Κορονοϊός: 2.766 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία – 135 στις ΜΕΘ-Παν/κο Ιωαννίνων: 18 ασθενείς σε 30 κλίνες

 


Πάνω από 2.700 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας με κορονοϊό, καθώς και την τελευταία εβδομάδα υπήρξε αύξηση στα νοσοκομεία της χώρας.


Συγκεκριμένα  και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γιάννας Σουλάκη στο iatropedia.gr, υπήρξε αύξηση κατά 10% κατά την τελευταία εβδομάδα στις νοσηλείες ασθενών στα νοσοκομεία με κορονοϊό στην Ελλάδα, μειωμένη κατά 10% σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες. 

Αν και οι 2.766 νοσηλευόμενοι μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού είναι ένας τεράστιος αριθμός, οι αυξημένες νοσηλείες δεν φαίνεται επηρεάζουν αρνητικά την “καρδιά” του ΕΣΥ, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις οποίες νοσηλεύονται μόλις 135 ασθενείς.


Υποχώρηση στον ρυθμό των νέων εισαγωγών σημειώνεται κατά την τελευταία εβδομάδα, καθώς η αύξηση των νοσηλευομένων με Covid-19 κατά 10%, είναι το ήμισυ της αύξησης του 20% που σημειωνόταν κάθε εβδομάδα από τα μέσα Ιουνίου και μέχρι πρόσφατα.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει την πρόβλεψη των επιστημόνων στην αρχή του πανδημικού κύματος της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5, πως από τα μέσα Ιουλίου και μετά, θα ξεκινούσε η αποκλιμάκωση.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- μέχρι τη Δευτέρα 25/07 οι νοσηλείες στις κλινικές Covid-19 των νοσοκομείων όλης της χώρας ήταν 2.766 (σε συνολικά 4.496 διαθέσιμες κλίνες), ενώ την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 19/7 στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν 2.510 ασθενείς με κορονοϊό (σε 4.138 διαθέσιμες κλίνες).


Σχολιάζοντας αυτούς τους αριθμούς, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) λέει πως το ανησυχητικό στοιχείο είναι πως οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 είναι περισσότερες των εξιτηρίων.


“Να μη γεμίσουν πάλι τα νοσοκομεία… Τρομάζουμε βλέποντας κατακαλόκαιρο τα νοσοκομεία να έχουν ασφυκτικά γεμίσει, τρεις και τέσσερις κλινικές ανά νοσοκομείο, με περιστατικά κορονοϊού και να μη χωράνε. Κι όλα αυτά εις βάρος των non Covid-19 ασθενών”, δηλώνει στο iatropedia.gr o πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και αναρωτιέται:


“Μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στη νοσηλεία ασθενών σε απλές κλίνες. Από τα επίσημα στοιχεία δεν προκύπτει ισορροπία σε εισαγωγές και εξιτήρια. Προκύπτουν περισσότερες εισαγωγές και λιγότερα εξιτήρια. Τι θα γίνει άραγε το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αν το καλοκαίρι εξελίσσεται έτσι;”, αναφέρει.


Στοιχεία ανά νοσοκομείο

Αυξημένος κατά 250 ασθενείς εμφανίζεται ο συνολικός αριθμός των νοσηλειών Covid σε όλη τη χώρα την εβδομάδα αυτή, σε σύγκριση με την προηγούμενη. Μεταξύ των 2.766 νοσηλευομένων υπάρχουν και 62 παιδιά, τα οποία όμως, δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα.


Σταθερότητα και ελαφρά μείωση της πίεσης παρατηρείται στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ στη Θεσσαλονίκη, σημειώνεται αύξηση και δυσανάλογο βάρος από τις νοσηλείες στα μεγάλα νοσοκομεία.


Μάλιστα, στη Βόρεια Ελλάδα οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα αργήσει η αποκλιμάκωση, καθώς οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 καθυστέρησαν να επικρατήσουν εκεί.


