"Βράζει" το ΠΓΝΙ... ...Προβλήματα στην προμήθεια ιματισμού-Ιστορικό χαμηλό στη στελέχωση κλινικών - Αδύνατο λόγω έλλειψης προσωπικού, να ξανανοίξει η ΜΕΛ2.


Α.Σ.Υ. ΠΓΝΙ. "Βράζει" το ΠΓΝΙ... Υπουργείο, 6η ΥΠΕ και διοίκηση δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία.

-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΣΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ


-Χαρακτηριστικά ξεσπάσματα αυτής της δυσλειτουργίας αποτελούνε οι συλλογικές αναφορές προς την διοίκηση και τον σύλλογο εργαζομένων του προσωπικού της Αιματολογικής κλινικής η οποία ξεκληρίζεται καλοκαιριάτικα από νοσηλευτές, αλλά και του προσωπικού των πλυντηρίων το οποίο πέρα από την ακραία υποστελέχωση, αναφέρει συχνές βλάβες σε μέρος του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού όπως το σιδερωτήριο, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην προμήθεια ιματισμού στις κλινικές… και συχνά να μεταφέρεται η δουλειά στο ΓΝ Χ/κώστα

-η νοσηλευτική διεύθυνση έφτασε σε σημείο να προτείνει σε νοσηλευτή με βαριά προβλήματα υγείας και σύσταση του γιατρού εργασίας για αλλαγή τμήματος, να παραμείνει «ως γλάστρα» χωρίς καμιά συνεισφορά στην κλινική,  αρκεί να καταγράφεται ως αριθμός στην στελέχωση του τμήματος, καθώς …δεν μπορεί να αντικατασταθεί

-Στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής covid του ΠΓΝΙ, αποφασίστηκε ομόφωνα!! ότι είναι πλέον αδύνατο λόγω έλλειψης προσωπικού, να ξανανοίξει η ΜΕΛ2. Πλέον κάθε κλινική θα νοσηλεύει τα περιστατικά της με covid, ασχέτως μεταδοτικότητας σε δικούς της θαλάμους ΜΕΛ, με κατά προτεραιότητα επιβάρυνσης των 2 παθολογικών και της πνευμονολογικής κλινικής, οι οποίες μετατρέπονται εν μέρει σε ΜΕΛ. Σε αυτήν την απόφαση, λείπει η εξαίρεση της αιματολογικής και ογκολογικής κλινικής, που υπήρχε στην απόφαση του Φεβρουαρίου. Εν μέσω Ιουλίου και κορύφωσης του 6ου κύματος, με το προσωπικό να μην μπορεί να προλάβει την διεκπεραίωση της τυπικής λειτουργίας των κλινικών φορτώνεται διευρυμένα με την διαχείριση των covid περιστατικών


 «ΒΡΑΖΕΙ» ΤΟ ΠΓΝΙ… ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, 6η ΥΠΕ και  ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ.   ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΥ «ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ» ΤΟΥ ΣΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ


Το ΠΓΝΙ βράζει…. έτοιμο να εκραγεί. Η προσέλευση ασθενών σε όλα τα τμήματα του ΠΓΝΙ η οποία είχε μειωθεί από 430.000 το 2019 σε 320.000 το 2020, επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα, με τις ανάγκες των παραμελημένων ασθενών, να πολλαπλασιάζουνε το φορτίο που προσθέτει κάθε νοσηλεία. Έχουμε σήμερα ένα ΠΓΝΙ σε λειτουργία προ πανδημίας, στο οποίο αθροίζεται  η ταυτόχρονη αντιμετώπιση του covid.


