο ύπνος REM, που είναι το μέρος του ύπνου που σας βοηθά να μάθετε και να θυμάστε.Τα περισσότερα άτομα που καταναλώνουν από λίγες έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ, μειώνοντας ή διακόπτοντας το ποτό θα δουν την ποιότητα του ύπνου τους να βελτιώνεται σχετικά γρήγορα.

Αυξημένη ενυδάτωση

Το αλκοόλ αφυδατώνει, επομένως η αποχή από το αλκοόλ θα επιτρέψει στο σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα το νερό και θα σας βοηθήσει να παραμείνετε καλύτερα ενυδατωμένοι. Επιπλέον το αλκοόλ είναι ένα διουρητικό που αναγκάζει το σώμα σας να απομακρύνει τα υγρά από το αίμα σας με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από άλλα υγρά.Το σώμα σας έχει μια ορμόνη που ονομάζεται βαζοπρεσσίνη που βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το νερό που περνά από τα νεφρά. Όταν πίνετε αλκοόλ, το σώμα σας παράγει λιγότερη βαζοπρεσσίνη, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερο νερό απορροφάται ξανά και αποβάλλεται από τα ούρα, με αποτέλεσμα να μένετε αφυδατωμένοι.

Θα έχετε περισσότερη ενέργεια

Το ποτό εξαντλεί το απόθεμά σας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ενέργειας). Όπως τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β δεν έχουν μόνο έναν σκοπό, επομένως μπορεί να παρατηρήσετε αντίκτυπο τόσο στην ενέργειά σας όσο και στην εστίασή σας με την κατανάλωση αλκοόλ.Επιπλέον η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί πολλές φορές σε hangover που στραγγίζουν τον οργανισμό από ενέργεια. Η αποχή από το αλκοόλ θα επηρεάσει θετικά τη διάθεσή σας και τα επίπεδα ενέργειάς σας την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Sleep and Vigilance , η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει σημαντικά την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας την επόμενη μέρα, με σχεδόν το 35 τοις εκατό των συμμετεχόντων να αναφέρουν ότι αισθάνονται επιβραδύνσεις και να χάνουν το ενδιαφέρον τους να παραμείνουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια του hangover, ενώ λιγότερο από το 5 τοις εκατό των συμμετεχόντων ανέφερε τα ίδια συναισθήματα σε μια κανονική μέρα.

Θα δείτε βελτίωση στην Παλινδρόμηση Οξέως

Ας αναλογιστούμε επίσης το γεγονός ότι η έλλειψη αλκοόλ σημαίνει έλλειψη ερεθισμού. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το πεπτικό σύστημα δεν ερεθίζεται από τα ένζυμα του αλκοόλ, επομένως θα μπορούσατε επίσης να δείτε βελτίωση συμπτωμάτων ΓΟΠ, IBS κ.α.


Άλλα οφέλη για την υγεία σας

Γλυκόζη αίματος

Το αλκοόλ είναι γεμάτο από κενές θερμίδες και σάκχαρα. Μετατρέπονται σε γλυκόζη πολύ γρήγορα, και αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας χρειάζεται να απελευθερώσει ινσουλίνη για να το φροντίσει. Καθώς το σώμα απελευθερώνει περισσότερο, διατρέχετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου II. Κόβοντας το αλκοόλ, μειώνετε την ποσότητα γλυκόζης στο σώμα σας και μειώνετε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου II. Τα επίπεδα γλυκόζης σας θα μειωθούν κατά περίπου 16% τον πρώτο μήνα, απλώς και μόνο αν δεν πίνετε. Δεν αξίζει τον κόπο;

Μείωση της χοληστερόλης

Ας δούμε τώρα τα επίπεδα της χοληστερόλης. Τα επιπλέον σάκχαρα στο σώμα και αυτές οι επιπλέον θερμίδες δεν βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία σας. Τα επίπεδα της LDL αυξάνονται, λόγω χαμηλής HDL. Η LDL συσσωρεύεται στα αγγεία και συνδέεται με τα τοιχώματα. Δημιουργείται τριβή και υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων. Η αύξηση της LDL οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση, έμφραγμα και εγκεφαλικό. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να μειωθούν κατά περίπου 5%, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τα αγγεία σας που χρειάζεται το σώμα σας. Εάν συνεχίσετε χωρίς αλκοόλ για παραπάνω από ένα μήνα, θα μπορούσατε να δείτε περαιτέρω μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σας.

Βελτίωση του ήπατος

Υπάρχει επίσης μείωση στα λίπη του ήπατος. Λίπη σχηματίζονται γύρω από το συκώτι για να προστατεύσουν τα όργανα. Τα λίπη βοηθούν επίσης στην παραγωγή περισσότερων ενζύμων που βοηθούν στην καύση των θερμίδων. Το πρόβλημα είναι ότι παίρνετε πάρα πολλές θερμίδες και δεν καίτε αρκετά. Με το να μην πίνετε αλκοόλ, το συκώτι σας μπορεί να αναγεννηθεί και έχει την ευκαιρία να επισκευαστεί. Το σώμα σας είναι σε θέση να κάψει τα λίπη. Η μη κατανάλωση αλκοόλ λειτουργεί τόσο καλά που τα λίπη του ήπατος μειώνονται κατά περίπου 15% μόνο τον πρώτο μήνα.

Πιθανή απώλεια σωματικού βάρους

Και όταν τα συνδέετε όλα αυτά μαζί, έχετε το επιπλέον όφελος της απώλειας βάρους. Θυμηθείτε, δεν λαμβάνετε τις επιπλέον κενές θερμίδες που προκύπτουν από την κατανάλωση αλκοόλ. Οι άνθρωποι έχουν δει απώλεια του σωματικού βάρους κατά 2% απλώς και μόνο επειδή δεν πίνουν αλκοόλ.Η μείωση του σωματικού βάρους σας φέρνει και πολλά άλλα οφέλη. Βοηθάτε στην περαιτέρω μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη τύπου II και μειώνετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Η αρτηριακή σας πίεση πέφτει και θα διαπιστώσετε ότι ο πόνος στις αρθρώσεις σας μειώνεται καθώς το σώμα δεν προσπαθεί να κρατήσει τόσο πολύ βάρος.Μπορείτε να βοηθήσετε στο να έχετε ένα σταθερό σωματικό βάρους εάν ακολουθήσετε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο. Δεν είναι η ώρα να αρχίσετε να καταναλώνετε περισσότερη σοκολάτα ή να πιάσετε τα ζαχαρούχα ποτά. Αυξήστε την κατανάλωση του νερού και ακολουθείστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.Αξίζει επίσης να ασκείστε περισσότερο και θα νιώσετε ότι έχετε περισσότερη ενέργεια αν δεν πίνετε αλκοόλ.Αν σταματούσατε να πίνετε έξι ποτήρια κρασί των 175 ml την εβδομάδα, θα εξοικονομούσατε περίπου 960 θερμίδες, που ισοδυναμούν περίπου με 3 μπιφτέκιαΤο να μην πίνουν θα βοηθήσει επίσης τους χρήστες να κατανοήσουν καλύτερα τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και να δημιουργήσουν μια πιο υγιή σχέση με το αλκοόλ.


   mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]