Αναλυτικά τα στοιχεία για τους νοσηλευόμενους ασθενείς σε σύνολο διαθέσιμων κλινών ανά νοσοκομείο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι τα εξής:


Αττική:


Σωτηρία: 158 νοσηλευόμενοι στις 229 κλίνες

Ευαγγελισμός: 118 ασθενείς σε 131 κλίνες

Γ. Γεννηματάς: 86 ασθενείς σε 101 κλίνες

Ερυθρός Σταυρός: 71 σε 90 κλίνες

Ιπποκράτειο Αθήνας: 66 ασθενείς νοσηλεύονται σε 90 κλίνες

Ελπίς: 67 νοσηλευόμενοι σε 67 κλίνες

Αμαλία Φλέμινγκ: 68 ασθενείς σε 125 κλίνες

Θριάσιο: 40 ασθενείς σε 40 κλίνες

Αττικόν: 84 ασθενείς σε 102 κλίνες

Γ.Κ. Νίκαιας: 59 ασθενείς σε 75 κλίνες

Τζάνειο: 51 νοσηλευόμενοι σε 80 κλίνες

Νησιά:


Σάμος: 11 ασθενείς σε 11 κλίνες

Ρόδος: 19 ασθενείς και 38 κλίνες

Σύρος: 8 ασθενείς σε 12 κλίνες

Μυτιλήνη: 10 ασθενείς σε 14 κλίνες

Κέρκυρα: 21 ασθενείς σε 24 κλίνες

Παν/κο Ηρακλείου Κρήτης: 31 ασθενείς σε 34 κλίνες

Χανιά: 32 ασθενείς σε 83 κλίνες

Βόρεια Ελλάδα:


Κοζάνη: 27 ασθενείς σε 30 κλίνες

Βέροια: 25 ασθενείς σε 27 κλίνες

Ιπποκράτειο ΘΣΝ: 60 ασθενείς σε 138 κλίνες

Παπαγεωργίου: 99 ασθενείς σε 106 κλίνες

ΑΧΕΠΑ: 92 ασθενείς σε 120 κλίνες

Παπανικολάου: 28 ασθενείς σε 57 κλίνες

Αλεξανδρούπολη: 27 ασθενείς στις 50 κλίνες

Υπόλοιπη Ελλάδα:


Λάρισα: 34 ασθενείς σε 75 κλίνες

Λαμία: 39 ασθενείς σε 40 κλίνες

Τρίκαλα: 27 ασθενείς σε 27 κλίνες

Παν/κο Πατρών: 79 ασθενείς σε 99 κλίνες

Αγιος Ανδρέας Πατρών: 42 ασθενείς σε 53 κλίνες

Παν/κο Ιωαννίνων: 18 ασθενείς σε 30 κλίνες

Άρτα: 23 ασθενείς σε 23 κλίνες

Νοσηλείες ΜΕΘ Covid-19

Ήπια αύξηση παρατηρείται και στις νοσηλείες βαρέως πασχόντων σε ΜΕΘ Covid, αν και οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι είναι υπέργηροι με άλλα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία θα μπορούσαν να τους έχουν οδηγήσει σε ΜΕΘ ανεξάρτητα από τον κορονοϊό, όπως λένε οι πνευμονολόγοι.


Χθες Δευτέρα (25/7) νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 135 ασθενείς με κορονοϊο (διασωληνωμένοι και μη) στις 259 συνολικά κλίνες που διατίθενται για βαριές περιπτώσεις Covid.


Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα (19/7) νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ 127 ασθενείς με κορονοϊό (διασωληνωμένοι και μη) στις 258 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid.


“Στις ΜΕΘ, είναι πράγματι μικρή η αύξηση σε σχέση με τον αυξανόμενο υψηλό αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών στις απλές κλίνες”, παραδέχεται η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία ωστόσο, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και το Υπουργείο Υγείας να ενισχύσει το σύστημα με επιπλέον προσωπικό.


“Λιγοστέψαμε επικίνδυνα σε σχέση με πέρυσι λόγω συνταξιοδοτήσεων, άδικων αναστολών εργασίας, νοσήσεις κ.λ.π. Στα νοσοκομεία φέτος τον Αύγουστο είμαστε 10.000 λιγότεροι από πέρυσι την ίδια εποχή. Πόσο να αντέξουμε; Προσέχουμε για να έχουμε την υγεία μας. Η μάσκα είναι η συνταγή που μας απομακρύνει από τα επείγοντα των νοσοκομείων”, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.


Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

πηγή newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]