Όμως το προσωπικό ελάχιστα έχει ενισχυθεί ποσοτικά, μόνο με συμβασιούχους και ειδικευόμενους. Μάλιστα έχει αλλοιωθεί ποιοτικά η σύνθεσή του μετά τις 120+ συνταξιοδοτήσεις και τις 60 αναστολές εργασίας έμπειρων συναδέλφων, τις παραιτήσεις συμβασιούχων και τις αναρρωτικές του διαλυμένου πλέον προσωπικού. Το νέο προσωπικό ορισμένου χρόνου το οποίο διαρκώς ανακυκλώνεται πριν καν προλάβει να ενσωματωθεί σε κάποιο τμήμα, δεν μπορεί να καλύψει το πρόβλημα εύρυθμης ομαδικής λειτουργίας των τμημάτων. Η δε διαρκής ομηρία των ΣΟΧ και η διαρκής προσδοκία για την νέα προκήρυξη 3700 νοσηλευτών που μετά από 2 χρόνια υποσχέσεων, ξεκίνησε τώρα, για να ολοκληρωθεί μετά από 1,5 χρόνο (σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ) κλείνει την πόρτα σε κάθε άμεση ανακούφιση και δυνατότητα στοιχειώδους κλινικού προγραμματισμού.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΣΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ


Η απόπειρα να λειτουργήσουνε πλέον όλα τα τμήματα με το ελάχιστο έστω δυνατό προσωπικό ….δεν βγαίνει. Τα προβλήματα υποστελέχωσης κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν γίνει εκρηκτικά. Χαρακτηριστικά ξεσπάσματα αυτής της δυσλειτουργίας αποτελούνε οι συλλογικές αναφορές προς την διοίκηση και τον σύλλογο εργαζομένων του προσωπικού της Αιματολογικής κλινικής η οποία ξεκληρίζεται καλοκαιριάτικα από νοσηλευτές, αλλά και του προσωπικού των πλυντηρίων το οποίο πέρα από την ακραία υποστελέχωση, αναφέρει συχνές βλάβες σε μέρος του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού όπως το σιδερωτήριο, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην προμήθεια ιματισμού στις κλινικές… και συχνά να μεταφέρεται η δουλειά στο ΓΝ Χ/κώστα


Μονάδες όπως η 2η καρδιολογική μονάδα εμφραγμάτων και η Μονάδα Οξέων Περιστατικών της Ψυχιατρικής και κλινικές όπως η καρδιολογικές, οι χειρουργικές, έχουν πέσει σε ιστορικό χαμηλό 10ετίας στην στελέχωση, εν μέσω απόπειρας να δοθούνε καλοκαιρινές άδειες. Είναι τόσο ακραία η υποστελέχωση που η νοσηλευτική διεύθυνση έφτασε σε σημείο να προτείνει σε νοσηλευτή με βαριά προβλήματα υγείας και σύσταση του γιατρού εργασίας για αλλαγή τμήματος, να παραμείνει «ως γλάστρα» χωρίς καμιά συνεισφορά στην κλινική,  αρκεί να καταγράφεται ως αριθμός στην στελέχωση του τμήματος, καθώς …δεν μπορεί να αντικατασταθεί.


Το αποτέλεσμα είναι το εβδομαδιαίο πρόγραμμα να γίνεται όλο και πιο απάνθρωπο με το μοτίβο βάρδιας 3-11,7-3 την επόμενη ημέρα και αμέσως 11-7 την ίδια ημέρα να πολλαπλασιάζεται, στερώντας την ελάχιστη ξεκούραση ανάμεσα στις βάρδιες, στο προσωπικό το οποίο αθροίζει εδώ και 3 χρόνια σωματική κόπωση και ψυχολογική καταπόνηση, έχοντας ακόμη χρωστούμενη κανονική άδεια από το 2021. Πολλοί από τους συναδέλφους είναι σε burn out, αρρωσταίνουν σωματικά και ψυχικά. Ο γιατρός εργασίας και οι τεχνικοί ασφαλείας, δεν έχουν κάνει εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου σε κανένα τμήμα του ΠΓΝΙ … διότι δεν τους ζητείται από τη διοίκηση. Ο θυμός ,η αγανάκτηση και η απελπισία για την στέρηση κανονικής ζωής, μεγαλώνει.


ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ.


Η παρούσα διοίκηση της ΝΔ, είναι η 1η διοίκηση του ΠΓΝΙ που δεν εξέδωσε annual report, δηλ. απολογισμό πεπραγμένων με στατιστικά στοιχεία λειτουργίας του ΠΓΝΙ για το 2021. Τι έχει να κρύψει άραγε;       Η διοίκηση σε συνεργασία με  διευθυντικά στελέχη και προϊσταμένους που η ίδια τοποθέτησε με κομματικά κριτήρια αλλά και σε συνεργασία με τον μηχανισμό της ΔΑΚΕ στο σύλλογο ο οποίος λειτουργεί ως ένας μηχανισμός καθημερινής εξαγοράς, εκφοβισμού, συγκάλυψης και εξασφάλισης υπακοής, έφτασε στο ακραίο σημείο να τιμωρήσει με στέρηση μισθού 18 ημερών νοσηλεύτρια με 30 χρόνια υπηρεσίας επειδή διαμαρτυρήθηκε με «απρεπή τρόπο» στον διοικητή, για την απόπειρα αδικαιολόγητης και άδικης μετακίνησή της σε βαρύτερο τμήμα. Μάλιστα η απόφαση του ΔΣ που φέρει την θετική ψήφο του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του ΠΓΝΙ και προέδρου του συλλόγου, της φορτώνει πειθαρχικές παραβάσεις που δεν προκύπτουν από το γραπτό κατηγορητήριο της διοίκησης. Η απάντηση του προέδρου Γ.Φλούδα,  ενώπιον της διοίκησης, στο ερώτημα για ποιο λόγο συμμετείχε στο «τύλιγμα σε μια κόλλα χαρτί» της συναδέλφου, ήταν ότι «δεν είναι υπέρ της αναρχίας»!! Ας την πατάξομεν λοιπόν μαζί με  όλους τους αντιφρονούντες, εξοντώνοντας τους οικονομικά!!!


Για τους ανεμβολίαστους δε συναδέλφους, διοίκηση και σύλλογος επιφυλάσσουν την πιο επιθετική συμπεριφορά. Από την τιμωρητική μετακίνησή τους σε κλινικές άσχετες με την εμπειρία τους, την  επιφύλαξη να λάβουν τις κανονικές τους άδειες όσοι δουλεύουν με πιστοποιητικό νόσησης μέχρι και την άρνηση του ΔΣ του συλλόγου να συναντηθεί μαζί τους. Μάλιστα σε πρόσφατη κυβερνητική τροπολογία η οποία ανανέωσε την σύμβαση σε 13 συμβασιούχους του προγράμματος εργαζόμενων σε προσυνταξιοδοτική φάση ηλικίας 55+,, το υπουργείο πέταξε εκτός ΠΓΝΙ δυο διοικητικούς υπαλλήλους, ο ένας 66 ετών, λίγο πριν συμπληρώσουν ένσημα για την σύνταξή τους επειδή είναι … ανεμβολίαστοι. Τι κι αν είναι διοικητικοί χωρίς καμία επαφή με ασθενείς!!!!


 Ο μηχανισμός της ΝΔ συμπεριφέρεται ως σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα, που κάνει ότι «δεν κατανοεί» τις διαμαρτυρίες συναδέλφων, αλλά την ίδια στιγμή έχει την πεποίθηση ότι μπορεί όλους είτε να τους καταστείλει είτε να τους εξαγοράσει, θυμίζοντας ως επανάληψη εφιάλτη (σε αναβαθμισμένη έκδοση) την  περίοδο ΣΥΡΙΖΑ- διοίκησης Τσίκαρη, από την οποία βέβαια πήρε την σκυτάλη εμβάθυνσης των αλλαγών του ΠΓΝΙ σε επιχείρηση, που λειτουργεί με το λιγότερο δυνατό «υπάκουο» προσωπικό και την λιγότερη δυνατή χρηματοδότηση, με στόχο την μέγιστη οικονομική απόδοση, για να καταστεί ανταγωνιστικό το ΠΓΝΙ, στην αγορά υγείας του ΝΕΟΥ ΕΣΥ.


ΟΙ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ»ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ


Στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής covid του ΠΓΝΙ, αποφασίστηκε ομόφωνα!! ότι είναι πλέον αδύνατο λόγω έλλειψης προσωπικού, να ξανανοίξει η ΜΕΛ2. Πλέον κάθε κλινική θα νοσηλεύει τα περιστατικά της με covid, ασχέτως μεταδοτικότητας σε δικούς της θαλάμους ΜΕΛ, με κατά προτεραιότητα επιβάρυνσης των 2 παθολογικών και της πνευμονολογικής κλινικής, οι οποίες μετατρέπονται εν μέρει σε ΜΕΛ. Σε αυτήν την απόφαση, λείπει η εξαίρεση της αιματολογικής και ογκολογικής κλινικής, που υπήρχε στην απόφαση του Φεβρουαρίου. Εν μέσω Ιουλίου και κορύφωσης του 6ου κύματος, με το προσωπικό να μην μπορεί να προλάβει την διεκπεραίωση της τυπικής λειτουργίας των κλινικών φορτώνεται διευρυμένα με την διαχείριση των covid περιστατικών. Η απόφαση βασίζεται στην παραδοχή ότι νέο προσωπικό δεν θα έρθει, διότι καθορίζει ότι πιθανό άνοιγμα της ΜΕΛ2, θα γίνει με την χρήση προσωπικού από κλινικές που θα αναστείλουνε την δραστηριότητά τους.


Επειδή αυτή η λειτουργία με αύξηση του κινδύνου ενδοκλινικής διασποράς, προϋποθέτει έναν καταμερισμό βάρους μεταξύ των κλινικών, ήρθε το έγγραφο του διευθυντή του ΤΕΠ για πολύωρη και επικίνδυνη λίμναση των βαρέως πασχόντων στο ΤΕΠ, λόγω του ότι κάποιες κλινικές «κάνουν μπαλάκι» του ασθενείς, για να καταδείξει ότι με την επαναφορά στην «κανονικότητα» ξεκίνησαν και οι ανταγωνισμοί μεταξύ κλινικών. Με αφορμή το έγγραφο του δ/ντή ΤΕΠ, η διοίκηση διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, λες και δεν γνωστό ότι το «στα χαρτιά» αυτοτελές ΤΕΠ, αποτελεί λόγω της υποστελέχωσης του κυρίως σε ειδικότητες ιατρών, «την αχίλλειο πτέρνα» κάθε νοσοκομείου, όπως πρόσφατα πιστοποίησε και η επιστολή 26 δ/ντών ΤΕΠ προς το υπουργείο. Αν κανείς αθροίσει και την δικαστική διαμάχη των ιατρών της ΜΕΘ με την διοίκηση για τις διακομιδές βαρέως πασχόντων, έχει μια μικρή εικόνα για την «ευτυχισμένη ατμόσφαιρα, εσωτερικού ανταγωνισμού» στο ΠΓΝΙ.  


ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΔΙΠΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΑΦΟΡΗΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Το ΠΓΝΙ-επιχείρηση, ως ένα από τα 18 νοσοκομεία ενταγμένο στο ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε., εφάρμοσε εδώ και 10 μήνες νέο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο έχει καταντήσει τους προϊσταμένους των τμημάτων να κάνουν logistics για να μην πάει ούτε ευρώ χαμένο, αποκόβοντας τους από την κλινική εποπτεία των τμημάτων. Την ίδια στιγμή ο ΟΔΙΠΥ ΑΕ έχει φορτώσει τους 2 νοσηλευτές ανά βάρδια στις κλινικές, με την υποχρέωση συμπλήρωσης κλινικών εκτιμήσεων ασφάλειας των ασθενών, φορτώνοντας τους με τεράστια γραφειοκρατία, αποκόβοντας τους από την περίθαλψη των ασθενών, για να χρησιμοποιήσει εν καιρώ το ΠΓΝΙ  τα έγγραφα αυτά ως «περιτύλιγμα» πιστοποίησης ασφάλειας των ασθενών στα συμβόλαια με τις κάθε λογής ασφαλιστικές εταιρίες. ΚΟΡΟΪΔΙΑ!!!!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Α.Σ.Υ.) ΠΓΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]